Renkaat 

vaihtoon

TEKSTI JA KUVAT: JANNE ULVINEN
Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen. Autossa on oltava talvirenkaat viimeistään 1.12. alkaen. Kesärenkaat saa vaihtaa aikaisintaan 1.3., mutta käytännössä vaihto tulee tehdä kelien niin salliessa.

1. Pysäköi auto.   Pysäköi auto kovalle ja tasaiselle alustalle. Kytke ykkös- tai pysäköintivaihde ja vedä käsijarru. Löysää pyörän kiinnityspultteja hieman ja nosta auto ylös tunkilla.

2. Renkaat irti. Irrota kiinnityspultit ja nosta rengas pois. Merkitse irrotettuun renkaaseen sen sijainti seuraavaa renkaanvaihtoa varten. Puhdista ruoste pyörännavan vannetta vasten olevalta alueelta sekä pyöränpulteista esimerkiksi messinkiharjalla.

3. Jarrupalat ja iskunvaimentimet. Tarkista jarrupalojen, iskunvaimentimien ja muiden näkyvien osien kunto sekä renkaiden kulutuspinta. Kesärenkaiden pääurien sallittu vähimmäissyvyys on 1,6 mm ja talvirenkaiden 3,0 mm, mutta suositus on vähintään tuplasti enemmän.

4. Oikea pyörimissuunta. Tarkista renkaan pyörimissuunta renkaan merkinnöistä. Mikäli renkaiden kulumisessa on eroa, asenna parempikuntoiset taakse. Nastarenkaissa nastojen määrä saa olla enintään 25 % pienempi kuin siinä rengassarjan renkaassa, jossa niitä on eniten.

5. Kiristä käsitiukkuuteen. Levitä pyöränpultteihin esimerkiksi alumiinitahnaa tai tervasprayta kiinnijuuttumisen ehkäisemiseksi ja kiinnitä pyörä kiristämällä pultit käsitiukkuuteen. Laske autoa alas siten, että rengas ottaa maahan kiinni.

6. Kiristä tasaisesti. Kiristä pultit tasaisesti ohjekirjan mukaiseen kiristysmomenttiin. Tee kiristys ristikkäin, eli älä kiristä vierekkäisiä pultteja peräkkäin. Käytä momenttiavainta, mikäli mahdollista! Erityisesti kevytmetallivanteita ei saa kiristää liian tiukkaan. 

7. Tarkasta ilmanpaineet. Vaihda kaikki renkaat ja tarkista sitten rengaspaineet. Suositeltu rengaspaine on mainittu auton ohjekirjassa. Lisää ilmaa tarvittaessa. Muista tarkistaa myös vararengas!

8. Varastoi renkaat ja muista jälkikiristys. Pese renkaat ja varastoi ne suojaan valolta sekä liian kylmältä tai kuumalta. Tarkista renkaiden kiinnityspulttien kireys momenttiavaimella 50–200 km:n ajon jälkeen.

auto
renkaanvaihto
renkaat
talvirenkaat
kesärenkaat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva