Yhdistelemällä suuhunpantavaa

Teksti ja kuvat Digimag/Emma Heinonen
Kesäkeittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia reseptejä. Omaan suuhun sopiva ruoka saattaa löytyä yhdistelemällä tuttuja ja uusia aineksia. Testaa vaikkapa ribsejä Grillssonin tyyliin.

Grillssonin keittiöpäällikkö Jarno Tuhkanen seuraa aktiivisesti alan kehitystä ja hakee inspiraatiota uusin annoksiin. Ideoita yhdistellään ravintolan tyyliin ja vanhoihin klassikoihin sopivasti. Tuhkasen mukaan nykyään harvoin keksitään enää täysin uusia ruokia, parhaat uudet ideat syntyvät yhdistämällä uusia ja tuttuja raaka-aineita.

– Kannattaa kokeilla rohkeasti. Netistä, televisiosta ja esimerkiksi kauppojen lehdistä löytää hyviä ja helppoja reseptejä kuluttajalle, hän pohtii.

Kuopion Grillsson toimii Scandic Atlaksen yhteydessä. Kesän ruokalistalta löytyy raikkaita ja tuoreita herkkuja. Grillikausi näkyy myös ravintolan kesässä. Scandicin alla toimivan Grillssonin listalta löytyy tuttuja burger-annoksia, Club sandwich sekä Caesar-salaatti. Ruokalista suunnitellaan kuitenkin muilta osin ravintolan mukaan esimerkkireseptejä hyödyntämällä, viilaamalla tai täysin omia reseptejä käyttämällä.

MONI KESÄKOKKI unohtaa ruoanlaiton tiimellyksessä ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä. Tuhkasen mukaan ravintolassa lämpenemistä voidaan nopeuttaa lämpölampun alla. Hyvä vinkki on myös se, että laittaa lihan muovipussiin ja kädenlämpöiseen veteen hetkeksi.

Hyvän ruoka-annoksen valmistaminen ei välttämättä tarkoita hintavuutta. Tuhkasen mukaan halvemmat raaka-aineet saattavat kuitenkin teettää enemmän työtä. 

– Kannattaa keskittyä reseptiin ja ottaa selvää, ennemmin kuin ruveta heti tekemään, hän avaa.

Hyvien raaka-aineiden käyttö sekä erilaiset suutuntumat, kuten pehmeän ja rapean yhdistelmä, tekevät annoksesta mielenkiintoisen. Maustaa kannattaa hillitysti. Tuhkanen suosii suolaa, pippuria ja erilaisia yrttejä maun mukaan.

Ravintola Grillsson
Haapaniemenkatu 22, Kuopio
Puh. 040 548 026 7
www.scandichotels.fi/kuopio

Tuhkanen suosittelee:
GRILLSSONIN RIBSIT

Yli 60 min

Pico de gallo-salsa 
5 tomaattia
2 salottisipulia
1 punasipuli
2 vihreää chiliä
1 punainen chili
3 limeä
tuoretta korianteria 
suolaa

Kuutioi tomaatit.
Kuori ja kuutioi sipulit.
Hienonna korianteri.
Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi.
Sekoita raaka-aineet kulhossa.
Raasta limen kuori ja purista mehu joukkoon.
Mausta suolalla.

Possun ribs
3 kg possun ribsejä
suolaa
savupaprikajauhetta
300 g Muscovado-sokeria
lihalientä
3 dl BBQ-kastiketta
1 dl hunajaa

Suolaa liha hieromalla suolaa pintaan noin 2 h etukäteen.
Lado kyljet uunivuokaan tai syvälle pellille. Ripottele sokeri ja paprikajauhe lihojen pintaan. Lisää astianpohjalle lientä, peitä foliolla ja kypsennä uunissa noin 120 asteessa 4 h. 
Jäähdytä huoneenlämmössä.
Grillaa lämpimäksi ja valele BBQ-kastikkeella.

Appelsiini-coleslaw 
1 pieni kaali
2 porkkanaa
2 dl majoneesia
suolaa, mustapippuria
1 appelsiini

Raasta tai suikaloi kaali ja porkkana.
Lisää joukkoon majoneesi, raastettu appelsiinin kuori ja ½ appelsiinin mehu.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Hunaja-BBQ-kastike
5 dl ketsuppia
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl worchesterkastiketta
2 rkl sinappia
1rkl tabascoa
½ tl mustapippuria
1 dl hunajaa

Laita kaikki ainekset kattilaan.
Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia.

ruoka
ravintola grillsson
ribs
salsa
kastike
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva