Yhteistyöllä menestykseen

Yhteistyöllä menestykseen

Teksti: Digimag/Heta Jyrälä Kuvat: Ruokalaaso, Digimag/Mirka Happonen
Monen toimijan yhteistyö edistää tuotekehitykseen panostamista ja tuotekehityksen kuluttajalähtöisyyden mahdollisuuksien esille tuontia.

Pohjois-Savosta löytyy maan kärkikastia olevia elintarviketoimijoita. Elintarvikesektorin kehittäminen on yksi Pohjois-Savon maakunnan kärkitavoitteista. Jatkuva suunnitelmallinen tuotekehitys ja kuluttajien tarpeiden huomioiminen auttavat yrityksen kilpailukyvyn ylläpitämisessä.

– Tuotekehitys on prosessi, johon monet yritykset tarvitsevat apua. Toisilla on selkeä visio, mutta kehitystilat puuttuvat, toisilla taas tutkimustoiminnan hyödyntämiseen ei ole resursseja ja kolmannet kaipaavat apua selvityksiin, taustoittaa Ruokalaakso-hankkeen projektipäällikkö Jenni Lappi.

RUOKALAAKSO ON kolmen toimijan yhteistyö, joka pyrkii kokoamaan elintarvikealan kehittämis-, koulutus- ja analyysipalvelut yhdelle luukulle. Yksi Ruokalaakson toimenpiteistä on ”marjapilotti”, jossa pilotoidaan yhteistoimintamallia ja palvelukonsepteja sekä tehdään näkyväksi Ruokalaakson osaamista yrityksille.

– Lähdimme kehittämään marjatuotetta, josta muotoutui tuotekehityksen ja aistinvaraisten arviointien sekä kuluttajatestien kautta monikäyttöinen jäädytetty mustaherukka-kvinoatuote, kertoo Lappi.

Tuotekehitys tapahtui SavoGrow:n tiloissa Suonenjoella. Tuotteessa haluttiin hyödyntää runsaasti Itä-Suomessa viljeltävää mustaherukkaa, jota ei ole hyödynnetty yhtä paljon kaupallisissa tuotteissa kuin mustikkaa. Kotimainen kvinoa puolestaan on monelle uusi tuttavuus, ja se rikastuttaa tuotteen ravintosisältöä ja proteiinirakennetta. Ruokalaaksossa koulutettu asiantuntijaraati pystyi objektiivisesti arvioimaan muun muassa kehitettyjen tuotevaihtoehtojen rakennetta ja suutuntumaa. Raadin kommenttien perusteella tuotetta jatkokehitettiin. Kuluttajatestauksen toteuttivat yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun Future Food -yksikkö ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustiede. 

– Testasimme tuotetta sekä suomalaisilla että kansainvälisillä kuluttajilla. Molemmat ryhmät pitivät tuotteesta ja olivat valmiita ostamaan sitä. Kuluttajatesteissä selvisi, että kansainväliset testaajat suosivat yksittäispakattuja tuotteita ja suomalaiset isoja pakkauksia, kertoo Future Foodin asiantuntija Johanna Kantala.

Kuluttajatestien perusteella yritykset saavat arvokasta tietoa muun muassa tuotteiden hyväksyttävyydestä, valintatekijöistä tai käytettävyydestä. Saatu tieto raportoidaan ja käydään yrityksen edustajien kanssa läpi, jotta sitä voidaan hyödyntää tuotekehityksessä, markkinoinnissa ja myynnissä.

– Syksyllä tuotetta testataan kliinisissä ateriakokeissa, jotta tuotteen ja varsinkin mustaherukan terveysvaikutukset selviävät. Marjan on tutkittu aiemminkin tasaavan aterian jälkeisen verensokerin nousua ja laskua. Sellaiselle välipalatuotteelle voisi hyvinkin olla kysyntää, hahmottelee Kantala.

– Vuoden vaihteessa tiedämme varmasti enemmän mustaherukan terveysvaikutuksista, lisää Lappi.

RUOKALAAKSO TARJOAA kansallisesti elintarvikealan toimijoille verkoston, jossa kehitetään alaa ja yhteistyötä alkutuotannosta aina korkean jalostusasteen elintarviketeollisuuteen.Toimintamallin myötä on tavoitteena kehittää ja tuotteistaa terveysvaikutusten tutkimusta ja testaustoiminnan hyödynnettävyyttä yritysten liiketoiminnassa sekä elintarvikeanalytiikan palveluita ja koulutus- ja konsultointipalveluita yritysten tarpeisiin.

Ruokalaakso
Jenni Lappi, 044 7855 353
www.ruokalaakso.fi

Future Food tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
TKI-asiantuntija Johanna Kantala, 044 785 6929
www.futurefood.savonia.fi

 

#ruoka
#ruokalaakso
Savonia-ammattikorkeakoulu
UEF
Kehitysyhtiö Savo Grow

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva