Mobiilit

merikortit

Teksti: Janne Ulvinen Kuvat: iSailor
Onko tabletista kalliin veneplotterin korvaajaksi? Mobiililaitteen liikuteltavuus ja monipuolisuus houkuttelee, mutta voiko siihen luottaa ääriolosuhteissa?

Mobiililaite löytyy alkavalla veneilykaudella monesta aluksesta. Kalliiden erillislaitteiden sijaan monet hoitavat sähköisen navigoinnin merikarttasovelluksilla. Monipuolisuus ja siirrettävyys ovat älypuhelimien ja tablettien verrattomia etuja, ja useat nykyplotterit myös keskustelevat sujuvasti niiden kanssa.

Navigointiohjelmien hintaskaala on iso, ja ennen hankintaa kannattaakin tarkasti miettiä, mitä itse mobiililta merikortiltaan haluaa. Useimmissa sovelluksissa käyttäjä voi hienosäätää työkalunsa mieleisekseen hankkimalla sovelluksen sisäisinä ostoina lisäominaisuuksia, kuten reittisuunnittelumahdollisuuden, aluksien AIS-tunnistuksen tai vaikkapa sadetutkan.

NAVISOVELLUKSIEN KEVYIMMÄSTÄ päästä on venäläisen Transasin suosittu iSailor, johon koko Suomen sisävesien kartaston saa alle 20 euron hintaan. Järeämpiä applikaatioita taas edustaa ruotsalainen Seapilot, jonka kartta-aineistona on Liikenneviraston virallinen S-57-merikortti. Mobiilimerikorttien pioneeri ja markkinajohtaja on Navionics. Sen käyttöliittymä ei ehkä ole uudenaikaisin, mutta vesillä selkeä näytön näkymä on pelkkä etu.

Tablet-laitteilla on omat rakenteelliset heikkoutensa vesillä: onhan niistä useimmat suunniteltu ensisijaisesti kotisohvalla käytettäväksi. Tämä tarkoittaa, että kirkas auringonpaiste tai vaikkapa polarisoitujen aurinkolasien käyttäminen voi tehdä näytöstä lukukelvottoman. Kuumissa sisätiloissa mobiililaitteen suojauspiirit voivat kytkeytyä päälle ja katkaista virran kokonaan. Näin voi käydä myös kiihtyvyysanturien pillastuessa kovan aallokon rynkytyksestä.

VESI YMPÄRÖI veneilijää, mutta vesitiiviydestä – tai edes roiskesuojauksesta – ei useimpien tablettien kohdalla kannata haaveillakaan ilman erillistä vesitiivistä kotelointia. Telineenkin on oltava tukevaa tekoa, jotta näytön luettavuus säilyy kovassa kyydissä. Applen tunnetun tuotteen kohdalla on huomioitava erityisesti, ettei SIM-kortittomassa mallissa ole myöskään omaa GPS-vastaanotinta.

Perinteisien merimiestaitojen katoaminen on huolestuttanut kokeneempia veneilijöitä jo kauan. Elektroniikkaan luotetaan täydellisesti, ja paperimuotoiset merikortit herättävät digiveneilijöissä lähinnä huvittunutta hymähtelyä. Jokaisen kipparin olisi kuitenkin mietittävä jo mantereella ollessaan oma varasuunnitelmansa tilanteessa, kun sähköä ei saada ja bitti ei virtaa.

merikortti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva