Nopeat nettiyhteydet maaseudun 

arjessa

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: CYLONKA BSG
Valokuituverkko mahdollistaa nopean verkkoon pääsyn useassa savolaisessa kunnassa. Nopea nettiyhteys on ensiarvoisen tärkeää myös maaseudun jokapäiväisessä elämässä.
MISTÄ ON OIKEASTAAN KYSE?

- Valokuituverkko on nopea tietoliikenneverkko. Nopeus on käytännössä rajaton. Tällä hetkellä käytetyin nopeus kuituliittymissä on 100 Mbit/s.

- Valokuitukaapeli asennetaan maahan 50–70 cm:n syvyyteen pääasiassa auraustekniikkaa käyttämällä.

- Valokuitu tekee jokaisesta kiinteistöstä ”tukiaseman”, jonka kapasiteettia ei tarvitse jatkossa kasvattaa tai jakaa muiden käyttäjien kanssa.

 

Pohjois- ja Ylä-Savon alueella on viimeisen viiden vuoden aikana suunniteltu ja rakennettu haja-asutusalueen nopeita laajakaistayhteyksiä.  Savon Kuituverkko Oy on tehtaillut nettiyhteyksiä muun muassa Siilinjärven, Keiteleen, Maaningan ja Kiuruveden seuduilla. Lapinlahdella, Iisalmessa, Vieremällä ja Sonkajärvellä verkkoa on rakennettu Kaisanet Oy:n toimesta. Rautavaaran Tietoverkko-osuuskunta on puolestaan tuonut nettiyhteyksiä Rautavaaran ja Varpaisjärven suuntaan.

- Meillä merkittävä osa verkosta on Kiuruvedellä, jossa on paljon maaseutuasutusta. Oman käsitykseni mukaan Pohjois- ja Ylä-Savon maaseudulla on pari tuhatta kotitaloutta, joilla on valokuituverkko käytössä. Käyttömahdollisuus on toki useammallakin taloudella, kertoo Savon Kuituverkko Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laukkarinen.

VERKON TOIMIVUUS on Laukkarisen mukaan osoittautunut vähintään ennakko-oletusten mukaiseksi. Toiminnallisia häiriöitä ei ole juurikaan ollut, ja käyttäjät ovat tyytyväisiä valintaansa. Maaseudulla asuvia on erityisesti miellyttänyt se, ettei verkon toimivuus ole sidoksissa siihen, kuinka kaukana keskustasta asuu. Joidenkin kohdalla investoinnin hinta on kuitenkin jarruttanut hanketta.

- Liittyminen verkkoon on ollut Savon alueella valtakunnan keskitasoa: noin joka neljäs rakentamisreitin varrelle osuva talous on ottanut valokuituliittymän käyttöönsä.

Maaseudulla asuville valokuituverkko tarjoaa helppoutta ja varmuutta arkeen. Maatiloilla harjoitetaan isoakin yritystoimintaa, ja nykyaikaiset tilat tarvitsevat toiminnassaan sujuvia, nopeita nettiyhteyksiä.

- Esimerkiksi Kiuruveden suunnalla on nykyisin vain keskisuuria ja suuria maatiloja. Nykyisännät ja – emännät ovat teknisesti valveutuneita ja osaavia. Käytössä on lypsyrobottinavettoja, jolloin nopean nettiyhteyden merkitys korostuu toiminnassa. Nettiä tarvitaan myös maatilan perustoimintaan, esimerkiksi erilaisten tukien hakemiseen, Laukkarinen muistuttaa.

MAASEUDULLA NOPEA nettiyhteys hankitaan usein myös lapsiperheisiin ja sellaisiin talouksiin, joissa työtä tehdään etänä. Laukkarinen uskoo, että suurimmat aluevaltaukset valokuituverkon osalta on Savossa jo tehty.

- Kysyntää ja tarvetta verkolle on, mutta monessa kunnassa liittyjiä on valitettavasti liian vähän, jotta verkon rakentaminen olisi liiketaloudellisesti kannattavaa.  Viimeisen vuoden aikana myös 4G-verkko on kiinnostanut kuluttajia. Valokuituverkon etu kuitenkin on, että se toimii kaikissa olosuhteissa ja antaa aina saman nopeuden ja palvelutason, Laukkarinen päättää. 

netti
valokuitu
verkko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva