Viinivinkkejä

jouluun

Teksti: Digimag/Marlene Sanoukian Kuvat: Alko OY
Laadukkaita juomia

Vuodesta 1852 asti toiminut Oy Gust. Ranin on Suomen toiseksi vanhin edelleen toimiva perheyritys, joka valmistaa laadukkaita alkoholijuomia arktisen luonnon aineksista. Sen markkinointinimi on Lignell & Piispanen. Yhtiön omaan tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa palkittu Gustav Tillivodka ja siitä tehty maailman arvostetuimmassa alkoholialan IWSC-kilpailussa tänä vuonna maailman parhaimmaksi valittu vodka & tonic, joka juhlistaa 100-vuotiasta Suomea ja yhtiön 165-vuotista taivalta. Myös maustamattomien vodkien sarjassa voiton vei yhtiön Gustav-vodka. Yhtiö valmistaa lisäksi marjaliköörejä, lakka- ja mesimarjajälkiruokaviinejä sekä punaviiniglögiä. Se myös tuo maahan, myy ja markkinoi laadukkaita alkoholituotteita maailmalta, kuten konjakkia ja Jeeper-samppanjaa.

Lignell & Piispanen
Siikaranta 20, Kuopio 
Puh. 017 261 4641
info@lignellpiispanen.fi
www.lignellpiispanen.fi

Joulupöydän antimia täydentävät niihin sopivat viinit. Lignell & Piispasen Niko Dalhström vinkkaa, millaiset viinit sopivat minkäkin jouluruuan kanssa ja kehottaa kysymään rohkeasti lisää Alkon ammattitaitoiselta henkilökunnalta. Lue alta suosituksia liha-, kala- ja kasvisruokien oheen jälkiruokia unohtamatta. 

1. Kala- ja kasvisruoat
Kala- ja kasvisruoille sopivat valkoviinit, kuten riesling-viini, esimerkiksi Hunawihr Riesling Grand Cru Rosacker. Riesling-viinit sopivat myös äyriäisten ja vaalean lihan yhteyteen. Kasvisruokien kanssa voi nauttia myös punaviinejä.

2. Juustot
Juustojen seuraan sopivat myös jälkiruokaviinit, kuten Lignell & Piispasen mesimarjapohjainen Kuopio-viini ja punaviiniglögi.

3. Kinkku ja liharuoat
Kinkun ja liharuokien kanssa tarjottavaksi kannattaa valita joko kevyt tai edes keskitäyteläinen hedelmäinen punaviini, sillä täyteläinen ja tanniininen viini jyrää helposti kinkun ja riitelee muiden ruokien aromien kanssa. Viiniltä kannattaakin vaatia runsasta hedelmäisyyttä ja jouluisia aromeja; Merlotin luumu ja Pinot Noirin kirsikka toimivat joulupöydässä.

4. Jälkiruoat
Jälkiruokien kanssa voi siemailla marjaliköörejä ja konjakkia, kahvikonjakkia tai vaikkapa mesimarjakonjakkia tunnelman mukaan.

 

Joulun trendiviinejä

Punaviinit
Punaviinit, Italia, Veneto
Tommasi Valpolicella. Kevyt, keskitanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, mausteinen, hennon nahkainen.
Corvina Veronese, Rondinella, Molinara.
Sokeria 5 g/l. 0,75 l / 11,99 €.
Punaviinit, Italia, Veneto
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore. Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tumman kirsikkainen, kevyen luumuinen, lääkeyrttinen, vivahteikas.
Corvina, Rondinella, Croatina.
Sokeria 7 g/l. 0,75 l / 19,99 €.
Punaviinit, Italia, Veneto
Luigi Righetti Amarone della Valpolicella. Täyteläinen, tanniininen, luumuinen, hapankirsikkainen, mokkainen, kevyen tummasuklainen.
Corvina, Rondinella. 0,75 l / 25,00 €.

Kevyemmille jouluherkuille
Punaviinit, Saksa, Pfalz
Villa Wolf Christmas Pinot Noir. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, vadelmainen, orvokkinen, hennon havuinen.
Pinot Noir.
Sokeria 5 g/l. 0,75 l / 12,49 €.

Tuhdimmille jouluruoille
Punaviinit, Australia, Etelä-Australia, 
Barossa Valley
Schild Estate Cabernet Sauvignon. Täyteläinen, tanniininen, kuivatun luumuinen, kypsän mustaherukkainen, kevyen karpaloinen, suklainen.
Cabernet Sauvignon.
0,75 l / 13,50 €.

Valkoviinit
Valkoviinit, Ranska, Alsace
Dopff au Moulin Noël en Alsace Blanc. Kuiva, erittäin hapokas, kypsän limettinen, keltaluumuinen, viheromenainen, hennon sitruunaruohoinen, mineraalinen.
Riesling, Pinot Gris.
Sokeria 5 g/l. 0,75 l / 13,50 €.

Vegaaniset viinit
Kuohuviinit, Espanja
Parés Baltà 'b' Cava Brut. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, yrttinen, kevyen mineraalinen.
Parellada, Macabeu, Xarel.lo.
Luomutuote. Sokeria 4 g/l. 0,75 l / 10,98 €.
Kuohuviinit, Italia
Pizzolato Stefany Prosecco Brut. Erittäin kuiva, hapokas, päärynäinen, kypsän sitruksinen, kevyen persikkainen, hennon yrttinen.
Glera.
Luomutuote. Sokeria 8 g/l. 0,75 l / 12,68 €.

Jälkiruokaviinit
Portviinit, Portugali
Graham's 10 Years Old Tawny Port. Punaruskea, makea, hasselpähkinäinen, taatelinen, rusinainen, kevyen appelsiininen, suklainen.
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca.
Sokeria 110 g/l. 0,2 l / 11,49 €. 
Portviinit, Portugali
Graham's 30 Years Old Tawny Port. Kuparinruskea, makea, taatelinen, kevyen appelsiininkuorinen, siirappinen, kaakaoinen, hennon suolaheinäinen.
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca.
Sokeria 120 g/l. 0,2 l / 26,50 €.

viini
joulu
vinkki
Alko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva