Vegaanin joulureseptejä

Reseptien lähteet: Vegaanin keittokirja, Villikakut - Hyvän olon raakakakkukirja, jalotofu.fi, chochochili.net, dansukker.fi, yhteishyva.fi Kuva: Pixabay
Tästä taatusti maistuvia herkkuja vegaaniseen joulunviettoon.
Karpalo-suklaakakku

n. 6 annosta • yli 60 MIN

Pohja
1 ½ dl pekaanipähkinöitä
1 ½ dl manteleita
10 pehmeää taatelia
1 rkl kylmäpuristettua luomukookosöljyä
1 rkl agavesiirappia
4 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl villiyrtti- tai marjarouhetta, myös kuusenkerkkäjauhe sopii
ripaus ruususuolaa
Täyte
3 dl karpaloita
1 dl cashewpähkinöitä tai manteleita liotettuna ja kuivattuna
1 rkl riisinlesejauhetta
1 dl vettä
¾ dl intiaanisokeria
1 raaka punajuuri tai 1 rkl punajuurijauhetta
ripaus ruususuolaa
1 ¾ dl kylmäpuristettua luomukookosöljyä
3 rkl limettimehua
Koristeluun sulatettua raakasuklaata

1 Rouhi pähkinät ja mantelit pieneksi. Poista taateleista kivet. Sulata kookosöljy sekä pohjaan että täytteeseen. 
2 Sekoita ainekset kiinteäksi massaksi. Kun saat taikinasta pallon, se on sopivaa. 
3 Levitä taikina tasaisesti irtopohjavuokaan (halkaisija 17 cm). Laita pakastimeen jähmettymään.
4 Laita täytteen ainekset tehosekoittimeen, lukuun ottamatta sulatettua kookosöljyä ja limettimehua. Ne lisätään sekoittimeen viimeisenä, kun taikina on sileää. Pyöräytä vielä koko seosta.
5 Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku pakastimeen kiinteytymään.
6 Sulata raakasuklaa ja pursota tai nostele suklaata kakun päälle. Voit myös käyttää koristeluun marjarouhetta.

 

 

 

Luumukiisseli

n. 4 annosta • alle 60 MIN

200 g kuivattuja luumuja
1,5 l vettä
¾ dl sokeria
Suurustus
½ dl vettä
2 ½ rkl perunajauhoja

1 Laita luumut kattilaan veden ja sokerin kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti, tai kunnes luumut pehmenevät. Lisää tarvittaessa vettä. 
2 Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään ja lisää ne lopuksi höyryävään liemeen. Anna kiisselin pulpahtaa, mutta älä keitä. Tarkista maku.
3 Lisää halutessasi sokeria ja tarjoile.

 

 

Kookos-riisipuuro

N. 4 annosta • alle 60 MIN

2 dl puuroriisiä
2 dl soijamaitoa tai vettä
ripaus suolaa
1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa
noin 6 dl vettä
1 kanelitanko
½ tl vaniljajauhetta
½ dl kookoshiutaleita
Tarjoiluun kookossokeria, kanelia ja kookoshiutaleita

1 Lisää paksupohjaiseen kattilaan riisi, vesi ja suola ja keitä, kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt.
2 Lisää sitten kattilaan kookosmaito ja soijamaito tai vesi sekä kanelitanko ja vaniljajauhe. Keittele puuroa miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää tarvittaessa soijamaitoa tai vettä.
3 Sekoita lopuksi valmiin puuron joukkoon kookoshiutaleet. Poista kanelitanko.
4 Tarjoa puuro kookossokerin, kanelin ja kookoshiutaleiden kanssa.

 

Seitankinkku

N. 6 annosta • yli 60 MIN

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl mustapippuria
3 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
reilu 3 dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl soijakastiketta
Marinadi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
½ dl vettä

1 Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä.
2 Vaivaa taikinapalloa muutama minuutti hyvän sitkon saamiseksi.
3 Muotoile taikinasta halutunlainen paisti. Ennen paistamista kinkun voi halutessaan myös marinoida. Kypsennä 175 asteessa folioon käärittynä. Paistoaika vaihtelee kappaleiden koosta riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin.
Marinadi
1 Sekoita ainekset keskenään ja kippaa paistin päälle.
2 Anna marinoitua vähintään kaksi tuntia tai yön yli.
Gluteeni- ja kikhernejauhoja saa ainakin erikois- ja ekokaupoista. Kikhernejauhot tunnetaan myös gramjauhoina.

 

 

Granaattiomena- kuskussalaatti

n. 4 annosta • alle 60 MIN

3 dl kuskusia
3 dl kasvislientä
1 granaattiomena
2 dl tummia viinirypäleitä
1 appelsiini
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. persiljaa ja basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

 

1 Kiehauta kasvisliemi ja kaada kuskussuurimoiden päälle ja peitä kulho kannella. Anna vetäytyä 5 minuuttia. Sekoita suurimot haarukalla irtonaisiksi. 
2 Halkaise granaattiomena ja leikkaa lohkoiksi kalvojen kohdilta. Irrota siemenet lohkoista suuren kulhon päällä, jotta neste ja siemenet valuvat kulhoon. Huuhdo ja halkaise rypäleet. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi ja pilko lohkot. 
3 Lisää hedelmät ja hienonnetut yrtit, oliiviöljy ja mausteet kuskusin joukkoon.

 

 

joulu
Vegaani
ruoka
Seitankinkku
Granaattiomena-kuskussalaatti
karpalo-suklaakakku
Vegetaristi
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva