Monipuolinen Tahkon
vesireitti

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Sari Jalkanen
Matkailukäyttöön nimenomaisesti suunniteltu Tahkon vesireitti on helppokulkuinen ja monipuolinen kohde niin pienveneilijöille kuin soutajille ja melojillekin. Kirkkaat järvet, kauniit saaret sekä tunnelmallisen joen varrella sijaitsevat maalaiskylät ja –kaupungit tarjoavat runsain mitoin tekemistä ja näkemistä.

Kuopiosta Varpaisjärvelle Siilinjärven, Juankosken, Nilsiän ja Tahkon kautta kulkevalla reitillä Järvi-Suomi avautuu kukkeimmillaan. Taukoa voi pitää ja yöpyä lukuisilla vierasvenelaitureilla, melontalaitureilla, retkisatamissa sekä suojaisissa poukamissa.

Kuopiosta päin kuljettaessa ensimmäisenä etappina on Siilinjärvi, jossa esimerkiksi muutaman sadan metrin päässä vieraslaiturista sijaitseva virkistyskylpylä Fontanella houkuttelee veneilijöitä. Vieraslaiturilla itsellään on 10 poijupaikkaa, jätehuolto sekä sähkö- ja vesipisteet.

Koillis-Savon porttina Tahkon vesireitille toimii kuvankaunis Muuruvesi, yksi Juankosken kolmesta taajamasta, jonne saavutaan komean Muuruveden sillan alitse. Kylässä poiketessaan kannattaa ainakin käydä katsomassa Josef Stenbäckin suunnittelema upea graniittikirkko ja tutustua kotiseutumuseon runsaaseen esineistöön.

Muuruveden satamasta löytyy kaksi vieraspaikkaa sekä grillikatos. Lisää venepaikkoja löytyy Topin Maatilamyymälän vierassatamasta, sekä Savon ammatti- ja aikuisopiston satamasta. Jälkimmäisessä on myös mahdollista vuokrata rantasauna ja eräkotakeittiö sekä nauttia yleisestä uimarannasta ja laavullisesta nuotiopaikasta.

Karjalankosken ja Juankosken sulkujen jälkeen saavutaan varsinaiseen Juankosken kaupunkiin, jonka läpi vesireitti kiemurtelee vehmaassa jokimaisemassa. Juankoskella voi tutustua vaikka 1800-luvun ruukkimiljööseen, jonka ympärille kaupunki rakentui sekä luonnollisesti kansallislegendaa Juice Leskistä kunnioittaviin Juicen toriin ja Juicen näköispatsaaseen.

Lähistöltä löytyy myös Pisan luonnonsuojelualue, jossa voi käydä kiertämässä 8,5 km:n mittaisen kivikkoisen reitin ja ihailla upeita järvi- ja metsämaisemia Pisanmäen korkeuksista.

Juankosken jälkeen saavutaan Nilsiään, jossa erityisesti Tahko tarjoaa aktiviteettia kylpyläpalveluista ja keilauksesta golfiin ja ratsastukseen asti. Lisäksi käytössä ovat myös Tahkovuoren ulkoilureitit. Nilsiässä on majoitustarjontaa mökeistä hotelleihin. Tutustumisen arvoinen on myös Tahkovuoresta louhitusta kvartsiitista rakennettu Nilsiän kivikirkko.

NILSIÄN KESKUSTAN satamapalvelut tarjoavat 20 vierasvenepaikkaa, polttoainejakelun septitankin imutyhjennyksen, vetoluiskan, wc:n, suihkut sekä vaatehuoltotilan pesukoneineen.

Tahkon vesireitti päättyy Varpaisjärjen Syvärinpäähän, jonka tunnistaa metsäisistä harjuista, vaaroista sekä suolaikkujen ja järvenselkien vuorottelusta. Syvärinpäässä rantaudutaan vieraslaituri Kaunisrantaan, jossa voi majoittua Kaunisrannan lomataloihin ja nauttia saunasta.

Varpaisjärvellä eläinten ystävät voivat käydä tutustumassa Suomen suurimpaan riistatilaan Villieläinmaahan, jossa kasvatetaan villisikoja, kuusipeuroja, saksanhirviä sekä biisoneja. Villisikaa on myös syötäväksi tarjolla monenlaisena tuotteena suoramyynnistä.

Varpaisjärven Korpilinnassa toimii myös jo neljättä vuosikymmentään laadukas harrastajateatteri Korpiteatteri. Vongankosken laavulta lähtee osittain Natura-alueella sijaitseva 6 km pitkä Huuhkajankierros. Jos puolestaan haluaa kokeilla kunnon vaellusta, Erämaan Profeetta Paavo Ruotsalaisen mukaan nimetty 95 km pitkä Paavon Polku kulkee Varpaisjärven länsipuolelta.

tahko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva