Malttia liikenteessä

Malttia 
liikenteessä

TEKSTI Digimag/Joona Paakkanen KUVA Liikenneturva/Nina Mönkkönen
Tilastot osoittavat, että liikenneturvallisuudessa ollaan oikealla tiellä. Myönteinen kehityssuunta ei kuitenkaan poista pitkäjänteisen liikenneturvallisuustyön tarvetta.
112-mobiilisovellus apuna onnettomuustilanteessa

Onnettomuuden sattuessa tilanne voi olla hektinen. Ei ole välttämättä edellytyksiä selvittää tapahtumapaikan tarkkaa sijaintia, joten pahimmassa tapauksessa avunsaanti hidastuu merkittävästi. Tämän ongelman ratkaisuksi on kehitetty 112 Suomi -niminen mobiilisovellus, jonka tarkoituksena on nopeuttaa avunsaantia hätätilanteissa. Kun sovelluksen kautta soittaa hätäpuhelun, se välittää sijaintitiedot hätäkeskukseen automaattisesti. Tällöin apua voidaan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: Liikenneturva.fi, 112.fi

Ennakkoarvioiden mukaan vuosi 2017 oli edellisvuotta turvallisempi liikenteessä. Tieliikeonnettomuuksissa menehtyi yhteensä 210 ihmistä, mikä on noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Positiivisesta kehityssuunnasta huolimatta Suomi on jäljessä Euroopan unionin asettamaa tavoitetta puolittaa liikennekuolemien määrä vuoteen 2020 mennessä. 

PIENET TEOT tuottavat isoja vaikutuksia. Liikenneturvan yhteyspäällikkönä työskentelevä Tuula Taskinen toteaa, että jokainen voi edistää liikenneturvallisuutta omilla henkilökohtaisilla valinnoillaan. Erityisesti nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen sekä olosuhteiden mukaiset tilannenopeudet vähentävät riskiä joutua vakavaan onnettomuuteen. Lisäksi on tärkeää huomioida ajoneuvon kuntoon ja varusteisiin liittyviä tekijöitä. Esimerkiksi kun ikääntymisen myötä näkö- ja havainnointikyky alkaa heikentyä, on suositeltavaa vaihtaa manuaalivaihteinen kulkuneuvo automaattivaihteiseen. Samoin muun muassa erilaiset kaistavahdit ja ajovakaudenhallintalaitteet auttavat kuljettajaa pysymään omalla kaistallaan yllättävissäkin tilanteissa. 

– Panostus liikenneturvallisuuteen on kannattanut ja kannattaa edelleen. Liikenteessä tapahtuvien henkilövahinkojen lasku lisää hyvinvointia. Se vähentää inhimillistä tuskaa ja tuo kunnille – ja meille kaikille veronmaksajille – suuria säästöjä etenkin sosiaali- ja terveystoimien kuluihin. Ja esimerkiksi työpaikat hyötyvät sairauspäiväpoissaolojen vähentymisestä, Taskinen summaa.  

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ ONKIN pitkäjänteistä ja järjestelmällistä työtä, joka sisältää paljon ruohonjuuritason vaikuttamista yleisiin asenteisiin. Siinä viranomaisten lisäksi valistajan rooliin pääsevät kansalaiset niin kotona, kouluissa kuin työpaikoillakin. Se lähtee liikkeelle siitä, että huomioidaan muut tiellä liikkujat ja pidetään kiinni omasta turvallisuudestamme.  Käytetään kypäriä, turvavöitä ja heijastimia. Yritetään omalla esimerkillämme edesauttaa positiivisen kierteen syntymistä. Siten on mahdollista, että saavutettu kehityssuunta jatkuu ja asetetut liikenneturvallisuustavoitteetkin täyttyvät ennemmin tai myöhemmin.

112
mobiilisovellus
liikenneturvallisuus
Liikenne
nopeusrajoitukset
olosuhteet
tilannenopeudet
onnettomuus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva