Vegaanin
joulupöytä

Teksti digimag/Heta Jyrälä Kuvat jalotofu.fi, pixabay
Vegaanin joulu on täynnä juhlaruokaa, sillä monet perinteiset jouluherkut voi tehdä myös juhlavina kasvisversioina. Ihanat kasvisruuat hurmaavat jokaisen.
Gluteeniton jalotofukinkku

n.4 annosta ● yli 60min

2 pkt kylmäsavutofua
1 dl mantelijauhoja
5 rkl perunajauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl jauhettua paprikaa
2 rkl kookospalmusokeria
1 rkl tamari-soijakastiketta
½ tl merisuolaa

Kuorrutus
dijon-sinappia
gluteenittomia korppujauhoja
neilikoita

1 Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli ja kuullota kattilassa pienessä tilkassa öljyä. 
2 Soseuta tofu kulhossa sauvasekoittimella. Lisää sekaan sipulit ja soseuta. Lisää oliiviöljy, murustettu liemikuutio, tomaattipyree, kookossokeri, soijakastike ja merisuola ja soseuta. Lisää lopuksi mantelijauhot ja perunajauhot ja sekoita lusikalla paksuksi mutta pehmeäksi taikinaksi.
3 Muotoile taikinasta kinkkumainen pallo. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää hieman jauhoja. Kääri kinkku folioon ja anna tekeytyä 30–60 minuuttia. Lämmitä sillä välin uuni 200 asteeseen ja paista kinkkua noin 45–50 minuuttia. 
4 Anna kinkun jäähtyä täysin, mieluiten vaikka yön yli jääkaapissa.
5 Sivele kinkun pinnalle dijon-sinappia ja ripottele päälle gluteenittomia korppujauhoja, jauhettua gluteenitonta näkkileipää tai vaikka mantelijauhoja. Pistele pinnalle pieniä reikiä ja tuikkaa reikiin neilikoita.
6 Tarjoile kinkku kylmänä.

 

 

Monet perinteiset jouluruuat ovat alun alkaenkin kasvisruokaa ja nopeasti myös veganisoitavissa. Vegaanit eivät käytä mitään eläinkunnan tuotteita, jolloin lihan lisäksi ruuasta jäävät pois maito, voi ja kananmunat. Maitotuotteet voi helposti korvata tarvittaessa kasvimaidoilla ja -kermoilla ja voin kasvimargariinilla. Kananmunia ei välttämättä tarvitse korvata millään.

JUHLAPÖYDÄN VOI koostaa esimerkiksi proteiinipitoisesta "kinkusta" eli seitanpaistista tai tofumurekkeesta sekä erilaisista laatikoista ja salaateista. Jälkiruuaksi passaavat niin vegaaniset leivonnaiset kuin konvehditkin. Myös suurin osa valmiista lehti- ja voitaikinalevyistä on valmiiksi vegaanisia, joten myös pasteijat ja tortut onnistuvat helposti.

Poimi tästä parhaat reseptit ja yllätä vegaanivieraasi.

http://www.nmt.fi/fi/artikkeli/ruoka/vegaanin-jouluresepteja-0

kuopio
ruoka
joulu
Vegaani

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva