Kelluva

kesäkoti

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Kai Ranta-Pere
Jotkut viettävät suven tyystin vesillä. Vene tai laiva sopii kesäasunnoksi siinä missä mökkikin – niille, jotka pitävät liikkeestä.

On heitä, jotka alkavat kevätauringon pilkistäessä ja jäiden väistyessä puunaaman veneitään kesäkuntoon ja haaveilemaan malttamattomina vesille pääsystä. Kesä vesillä voi olla rentouttava ja elämysrikas elämäntapa, joka vaatii myös tietynlaista luonnetta ja viitseliäisyyttä oman paatin kunnostamisessa.

Kuopiolaisella Kai Ranta-Perellä on ollut kohta kymmenen vuotta yhdessä vaimonsa Merja Ranta-Peren sekä toisen pariskunnan, Antti ja Riitta Lyytisen, kanssa yhteinen laiva.

- Laivamme on vuonna 1908 rakennettu entinen järvihinaaja, joka on toiminut työaluksena vuoteen 1975 saakka, kunnes se muutettiin huvialukseksi. Kun kuultiin, että tuttavamme Pentti Tuovinen oli alusta myymässä, ei kauan aikaa mietitty, vaan kaupat tehtiin melkein saman tien, kertoo Ranta-Pere, joka tunnustaa samaan hengenvetoon olleensa tuolloin veneilyn suhteen vielä varsin kokematon.

LAIVAN HANKINNAN jälkeen Ranta-Pere ja Antti Lyytinen kävivät rannikko- ja saaristolaivurikurssit, jotka ovat vapaaehtoisia, mutta erittäin suositeltavia varsinkin suuremmilla veneillä ja laivoilla liikkujille.

- On tärkeää tuntea vesillä liikkumisen säännöt ja oppia kartanlukutaidot. Vaikka tämmöisenkään paatin ajaminen ei varsinaisesti vaadi kurssitusta eikä kurssista valmistu mitään tutkintoa, on se mielestäni todella hyvä juttu kaikille vesillä liikkujille.

Yhteisomistajuus on Ranta-Perejen ja Lyytisten tapauksessa sujunut vaivattomasti. Toista sataa vuotta vanha 15 metriä pitkä ja reilut 20 000 kiloa painava laiva vaatii paljon kunnostustyötä ja kun sitä on tekemässä kaksi ahkeraa ja asialle omistautunutta perhettä, pysyy paatti paremmassa kunnossa.

- Joka kevät on hommaa, josta kyllä hyvin paljon pystytään itse tekemään. Olemme jonkin verran jakaneet töitä ja vastuita. Antti on esimerkiksi konemestari ja asiantuntija sillä alalla, ihan käytännön syystäkin: konehuone on puolitoistametriä korkea tila, jonne Antti minua lyhyempänä henkilönä sopii mukavammin, naurahtaa Ranta-Pere.

TÖITÄ SAATTAA tulla vanhassa laivassa myös reissun varrella ja pikkuhiljaa niistä on opittu selviytymään. Ongelmien ratkomiseen löytyy helposti apua myös Pohjois-Savon Wanhojen Laiwojen muista jäsenistä sekä yleensäkin vesilläliikkujista. Veneilijät ovat pääsääntöisesti muita vesillä kulkijoita kohtaan erittäin auttamishaluisia.

Laivassa on kaikki tarvittavat mukavuudet, kuten toimiva keittiö, sauna- ja suihkutilat, vesivessa ja makuupaikat isommallekin porukalle. Kummankin perheen lapset viihtyvät matkassa mukana. Kesälomilla kuljetaan usein pidemmänkin matkaan päähän, kuten Lappeenrantaan tai Imatralle, jossa voidaan sitten tehdä vaihto toisen omistajaperheen kanssa. Joka kesä tehdään myös jokin yhteinen reissu omistajien kesken.

- Kyllähän laivassa toimivat nykyaikaiset nuorten suosimat vempeleet siinä missä muuallakin ja pysähtyä voi kivoissa paikoissa, rannoilla ja vaikkapa marjastamassakin. Puutarhanhoitotöitä laivalla ei kuitenkaan pysty tekemään eli homma sopii laiskalle puutarhurille!

Ranta-Pere myöntää, ettei vene tai laiva välttämättä sovi kaikille kesäkodiksi, mutta se voi myös viedä mukanaan. Parasta on hänen mukaansa se vapauden tunne, kun ei välttämättä tiedä minne on menossa eikä sillä ole suurta merkitystäkään. On vain matka ja vesi ympärillä.

- Varsinkin vanha laiva vaatii erilaista asennetta kuin nopeakulkuinen lasikuituvene. Tällainen laiva ei ole ensisijaisesti kulkuväline paikasta A paikkaan B, vaan jo itse matka on sitä perillä oloa.  Kun päästät köydet irti,  pitää samassa unohtaa turha hötkyily, muistuttaa Ranta-Pere.

veneily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva