Matkailuautolla vaikka

maailman ääriin

TEKSTI: JARMO SEPPÄLÄ KUVAT: JARKKO LARVANTO, JARMO SEPPÄLÄ
Matkailuautot ja -vaunut ovat tuttu näky tien päällä. Jokaisella karavaanarilla on oma käsityksensä unelma-ajoneuvostaan, mutta harrastuksen alkuun pääsee mukavasti pienelläkin sijoituksella alan asiantuntijoiden opastamana.

Ihmiset ovat karavaanareita erilaisin perustein ja näkemyksin. Lajiin innostutaan yleensä tuttavan suosituksesta tai sitten harrastus
peritään vanhemmilta, kun lapsena on oltu mukana perhereissuilla. Aluksi monet voivat suhtautua epäillen karavaanielämään, mutta vauhtiin päästyään innostuvat siitä oikeasti.

Matkailuautoilu tai -vaunuilu ei vielä ole niin suosittua kuin veneily. Viime aikoina on kuitenkin huomattu, että yhä useampi veneilijä on vaihtamassa harrastustaan ja on aikeissa hankkia matkailuauton tai -vaunun.

Oma matkailuajoneuvo on karavaanarille tärkeä asia, josta ollaan hyvin ylpeitä, olipa ajoneuvo muutaman tuhannen euron vaunu tai luksusluokan Liner-matkailuauto. Hyvän ja toimivan matkailuajoneuvon saa kuitenkin jo muutamalla tuhannella eurolla.

KARAVAANARIT OVAT erittäin yhteisöllistä väkeä. Tien päällä tavatessa tervehditään ja leirintäalueilla vietetään yhdessä iltaa. Tässäkin harrastuksessa on kuitenkin erilaisia ryhmiä, joilla jokaisella on omat perusteensa ja toimintatapansa.

Leirintäaluematkailijat ovat yleensä viikonloppureissaajia. He yöpyvät leirintäalueilla ja voivat tutustua tarkasti kohdekaupungin
nähtävyyksiin ja tapahtumiin.

Harrastematkailijat käyttävät matkailuautoaan tai -vaunuaan yöpymis- ja levähdyspaikkana esimerkiksi hiihto- tai laskettelumatkalla
tai vaikkapa metsästysreissulla. 

Ulkomaanmatkailijat voivat puolestaan oleskella jopa puolet vuodesta esimerkiksi Espanjan rannikolla talven aikaan ja asuvat matkailuajoneuvossa.

Hyötykäyttäjät saattavat käyttää matkailuajoneuvoaan työkäytössä, jolloin he säästävät hotellikuluissa. Näin matkalaukkuja ei tarvitse purkaa ja oma sänky on aina matkalla mukana.

MATKAILUAUTOJEN JA -vaunujen myynti on ennen kaikkea mielikuvien ja elämäntavan myyntiä, mutta hyvä palvelu on alalla tärkeä valtti.

- Jos autot ja vaunut eivät ole ennestään tuttuja, koulutamme karavaanarielämään. Opetamme käyttämään laitteita oikein ja turvallisesti, jotta käyttäjällä on asiasta varma olo heti ensimmäisestä reissusta alkaen, Jarkko Larvanto Caravan Larvanto Oy:stä kertoo.

Matkailuautoja myydään eri puolille maata ja osana liiketoimintaa on laaja varaosa- ja tarvikevalikoima. Kokemusta on kertynyt noin 1 500 uuden ja käytetyn matkailuauton ja -vaunun myynnistä. Uusien autojen ja vaunujen hintaväli on 10 000 ‒ 300 000 euroa.

Yksi esimerkki luksusluokan matkailuautosta on hiljattain asiakkaalle luovutettu Morelo Palace Liner 93 MS, jonka kokonaishinta varusteineen on noin 323 000 euroa. Auton luovutus koostuu pääosin käyttökoulutuksesta, jossa ajoneuvon laitteita ja toimintoja käydään läpi jopa kokonaisen päivän ajan yhdessä asiakkaan kanssa.

- Toistaiseksi Suomeen on tänä vuonna myyty kaksi ja yhteensä seitsemän Morelo-matkailuautoa. Morelo soveltuu vaikka kakkosasunnoksi, ja moni Morelo-asiakkaista viettääkin talvet Espanjan rannikoilla matkailuautoissaan asuen.

Katso kuvat: 
asuntoauto
matkailu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva