Yrttiopas

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, Saga Iinatti, Teemu Viemerö Kuvat Pixabay, Shutterstock
Tuoreyrtit tuovat ruualle uutta luonnetta, lisää aromeja sekä herkullisia värejä. Yrtit voi kasvattaa itse herkullisena silmänruokana tai hakea marketista matkaan. Eri yrtit sopivat eri käyttötarkoituksiin.

Yrtit ovat loistava tapa maustaa ruokasi - niin kuivattuna kuin myös tuoreina. Tuoreet yrtit lisätään ruokaan vasta kypsennyksen jälkeen. Tuoreesta yrtistä lähtee sitä enemmän makua, mitä pienemmäksi sen silppuaa, mutta juuri ennen käyttöä. Kuivatut yrtit kaipaavat yleensä pientä hauduttelua, ennen kuin niistä saa irti optimaalisimman maun.

Miedoista yrteistä voi rohkeasti tehdä omanlaisia sekoituksiaan, mutta vahvempia kannattaa käyttää yksitellen. Yrttien avulla myös suolan määrää voi vähentää. Keskimäärin teelusikallinen kuivattuja tarkoittaa ruokalusikallista tuoreita.

Yrtit ovat mainioita tuoreeltaan, joita voi myös kasvattaa itse niin ruoanlaittoon sekä pirteyttä tuoviksi sisustuselementeiksi. Kasvattaessa yrttisi, koko makujen maailma on kätevästi jokaisen kotikokkaajan ulottuvilla, jotka voi tarvittaessa kuivata tai säilöä vaikka pestoksi.

Mausteiden ja marinadien pikkujättiläinen:

Perusmausteet
Mustapippuri on joka keittiön perusmauste, joka passaa lähes joka ruokaan. Eri chililajikkeilla luodaan tulisempia makumaailmoja, ja paprikamauste tuo ruokaan punaista väriä. Välimerellisiin mausteisiin kuuluvat rosmariini, timjami ja oregano. Itäisempiin maisemiin pääsee inkiväärin mukana. 

Maustesekoitukset
Maustesekoitukset ovat keittiön maustehyllyn pelastaja. Muutamilla luottoseoksilla, kuten currylla, grillimausteella sekä pizzamausteella, säästää kaappitilaa ja saa helposti heitettyä ruokaan kerralla toimivan yhdistelmän. Mausteseoksista kannattaa tarkistaa suolan määrä. 

Marinadit ja kastikkeet
Kastike kruunaa ruuan. Maustekastikkeet ovat maukas lisä mehevöittämään ja kosteuttamaan ruokia. Neste välittää makuja paremmin, jolloin ne täydentävät perusruokaa. Marinadit ovat  nestemäisiä mausteseoksia, joissa ruoka saa imeä itseensä suolan ennen paistamista. Muut maut jäävät lihan pinnalle.

Kuivamausteet eli rubit 
Rub-maustamisessa maustesekoitusta hierotaan valmistettavan lihan tai kasvisten pintaan sen verran kuin se ottaa vastaan. Rubit pysyvät marinadeja paremmin kiinni ruuassa. Rub-mausteella voi vaikka jokaisen pihvin maustaa erikseen syöjän makumaailmaa vastaavaksi.

Pöytämausteet
Yleisimpiä pöytämausteita ovat ketsuppi ja sinappi sekä soija- ja chilikastikkeet. Pöytämausteiden idea on, että jokainen ruokailija saa maustettua annoksensa mieleisekseen. Tällöin syöjät saavat juuri niin simppelin tai mausteisen ruuan kuin haluavat.

Vinkki!
Yrtit voi myös pakastaa. Kun yrtti alkaa nuukahtaa, se kannattaa silputa ja säilöä rasiassa pakkasessa, josta sitä voi käyttää ruuanlaittoon.

BASILIKA

Basilika on yksi Suomen viljellyimmistä yrteistä. Basilikalle on ominaista pehmeä maku ja voimakas tuoksu, joka tuntuu jo yhdessä lehdessä. Monikäyttöinen basilika on helppo yhdistellä lähes jokaiseen ruokaan. Sitä käytetään tyypillisesti yhtenä peston raaka-aineena, ja se sopii loistavasti tomaatin, mozzarellan ja valkosipulin kumppaniksi. Basilika toimii hyvin erilaisissa pastoissa, pizzassa ja munakkaassa. Basilikan lehdet sopivat erinomaisesti koristeluun ja ruokien viimeistelyyn.

TIMJAMI

Timjami eli tarha-ajuruoho on yksi maailman vanhimmista mauste- ja lääkekasveista. Sitä käytetään edelleen esimerkiksi yskänlääkkeissä. Timjamille tyypillistä on voimakas tuoksu ja pienet lehdet. Timjami sopii hyvin monenlaisiin liha-, kana- ja pastaruokiin. Erityisesti se sopii ruokiin, joissa käytetään viiniä. Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy pitkässäkin kypsentämisessä hyvin. Se sopii myös salaatinkastikkeisiin ja jälkiruokiin, joihin se antaa pirteää makua. 

TILLI

Tilli on alun perin Aasiasta kotoisin oleva, raikkaan tuoksuinen yrtti. Se on yksi tutuimmista ja vanhimmista yrteistä Suomessa. Tilliä voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna. Yrttiä käytetään tyypillisesti maustamaan kalaa, rapuja tai keitettyjä perunoita. Lisäksi se toimii loistavasti myös erilaisissa keitoissa ja esimerkiksi kurkkujen säilömisessä. Tilliä viljellään kahdessa erilaisessa muodossa: lehti- ja kruunutillinä.

RUOHOSIPULI

Ruoholaukka eli ruohosipuli on pehmeästi sipulinmakuinen yrtti, joka on yksi yleisimmistä maustekasveista Suomessa. Sitä kasvaa myös luonnonvaraisena Etelä- ja Lounais-Suomen saaristossa. Ruohosipuli sisältää paljon C-vitamiinia, rautaa, ja kalsiumia. Ruohosipuli on parhaimmillaan tuoreena. Se sopii mausteeksi kaikkiin ruokiin, joihin kaivataan mietoa sipulin makua. Erityisen hyvin se toimii kalan kanssa, esimerkiksi kalakeitoissa. Ruohosipulia kannattaa kokeilla mausteena myös liha-, kasvis- ja perunaruoissa sekä esimerkiksi munakkaissa. 

Syötäviä kukkia

Sarviorvokki on maultaan hiukan kirpsakka ja soveltuu upeasti jälkiruokien koristeluun vaikka sokeroituna.

Ruiskaunokin mieto maku sopii salaatteihin, kakkuihin ja jälkiruokiin. Se on upea kakunkoriste myös kuivattuna.

Kääpiösamettikukka maistuu makealta ja sitruunaiselta. Sopii oivallisesti jälkiruokien, kakkujen ja juomien koristeeksi.

Krassin kukassa on hiukan pippurinen maku. Kukinnot ja lehdet sopivat salaatteihin, koristeluun sekä esimerkiksi lammas- ja kanaruokiin.

Ruusujen terälehdet soveltuvat jälkiruokien ja kakkujen koristeluun. Niistä voi myös keittää ruusuvettä, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa.

Kehäkukan maku saattaa olla vaihdellen kaikkea pippurisesta, pähkinäiseen ja sitruunaiseen. Terälehdet soveltuvat esimerkiksi salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. 

Kamomillan kukintoa voi käyttää kuivatettuna ja tuoreeltaan. Se soveltuu teeksi ja jälkiruokien sekä juomien koristeluun.

Kurkkuyrtissä maku on mieto ja kurkkumainen. Kukkia ja lehtiä voi käyttää salaateissa, juomien koristeina ja sokeroituina jälkiruoissa. .

Voikukan kukinnoista voi valmistaa esimerkiksi siirappia, marmeladia, limonadia ja simaa, ja v lehdet sopivat salaatteihin. Juuria voi käyttää yllättävän monipuolisina raaka-aineina muun muassa teen ja puuron tekemiseen.

ROSMARIINI

Rosmariini eli rohtorosmariini on Välimeren alueelta kotoisin oleva yrtti, jolla on havuja muistuttavat kapeat lehdet. Yrtille tyypillistä on voimakas tuoksu. Rosmariini sopii hyvin lammas-, riista- ja kanaruokien kaveriksi erilaisiin patoihin ja marinadeihin. Sitä kannattaa testata myös makaroni-, peruna- ja tomaattiruokiin. Tuoretta yrttiä kannattaa lisätä varoen, sillä ruoanlaitossa tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa. Rosmariinilla sanotaan olevan muistia ja tulehduksia parantava vaikutus. 

KORIANTERI

Persoonallisen makuinen korianteri jakaa tyypillisesti voimakkaasti mielipiteitä. Joillekin maku tuo mieleen saippuan. Korianteria on viljelty jo yli 3 000 vuoden ajan, ja se on tyypillinen mauste itämaisissa ruuissa. Korianteri toimii monipuolisesti monenlaisten ruokien kanssa. Sitä käytetään muun muassa lampaan-, kanan- ja sianlihan sekä kalan maustamisessa. Erityisen hyvin se sopii erilaisten tex-mex ja wok-ruokien kaveriksi. Korianteri parantaa ruuansulatusta ja lisää ruokahalua. Lisäksi se sisältää paljon ravintoaineita sekä mineraaleja, kuten kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. 

MINTTU

Pirteää minttua on maailmassa useita lajeja. Sen aromaattinen tuoksu ja raikas maku ovat lähtöisin yrtin sisältämästä mentolipitoisesta öljystä. Tyypillisesti minttua käytetään mausteena lammasruokien marinadissa sekä lisukkeena minttukastikkeen tai -hyytelön muodossa. Yrttiä kannattaa testata myös kalan ja uusien perunoiden kumppanina. Minttu sopii loistavasti myös erilaisiin juomiin ja drinkkeihin, sekä mausteeksi että koristeeksi. Makean ystävien kannattaa kokeilla minttua myös erilaisten jälkiruokien, kuten leivonnaisten ja kiisseleiden, mausteena. 

 

JÄRVIKYLÄN VINKIT:

Kalaruokaan sopivat niin voimakkaat kuin miedot yrtit. Sekoitus mietoa basilikaa, sitruunamelissaa, tilliä, kirveliä ja voimakas, ranskalaisen keittiön rakuuna sopivat lohen kanssa. Voimakas yhdistelmä välimerellistä rosmariinia, salviaa, timjamia miedolla vivahteilla meiramia, oreganoa ja kynteliä sopivat sillille ja silakalle. 

Äyriäisiin saa makua timjamilla, basilikalla, sitruunamelissalla, tillillä ja persiljalla. Yhdistämällä yrtit kermaviiliin saadaan raikas kastike lorauksella sitruunaa. Timjamin kaltainen sitruunatimjami käy sitruunamaisen makunsa vuoksi erinomaisesti kaikkiin kala- ja äyriäisruokiin.

Kasvisruokien yrttimaustamisella tuodaan maanläheistä makua myös maasta kasvaneisiin raaka-aineisiin. Vihanneshedelmien, kuten tomaatin kanssa sopivat välimerelliset basilika, salvia, timjami, rakuuna, oregano ja aasialaisessa keittiössä tuttu korianteri. Raikkaaseen, makeaan paprikaan käyvät niin voimakkaat timjami ja salvia sekä miedot meirami, oregano ja kynteli. Kurkun kanssa kokeile pikkuluppiota, tilliä sekä venkolia. 

Juureksissa soveltuvat parhaiten kynteli, salvia, kirveli ja timjami, joilla saadaan aikaiseksi pippurinen, karvaan minttumainen, anismainen sekä voimakas välimerellinen aromi. Kaalien kanssa sopivat useat erilaiset yrtit aina edellä mainituista lipstikkaan, kuminaan, korianteriin ja anismaiseen  yrtti-iisoon asti. Kokeile kukkakaalin kanssa minttua sekä papujen ja herneiden kanssa rosmariinia!

Liha- ja kanaruuat rakastavat runsasta yrttisyyttä. Naudanlihalle välimerellisyyttä annetaan rosmariinilla ja sianlihalle salvialla yhdistettynä molempiin timjamia, joka ei menetä makuaan pidemmissäkään kypsennysajoissa. Basilika ja oregano luovat aromikkaan makuparin grillatulle lihalle - yrtit ovat parhaimmillaan marinadeissa. Aasialaisuutta naudalle- ja sianlihalle tuodaan sitruunamelissalla, kirvelillä ja thaibasilikalla. Kaakkois- ja Itä-Aasiassa kasvava veripeipin vihreä lajike on erinomiaan kanalle. Voimakkaan maun omaaviin lampaaseen, poroon ja riistaan käyvät vahvat yrtit, kuten rosmariini, rakuuna, timjami ja salvia.

Kastikkeiden, keittojen ja patojen yrtit voidaan valita käytettävien raaka-aineiden mukaan. Timjami sopii viinipohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Timjami ja salvia ovat mainio pari pataruokiin yhdessä rosmariinin ja laakerinlehtien kanssa. Aasialaisissa padoissa toimii ruohosipulimainen kiinansipuli. Japaninpersilja on persiljan kaltainen aromaattinen yrtti, jota käytetään misokeittoon. Thaiminttu on herkullista yhdistettynä limettiin maustaen kastikkeet ja Tom yam -keitot. Japanilaista vihanneskrysanteemia suositellaan sukiyaki-patoihin.

Salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin käyvät miedot yrtit, joita voi leikata sekaan runsaasti.  Lisää tuoreet yrtit hyvissä ajoin öljyyn, jotta ne maut ehtivät imeytyä. Aasialaista, vanhalla mauste- ja rohdoskasvi perillaa käytetään persiljan tapaan salaateissa ja keitoissa.

Teet ja juomat voi maustaa tuoreilla yrteillä – muista hauduttaa yrttiteetä vähintään kymmenen minuuttia! Sitruunamelissaa käy drinkkeihin sekä teehen. Timjamista voidaan valmistaa teetä, joka toimii yskänlääkenä lisättäessä loraus hunajaa ja maitoa. Kanelibasilika on kanelimaisen aromin omaava lajike, sopien niin kylmiin kuin kuumiin juomiin.

Jälkiruuissa ja leipomisessa kokeile yrtti-iisoa, joka sopii jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Venkolin siemenet ja oksat, kirveli, sitruunamelissa ja minttu ovat perinteinen lisä herkullisiin hetkiin.

Vinkki! Kokeile ruuassa lipstikkaa lihaliemikuution sijaan. 

JÄRVIKYLÄ
Kartanotie 6, Joroinen
Puh. 017 470 44 00
www.jarvikyla.fi

yrtit
maustaminen
järvikylä
salaatit
tuoreet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva