Kaupunkipyörät tulevat

Kaupunkipyörät ovat pian täällä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Odotetut Vilkku-kaupunkipyörät tulevat kaupunkilaisten käyttöön vappuna.

Ympäristöystävällisyys, viisas liikkuminen ja nopea tapa siirtyä paikasta toiseen ovat puhuttaneet kuopiolaisia jo hetken. upauksiin vastattiin, kun odotetut 150 kappaletta sähköavusteisia Vilkku-fillareita tulivat käyttöön toukokuussa 2019.

– Sähköavusteiset polkupyörät olivat itsestään selvä sekä turvallinen ja vakaa vaihtoehto Kuopion mäkiseen maastoon, taustoittaa kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

Projektipäällikkö Jouni Huhtinen täydentää, että Kuopion kaupunkipyörät ovat koko Pohjoismaiden ensimmäiset asemattomat sähköpyörät. Asemattomuus tarkoittaa, ettei pyöriä tarvitse pysäköidä kiinteille telakka-asemille. Pyörissä on vaihdettava akku, joten niitä ei tarvitse erikseen jättää latautumaan.

– Operoijamme hoitavat pyörien akkujen vaihtamisen, pyörien kapasiteetin tasapainottamista pysäkkien välillä sekä muut huoltotoimenpiteet. Pyörästä voi tehdä myös vikailmoituksen sovelluksen kautta, jos huomaa, että siinä on vaikka kumi tyhjänä, Huhtinen jatkaa.

Fillareiden pysäköintipaikat asettuvat ensimmäisellä kaudella keskeiselle kaupunkialueelle Väinölänniemi–Tori–Matkakeskus–Savilahti-akselilla. Kymmenen maahan merkityn paikan lisäksi alueelle tulee kymmenen niin sanottua virtuaalipysäkkiä, joille pyörän voi palauttaa ilman lisämaksua. 

– Virtuaaliasemista kolme sijaitsevat Rauhalahdessa, Neulamäessä sekä Puijonlaaksossa. Tällä on pyritty siihen, että pyörät olisivat mahdollisimman hyvin kaupunkilaisten saavutettavissa keskitetyllä paikalla asuinalueen sisällä, Väätäinen jatkaa. Ensimmäisen kauden jälkeen tarkastellaan pysäkkien määrää ja paikkoja sekä kehitetään järjestelmää tulevia kesäkausia varten. 

– Pyörään saa näppärästi kiinni puhelimen, josta voi Vilkun reittioppaan kautta seurata parhaan reitin perille, vinkkaavat Huhtinen ja Väätäinen.

 

Kuopion joukkoliikenne / Vilkku
Pyörät on tarkoitettu yli 15-vuotiaille henkilöille.
Tarkemmat ohjeet ja käyttöehdot löytyvät osoitteesta www.kaupunkipyorat.kuopio.fi

Hinnasto 2020:

  • kausi 60 euroa (15.4.-31.10.2020 )
  • 3 kuukautta (90 vrk) 40 euroa
  • kuukausi (30 vrk) 20 euroa
  • viikko (7 vrk) 10 euroa
  • päivä (24 h) 5 euroa
  • minuuttihinta 3,3 senttiä / minuutti

 

NÄIN OTAT VILKKU-FILLARIN KÄYTTÖÖN

1 Lataa Freebike-sovellus maksutta Android- tai Apple-laitteesi sovelluskaupasta.

2 Rekisteröi itsellesi käyttäjäprofiili. Samalla voit asettaa sähköavusteisuuden oletusmäärän sekä syöttää luottokortin tai Waltti- tai muun lähilukukortin tiedot profiiliisi.

3 Lue pyörän QR-koodi sovelluksella tai lähilukukortilla. Pyörään syttyy ensin vihreä ja sitten punainen valo. Pyörä on nyt käyttövalmis.

4 Laita kypärä päähän ja aja turvallisesti maksimissaan 30 minuutin matka. Ylittävästä ajasta menee lisämaksu.

5 Jos poikkeat esimerkiksi kaupassa, pyörän voi jättää ulos taukotilaan. Puolen tunnin ajoaika kuluu koko ajan ja pyörä pysyy varattuna sinulle.

6 Parkkeeraa pyörä merkityille pisteille tai virtuaaliasemille. Muualle jätetyistä pyöristä veloitetaan euron lisämaksu.

7 Viimeistele palautus sovelluksen kautta tai painamalla jarrukahvaa nopeasti kolme kertaa. Kun valot sammuvat, pyörä on palautettu onnistuneesti.

8 Kun taas tarvitset pyörää, marssi merkityille pyöräasemille tai kurkkaa sovelluksestasi, missä on lähin vapaa pyörä.

 

Artikkelia päivitetty 14.4.2020:

  • Artikkelin hinnat päivitetty
  • 15.4.2020 alkaa kaupunkipyörien uusi kausi - uutena tuotteena myös minuuttihinnoitellut ajelut (3,3 senttiä / min).
  • 1.5.2020 avautuu kahdeksan uutta kaupunkipyöräasemaa: lue lisää tästä >
  • 1.5.2020 alkaen pyörien määrää lisätään aina 250 kappaleeseen saakka
kuopio
Vilkku
Fillari
sähköpyörä
kaupunkipyörä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva