Karavaani kulkee

talvellakin

Teksti: Arttu Seppänen Kuva: Caravan Larvanto
Alun perin karavaani on tarkoittanut kamelijonoa, joka kuljettaa ihmisiä ja tavaroita. Karavaanin perusperiaate on edelleen sama, mutta kylmässä pohjolassa ei kamelijoukolla pitkälle pötkittäisi.

Moottoritiellä toisiaan moikkailevat karavaanarit on perinteisesti mielletty kesänajan ilmiöksi. Lähes tulkoon kaikki leirintäalueetkin ovat suljettuja talvisin, lukuun ottamatta hiihtokeskusten yhteydessä toimivia alueita. Tämän hetken suuntaus on kuitenkin talvikaravaanareiden kasvava määrä. Ja mikäpäs siinä, kun suurin osa tänä päivänä valmistetuista matkailuautoista ja -vaunuista on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön.

Näkemyksen talvikaravaanareiden kasvusta vahvistaa 30 vuotta matkailuautoja ja -vaunuja myynyt Pertti Larvanto Caravan Larvanto Oy:sta. Liikkeen aulassa on vastassa jättimäinen matkailuauto, jonka etuosa tuo enemmän rekka-auton mieleen. Tässä ollaan kameleista kaukana. 

- Selkeä herääminen on tapahtunut, toteaa Larvanto talvikaravaanareiden kasvusta. 
Etenkin matkailuautojen menekki on kasvamaan päin. Matkailuautolla liikkuminen onkin näppärämpää verrattuna henkilöauton perässä vedettävään matkailuvaunuun. Kynnystä auton hankintaan etenkin talvikäyttöä ajatellen on madaltanut tekniikan kehitys ja sähkön tarpeen väheneminen, arvioi Larvanto. Esimerkiksi LED-valaistus, lämmitysjärjestelmien ja eristysmateriaalien kehitys on tehnyt autoista energiaystävällisempiä. Autoista on myös tullut tilavampia ja tilaratkaisut ovat kehittyneet – pienempään tilaan mahtuu enemmän kuin aiemmin. Koko perheen lasketteluvälineetkin mahtuvat kyytiin leikiten.  

- MONIIN AUTOIHIN saa mahtumaan vaikka moottorikelkan tai pienen henkilöautonkin – vain mielikuvitus on rajana, kertoo Larvanto. 
Autojen sisustukseen ja viihtyvyyteen myös kiinnitetään tänä päivänä enemmän huomiota. Tämä onkin yksi alan viimeisimmistä suuntauksista, johon panostetaan jo auton suunnitteluvaiheessa. Onhan autoissa tarkoitus viihtyä pidemmillä matkoilla pitkiäkin aikoja. Esimerkiksi LED-valaistus ja modernit pintaratkaisut luovat viihtyvyyttä ja tuovat mieleen hotellihuoneen. Tämä lienee tarkoituskin ottaen huomioon, että matkailuautobisnes kilpailee hotellialan kanssa, joten puitteet on oltava samalla tasolla - ellei paremmin. Sisustuksen painoarvo näkyy myös Caravan Larvannossa, jossa voi joihinkin malleihin jo auton hankintavaiheessa valita oleskelutiloihin mieleisen väriset istuintyynyt kymmenien vaihtoehtojen joukosta. Uusimpia malleja tarkasteltaessa huomaa, että sisustuksen osalta kontrasti vanhempiin matkailuautoihin ja -vaunuihin on suuri.

Talvimatkailua ja matkailuautojen viihtyvyyttä ajatellen yksi viimeisimmistä innovaatioista löytyy meiltä Suomesta. JOKKU Tuotteen yrittäjä Jorma Huopana kehitti ja patentoi matkailuautoihin oman lämmityselementin. Huopanan elementti on hyvä esimerkiksi vanhoja retkeilyautoja ajatellen, joissa on ohuiden seinien takia huonot eristykset. Elementin valmistaminen lähti omasta tarpeesta. 

- Ostin ensimmäisen matkailuautoni vuonna 2004 ja huomasin, että ohjaamossa oli talvella todella kylmä. Etsin lämmityselementtiä ohjaamoon kaikkialta, mutta mistään sellaista ei löytynyt, joten päätin valmistaa sen itse. 

- Viime vuonna suuri ruotsalainen matkailuautojen ja -vaunujen valmistaja KABE otti elementin osaan autoistaan vakio-ominaisuutena ja muihin tarjoaa sitä lisävarusteena. Ihmettelivät ensin, että onko joku oikeasti keksinyt tällaisen, kun itse olivat vuosia sitä yrittäneet valmistaa siinä kuitenkaan onnistumatta, nauraa Huopana. 

ENTÄ MIKÄ ajaa ihmiset matkailuautojen ja -vaunujen pariin? Autojen ja vaunujen määrä on kasvanut tasaisesti kokoajan. Vaikka yöpymiskustannuksissa säästää, niin uuden matkailuauton hankintahinta lähtee 50 000 eurosta ylöspäin. Halvasta harrastuksesta ei siis ole kyse. Monesti kärpänen harrastukseen on saatu jo lapsena vanhempien kautta. Huopana pitää merkittävänä syynä liikkumisen vapautta ilman aikatauluja.      

- Hotellin kanssa sinulla on tietty aikataulu. Varaat sen etukäteen, olet siellä sen aikaa. Matkailuautolla voit mennä mielen mukaan sinne minne haluat ja milloin haluat eikä ole huolta yöpaikasta. Välttämättä, kun aloitat matkasi, et tarkkaan tiedä minne olet menossa.

Eihän se hassummalta kuulosta.

 

Caravan Larvanto
matkailu
autot
karavan

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva