Kappale kauneinta

Suomea

Teksti: Arja Kangas Kuva: Arkistokuva
Heinäveden reitti on yksi valtakunnallisesti suojelluista kulttuuriympäristöistä. Yli satavuotias reitti ja sen kuusi kanavaa ovat väistämättä kappale suomalaista kansallismaisemaa.

Heinäveden reitin kapeat, mutkaiset, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät reitistä ainutlaatuisen. Reitin kanavat rakennettiin jo yli sata vuotta sitten, 1800- ja 1900 –lukujen vaihteessa. Höyrylaivat ovat liikennöineet mutkaista ja kapeaa reittiä pitkin vuosien ajan ja edelleen reitistä päästään nauttimaan kesäisen auringon alla.

Museoviraston mukaan reitti on maan edustavimpia sisävesiliikenteen muovaamia maisemia. Sen merkitys kasvoi vuosisadan vaihteessa, kun laaja kanavaverkosto toteutettiin. Reitin maisemalle on varsin tyypillistä kapeat ja mutkaiset vesistöt sekä saaristoiset järvenselät. Suurimmat järvenselät ovat Suvasveden kukkarinselkä ja Kermajärvi.

Kermajärvi on lähes luonnontilainen ja rannat ovat karuja kallio- ja louhikkorantoja. Maaston korkeuserot voivat olla jopa 30 metriä. Järvi kuuluu Natura 2000-kohteisiin ja osa siitä on Metsähallituksen luonnonsuojelualuetta. Kermajärvi soveltuu erinomaisesti vesiretkeilyyn, sillä alueelta löytyy muun muassa useita nuotiopaikkoja.

HEINÄVEDEN REITIN varrelle sijoittuvat myös Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistot, jotka ovat myös uhanalaisen saimaannorpan kotivesiä. Koloveden seutu on todistetusti ikivanhaa veneilyreittiä ja siitä kertovatkin alueelta löydetyt yli 5000 vuotta vanhat kalliomaalaukset.

Upeiden kansallismaisemien ohessa matkailijat pääsevät näkemään myös historian havinaa. Esimerkiksi lähellä Koukunpolvea, Pilpan kanavan eteläpuolella, Koloveden kansallispuiston luoteislaidalla, on Savonlinnan Oopperajuhlien perustaja Aino Acktén ja säveltäjä Otto Kotilaisen vuonna 1920 rakennuttama Pohjantaipaleen huvila. Samassa maisemassa on myös Juhani Ahon kalamaja. Kerrotaan, että Ahon lisäksi kalarikkaissa koskissa koki vieheitään myös runoilija Eino Leino.

Heinäveden reittiä on kuvattu vuodesta 1926 lähiten tunnuslauseella ”Heinäveden reitti – kappale kauneinta Suomea”. Heinäveden reitille pääsee matkaan perinteisellä sisävesilaivalla ms Puijolla Kuopiosta käsin. Myös ms Sergei risteilee Valamon laiturista Heinäveden reitin kanaville.  

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva