Uusia
ruoka-

ilmiöitä

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuvat Kesko
Kasviproteiineja, hyönteisiä ja uusia makuyhdistelmiä: ruoanlaitosta on tullut entistä yksilöllisempää ja elämyksellisempää. Tässä katsaus ruoan nykytrendeihin ja tämän vuoden uusiin ilmiöihin.

Ruokakulttuurissamme painotetaan nykyisin ruoan terveellisyyttä ja monipuolisuutta. Keskon Ruokailmiöt 2018 -trendikatsauksen mukaan yleisten ravitsemussuositusten noudattamisesta ollaan siirtymässä yksilöllisiin täsmäruokavalioihin omaa kehoa ja makumieltymyksiä kuunnellen.

Nykyiset ruokatuotteet ja ruoanlaittotrendit perustuvatkin nautinnollisuuteen ja elämyksellisyyteen. Myös lähiruoka ja luomutuotteet kasvattavat suosiotaan edelleen: viime vuonna nousijoita olivat esimerkiksi tuore kala ja marjat. Paikallisten tuotteiden ja perinteisten ruokien hyödyntämisen ohella nautitaan kuitenkin myös kansainvälisistä mauista ja kokeillaan uusia yhdistelmiä ja lihaa korvaavia tuotteita. Kasvisruoan suosio kasvaakin edelleen, ja aterioita höystetään etnisillä vaikutteilla.

KULUTTAJAT OVAT yhä kiinnostuneempia kasvisruoista ja kasvikunnan tuotteista saatavasta proteiinista. Kasvissyöjille ja vegaaneille kehitetään uusia lihaa korvaavia tuotteita, jotka tuovat vaihtelua sekasyöjienkin ruokavalioon. Viime vuoden suosikkituotteita olivat Ruokailmiöt-katsauksen mukaan etenkin nyhtökaura, jonka myynti kasvoi huimat 159 prosenttia, ja muut vastaavat lihankorvikkeet sekä erilaiset kauratuotteet, kuten kaurajuomat.

Nyhtökaura on suomalainen innovaatio, jota alkaa olla kaupoissa laajasti saatavilla. Kasvissyöjille ja vegaaneille se sopii herne- ja härkäpapuproteiinipitoisuutensa ansiosta erityisen hyvin. Toinen suomalainen uutuus on kotimaisista härkäpavuista valmistettu Härkis. Tätä käyttövalmista runsaasti proteiinia sisältävää tuotetta voi käyttää vaikkapa jauhelihan korvikkeena. Viime vuoden nousijoihin kuulunut ruotsalainen Oumph!-tuote täydentää sekin vegaanista ruokavaliota. Se sisältää soijaproteiinipaloja tai -suikaleita, ja sitä on saatavilla sekä maustamattomana että maustettuna.

Suosiotaan kasvattivat viime vuonna myös kasviproteiinia sisältävät valmisruoat, joissa on jo runsaasti valinnanvaraa, bataattiranskalaiset, proteiinivanukkaat, kuivatut jälkiuunipalat ja tomaatin kaltainen, luustoa vahvistava ja aivojen toimintaa parantava persimon-kasvis.

Tärkeitä trendejä ovat myös vastuullisesti kasvatettu ruoka ja kiertotalousajattelu. Esimerkiksi K-ruokakauppojen syömäkelvottomasta biojätteestä valmistettua biokaasua käytetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden, kuten jäätelön, valmistuksessa.

VUODEN 2018 ilmiöihin kuuluvat suolaiset välipalapatukat, joissa esimerkiksi kala on vielä hyödyntämätön raaka-aine, sekä annosrasioissa myytävät marjat ja valmiiksi pilkotut hedelmät. Ruokavalinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, miten ne tukevat omaa hyvinvointia. Yleistymässä ovat täsmävaikutteiset, esimerkiksi aivojen tai suoliston hyvinvointia tukevat ruoat sekä juomat ja keitot ja niiden fuusiot, kuten ruokaisat juomat.

Myös paljon puheena olleet hyönteistuotteet ovat tulossa markkinoille tänä vuonna, ja niiden suosio punnitaan vuoden mittaan. Hyönteiset ovat kiinnostava proteiinipitoinen vaihtoehto perinteisille lihatuotteille, ja niitä napostellessa saa hyvin rautaa ja rasvahappoja. Suosiotaan kasvattavat myös sokerittomuus ja luonnolliset makeuttajat, kuten taateli, kookoksen käyttö tuotteissa, ohrasta valmistetut tuotteet, sekä valmiit smoothietuotteet sekä vegaaniset naposteltavat.

Maailmalla pinnalla puolestaan ovat suolaiset jälkiruoat ja makeat pääruoat, superterveelliset herkut ja jälkiruoat, eri maiden keittiöiden yhdistäminen kekseliäällä tavalla sekä rauhoittava ruoka. Näitä trendejä voi siis odotella saapuviksi ajan myötä Suomeenkin.

 

koti
ruoka
k-citymarket
hyönteiset
kasviproteiini
ruokailmiö
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva