Mobiiliajokortti
pysyy aina
ajan tasalla

TEKSTI Digimag/Marlene Sanoukian KUVAT Trafi/Aleksi Malinen
Fyysisen ajokortin rinnalle on tulossa Trafin kehittämä mobiiliajokortti, jossa ajokorttitiedot pysyvät älypuhelimessa aina mukana. Kortti on nyt kokeiluvaiheessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on kehittämässä mobiiliajokortin sisältävää Autoilija-sovellusta, johon kuuluu myös erilaisia ajoneuvopalveluita.

Sovelluksen beta-versio otettiin testikäyttöön viime vuoden joulukuussa, ja se on toiminut aluksi vain iPhonessa. Testaajia on ollut 1 000, ja määrää lisätään maaliskuussa vielä toisella tuhannella. Yksinkönpäällikkö Simo Karppisen mukaan huhtikuun aikana on tarkoitus käynnistää Android-pilotti, johon kuuluu 1 000 käyttäjää. 

– Laajemmasta käytöstä ei ole vielä tehty virallista aikataulua, käyttö voisi alkaa aikaisintaan loppukesästä tai alkusyksystä, Karppinen kertoo. Käyttöönoton jälkeen sovelluksen voi ladata App Storesta tai Google Play -kaupasta.

MOBIILIAJOKORTIN KÄYTTÖTARKOITUS on sama kuin muovisenkin ajokortin. Kortilla voi osoittaa ajo-oikeuden ja iän. Trafi keskustelee parhaillaan mobiiliajokortin hyväksymisestä yritysten ja viranomaisten kanssa. Sovellus on tarkoitettu sekä autoilijoille että moottoripyöräilijöille, ja siitä löytyvät myös käyttäjän omistamat tai hallitsemat ajoneuvot sekä ajoneuvoverotiedot. Omille ajoneuvoille voi tehdä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä. Sovellukseen voi myös lähettää erilaisia ilmoituksia ja muistutuksia, esimerkiksi ajokortin uudistamisesta tai auton katsastuksesta. Sovelluksesta voi lisäksi hakea rekisteritunnuksen perusteella minkä tahansa Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisiä tietoja.

Kortin aitouden voi varmistaa visuaalisten turvaelementtien avulla. Näitä ovat esimerkiksi näyttöä kosketettaessa muuttuva animoitu taustakuvio ja hologrammimaiset kuviot, kuten Trafin tunnus, jotka muuttuvat kännykkää käänneltäessä. Lisäturvaa tuodaan kaksiulotteisella QR-kuviokoodilla. Kortin käyttäminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta.

Mobiiliajokortti käy toistaiseksi vain Manner-Suomessa. Kortin kansainväliseen käyttöön tulosta ei ole Karppisen mukaan vielä tarkkaa aikataulua, mutta tekeillä on siihen liittyvä kansainvälinen standardi ja asiaa työstetään myös EU-tasolla. 

mobiili
ajokortti
ajopelko
älypuhelin
trafi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva