Ekologista energiaa kaupalle

Ekologista 
energiaa kaupalle

Teksti ja kuvat Digimag/Sirpa Korhonen
Kesko panostaa ekologisuuteen ja kannustaa kuluttajia tekemään ekologisia ratkaisuja. Osa K-Citymarket Päivärannan sähkönkulutuksesta katetaan oman aurinkovoimalan tuotannosta, ja muutaman vuoden ajan kaupan pihasta on löytynyt myös sähköauton latauspaikkoja.
Sähkoauton lataus kauppareissun aikana

K-Latausasemalla lataat sähköauton helposti samalla, kun toimitat muita päivittäisiä asioita.

Näin se käy:

  1. Siirry osoitteeseen www.k-lataus.fi, rekisteröidy käyttäjäksi ja tilaa K-Lataus-tunniste. Samasta osoitteesta löydät kaikki K-Latauspisteiden tiedot ja osoitteet. 
  2. Käytä tunnistetta latauspisteellä 
  3. Kytke sähköauto lataukseen. Lataus alkaa automaattisesti tunnistautumisen jälkeen. Lataukseen tarvitset oman kaapelin.
  4. Odota, tee ostoksia tai käy lenkillä, auto latautuu sillä aikaa helposti, turvallisesti ja ekologisesti. 

Mikä olisikaan näppärin tapa ladata sähköautoa kesken kiireisen arjen? No tietenkin samalla aikaa, kun tekee ruoka- ja muita päivittäistavaraostoksia 

K-Citymarket Päivärannassa. Kun päivän herkulliset ruokatarpeet noukitaan kärryyn, auto latautuu pihassa. Näppärää ja tehokasta! Latauspaikkoja löytyy yhteensä kuusi.

K-Citymarket Päivärannan pihassa K-Latausasema löytyy helposti, aivan pääsisäänkäynnin tuntumasta, pohjoisenpuoleiselta parkkipaikalta, ensimmäisestä parkkirivistöstä. Siellä sähköautoja on jo parin vuoden ajan voinut ladata neljältä peruslatauspisteeltä. Viime marraskuussa paikkojen määrää kasvatettiin, ja nyt K-Latausasemalta löytyy nyt myös kaksi pikalatauspistettä.

Asiakaspalautetta sähköautojen latauspisteestä on tullut, etenkin pisteiden lisäyksen myötä. 

‒ Hyvin toimii ja kovassa käytössä latauspisteet ovatkin olleet. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä K-Latauspisteeseen, kauppias Pasi Toppari kertoo.

Syksyn 2018 aikana K-ryhmä avasi yhteensä 10 K-Latausasemaa K-kauppojen yhteyteen eri puolille Suomea, ja 19.3.2019 avattiin 50. sähköautojen latausasema. K-Latausasemilta ladattava sähkö on aina uusiutuvaa. Vuoden 2019 loppuun mennessä verkosto tulee kattamaan yli 70 latausasemaa, joiden yhteenlaskettu latauspistemäärä on lähes 400.

Latausasema on näkyvä elementti kaupan pihalla, mutta ekotekoja on toteutettu myös kiinteistön katolla. Ihan jokainen ei katon hyötykäyttöä pääse ihastelemaan, mutta jokainen kaupan asiakas pääsee kuitenkin hyötymään katon antimista, sillä siellä sijaitsee kiinteistön virtalähde. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen »

K-CITYMARKET PÄIVÄRANNAN katolla avautuu aurinkopaneeleiden meri. Yhteensä lähes 2 800 aurinkopaneelin voimalla katetaan osa kiinteistön ja K-Latausaseman sähkönkulutuksesta.  Koko katon matkalle ulottuvat aurinkopaneelit asennettiin viime vuoden lopulla.

‒ Käytännössä paneelit peittävät koko kattoalan. Voimala asennettiin loppuvuodesta 2018, juuri sopivasti ennen lumen tuloa, Toppari tarkentaa.

Oman aurinkovoimalan avulla voidaan kattaa keskimäärin 10‒15 prosenttia vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Vallitseva sää tietenkin vaikuttaa sähköntuotantoon, ja esimerkiksi aurinkoisena kesäpäivänä jopa 60 prosenttia sähkötarpeesta katetaan omalta katolta käsin.

Ruokakauppojen ja ostoskeskusten sähkönkulutus on mittavaa, etenkin kovien helteiden aikaan. Kylmälaitteiden prosentuaalinen sähkönkulutus koko ruokakupan kulutuksesta on suuri. Näin taataan ruuan katkeamaton kylmäketju tuottajan ja kuluttajan välillä. Moni ei tule miettineeksi mitä kaikkia vaiheita omaan ruokapöytään tuodun syötävän matkaan on kuulunut ja kuinka se on toteutettu. 

K-ruokakauppojen katoilta löytyy yhteensä 27 voimalaa, jotka tuottavat aurinkosähköä kaupan omaan käyttöön. Lisäksi rakenteilla on tällä hetkellä neljä voimalaa. Aivan uusi juttu aurinkovoima ei K-ryhmässä ole, siellä ensimmäinen aurinkovoimala rakennettiin vuonna 1997 K-Citymarket Lielahden katolle. Voimala on edelleen käytössä. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

K-citymarket Päiväranta
aurinkoenergia
sähköauto
latauspiste
aurinkopaneelit
voimala
ruokakauppa
K-latausasema

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva