Katsasta vesi-
kulkupelisi

Teksti: Arja Kangas Kuva: SPV RY
Veneen katsastaminen on vapaaehtoista ja sen vuoksi moni katsoo sen tarpeettomaksi. Olisi kuitenkin muistettava, että tuolloin saatetaan tinkiä myös vesillä liikkumisen turvallisuudesta.

Kun veneen katsastaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, on ilman muuta selvää, että huomattava osa veneilijöistä ei katso tarpeelliseksi katsastaa venettään vuosittain.

Järjestäytyneillä veneilijöillä on mahdollisuus katsastuttaa veneensä jäsenseuransa kautta erillisten katsastusohjeiden mukaisesti.  Veneiden katsastustoimintaa hallinnoiva Suomen Purjehdus ja Veneily ry (SPV) kouluttaa seuroihin katsastusmiehiä. SPV:n veneturvallisuudesta vastaava Martti Laisin mukaan katsastusta ei pitäisi laiminlyödä missään nimessä.

- Perussyy ja tavoite katsastamiselle on se, että veneily voi tapahtua turvallisesti ja asianmukaisesti varusteltuna, ja jotta veneen rakenne vastaa niitä vesialueita, joille se on tarkoitettu käytettäväksi.

LAISIN MUKAAN Suomen venekanta käsittää 800 000 venettä ja katsastuksia tehdään vuosittain noin 24 000.   Vaikka veneen katsastaminen ei ole pakollista, edellyttävät seurat lähes poikkeuksetta katsastamista, mikäli mielii veneelleen laituripaikkaa seuran kautta. 

- Ennen kaikkea tavoitteena on, että katsastaminen on konsultoivaa ja neuvovaa toimintaan. Katsastajan kuuluu kiinnittää omistajan huomio tarvittaviin asioihin ja neuvoa ongelmatilanteiden ratkomisessa.

Katsastusmenettely on jaettu perus- ja vuosikatsastukseen. Peruskatsastus suoritetaan viiden vuoden välein ja peruskatsastus uusitaan aina, kun veneen omistaja tai jäsenseura muuttuu tai jos veneeseen tehdään merkittävä muutos tai se on vaurioitunut.

- PERUSKATSASTUKSESSA käydään veneen runko läpi veneen ollessa vielä maalla. Vesilinjan alapuolinen osa katsotaan ulko- ja sisäpuolelta ja tarkastamisen kohteena ovat peräsimet, potkurit ja läpiviennit. Sisäpuolella katsotaan muun muassa moottoritila, moottorinkiinnitys, letkut ja polttoainesäiliöt, Laisi luettelee.

Vuosikatsastuksessa pääpaino on turvallisuusasioissa. Vuosihuolto voidaan tehdä veneen ollessa jo vesillä ja tuolloin käydään läpi veneen varustustaso ja kokonaisuudessaan se, että vene on kaikin puolin siinä kunnossa, että sillä voidaan lähteä vesille.

- Järjestelmän ei ole tarkoitus niuhottaa vaan veneen katsastamiset tehdään tasapuolisesti ja yleisiä käytäntöjä noudattaen. Katsastaja on neuvova ja konsultoiva seurasi luottamushenkilö, Laisi toteaa. 

veneily
katsastus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva