Kahvinkeittimestä

päivää

Teksti ja kuva: Janne Ulvinen
Esineiden internetin tuloa arkeemme on povailtu jo joitakin vuosia. Ensimmäisiä laitteita on markkinoilla, ja niin on haasteitakin. Miten on esineverkon tietoturvan laita?

Internet of Things eli esineiden tai asioiden internet tarkoittaa kodinkoneiden tai muiden arkisien laitteiden kykyä havainnoida ympäristöään sekä säätää toimintaansa ja tehdä ilmoituksia verkon välityksellä. Jo nyt verkkoyhteys on käytettävissämme lähes milloin haluamme, mutta ehkä jo lähitulevaisuudessa ei enää erikseen ”mennä nettiin” – netti on kaikkialla, koko ajan.

Esineiden verkottuminen ottaa vielä haparoivia ensiaskeliaan, mutta markkinoilla on jo tuotteita, joissa konseptia ollaan pyritty hyödyntämään.

 - Valikoimassamme on esimerkiksi pyykinpesukoneita, joista verkko-ominaisuus löytyy. Älypuhelimeen ladataan valmistajan oma ohjelma, jolla voidaan ohjata laitteen toimintaa sekä esimerkiksi seurata missä vaiheessa pesuohjelma on. Häiriötilanteista saadaan ilmoitus suoraan matkapuhelimeen. Valmistajista Samsung tarjoaa juuri nyt ehkä laajimman interaktiivisien laitteiden paletin, kuvailee Kuopion Gigantin kodinkoneosaston päällikkö Tommi Romppanen.

Myös kylmälaitteista löytyy verkko-ominaisuuksia ja vähän silmiä siristäen voi kuvitella näkevänsä hitusen älyäkin. Syksyyn mennessä Suomen markkinoille saapuva Samsungin Family Hub -jääkaappi kolauttaa pajatson tyhjäksi 21,5 tuuman näytöllään. 

HERÄÄ KYSYMYS, lähdetäänkö enää television äärestä jääkaapille vai päinvastoin. Tämä kylmälaite on keittiön komentokeskus. Se muun muassa ottaa kuvan sisällöstään aina, kun sen ovi suljetaan, joten ruokaostoksia ei tarvitse enää tehdä pelkkien muistikuvien varassa.

Yksi esineiden internetin sovelluskohteista on kodin automatiikka. Eikä kyseessä ole mikään autotallikeksijöiden puuhastelu, vaan markkinoilla on Googlen ja Samsungin kaltaisia raskaan sarjan pelureita. Google osti taannoin Nest Labsin, joka on kehittänyt muun muassa älytermostaatteja, savunilmaisimia ja turvakameroita. Vastaava Samsungin älykotialusta on SmartThings, Applen puolestaan HomeKit.

 - Meille on tulossa myyntiin ilmalämpöpumppu, jota käytetään valmistajan sovelluksella. Laite voidaan käynnistää ja sitä voidaan säätää etäohjauksella.
Romppanen kertoo, että verkon kautta juttelevien kodinkoneiden perään ei vielä ehkä osata omatoimisesti kysellä, mutta esiteltäessä ne herättävät kyllä kiinnostusta. 

UUDENLAISET LAITTEET vanhaan verkkotekniikkaan yhdistettynä voivat avata ovia täysin uusille turvallisuusuhkille. Brittimedia uutisoi viime syksynä, että Nest Labsin turvakamera ei itse asiassa kytkeydy pois päältä lainkaan, vaikka käyttäjä mielestään katkaisisi siitä virran. Ajatus Googlen valvonnassa olevasta kodista voi tuntua epämiellyttävältä, vaikkei foliohattua omistaisikaan. 

Puutteellisen anturoinnin tai valvontatekniikan vuoksi laitteet voivat antaa toisinaan vääriä hälytyksiä. Jääkaapin kohdalla se ei niinkään haittaa, mutta palovaroittimen kohdalla palokunnan hukkareissu voi tulla kalliiksikin. Jokainen verkkoon liitetty kone voi pahimmillaan olla väylä kutsumattomille vieraille. Entä jos kotisi keskusteluja kuunnellaan television kautta? Entä jos etuovesi älylukko murretaan digitaalisesti? 

Suojausongelmat ovat yksi syy, miksi esineiden internet ei vielä ole noussut kunnolla siivilleen. On jopa arvioitu, että jatkossa tietoturvatietoiset kuluttajat nimenomaisesti vaativat ”tyhmiä” kodinkoneita: mutteripannu tuskin salakuuntelee sinua.

 

Tulevaisuuden tehtaat

Internet of Thingsiin läheisesti liittyviä käsitteitä ovat teollinen internet ja M2M eli koneiden välinen viestintä. Kyseessä on niin sanottu megatrendi, jonka parhaimmillaan odotetaan mullistavan valmistusteollisuuden toimintatavat. 

Saksalaisten mukaan käsillä on neljäs teollinen vallankumous höyrykoneiden ja vesivoiman, sähköä käyttävän ja työnjakoon perustuvan massatuotannon sekä elektroniikan ja tietotekniikan jälkeen. ”Teollisuus 4.0” tarkoittaa teollisuuden neljättä ulottuvuutta, jossa koneet, laitteet, tuotantolinjat ja kokonaiset tuotantolaitokset viestivät ja säätävät toimintaansa verkon välityksellä.

Visioissa kaikkiin tehtaan koneisiin, materiaaleihin sekä valmistumassa oleviin ja valmiisiin tuotteisiin olisi upotettu pieniä siruja, prosessoreja, tallentimia, lähettimiä ja antureita. Tietomassaa kertyisi valtavasti, ja tätä tietoa käsiteltäisiin reaaliajassa. Näin kankean mekaanisesta tehtaasta toimitus- ja alihankkijaketjuineen saataisiin oppiva ja alituisesti muuntautuva organismi. Eräiden analyysien mukaan tämä olisi keino palauttaa valmistavaa teollisuutta länsimaihin.

Internet
Älykäs koti
Kodinkoneet

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva