Uuni kuumaksi

Uuni kuumaksi
koeleipomossa

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Digimag/Mirka Happonen, Savon Silmut, Panu Hiekkala
Valtakunnallisestikin ainutlaatuiset Suonenjoen tuotekehitystilat ja koeleipomo ovat avoinna myös kaikelle kansalle.

Kun tulossa on seuran myyjäiset, hääjuhla tai muu tapahtuma, missä on paljon syöjiä, ruuan valmistuksesta on hyvä tehdä mahdollisimman kivutonta. Suonenjoen yrityspuisto Futuriassa on tuotekehityspaja sekä koeleipomo, jonne voi koota seuran talkooporukan tai koko perheen kokkaustalkoisiin. Normaalisti tiloissa tehdään tuotekehitystä tai esimerkiksi yhden–kahden hengen mikroyritykset vuokraavat niitä elintarvikkeiden koe-erien tai kauppatavaran valmistamiseen.

– Viime jouluna käytimme leipomon puolta muun muassa riisipiirakoiden valmistamiseen. Oli niin näppärää, kun seitsemässä minuutissa paistui kerralla useita satoja piirakoita. Puolipakotettu insinöörivävykin innostui leipomisesta, kun hän pääsi samalla käyttämään uusia laitteita, nauraa projektipäällikkö Sonja Mäkkeli kehitysyhtiö SavoGrowsta. 

Tilat saa helposti vuokratuiksi noin viikon tai parin varoajalla. Netissä olevasta varauskalenterista voi helposti tarkistaa onko tila vapaana ja varata sen itselleen. Tuotekehitystilojen veroton päivävuokra on 150 euroa ja leipomopuolen saa käyttöönsä 100 eurolla. Hinta sisältää tilojen käytön koko päivän ajan kello 7–20 sekä laiteopastuksen. Tilat remontoitiin täysin vuonna 2018, ja ne soveltuvat kaikille raaka-aineryhmille eli kasviksille, lihalle, kalalle ja maitopohjaisille tuotteille.

– Elintarvikeyrittäjät voivat saada käyttöönsä myös tuotekehittäjän ammattitaidon. Voimme sitten ratkoa yhdessä erilaisia pulmia ja etsiä ratkaisuja vaikkapa parempaan koostumukseen, hymyilee tuotekehittäjä Johanna Kekäläinen.

Maistiaisia tuotekehitystiloista ja -prosesseista mikroyrittäjät ovat saaneet Mäkkelin ja Kekäläisen luotsaaman Savon silmut -hankkeen kautta. Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistui 28 toimijaa, joista kaikilla ei aluksi ollut edes Y-tunnusta. Projektin aikana syntyi pari uutta yritystä ja 60 uutta tuotetta. Monet yrittäjistä hyödyntävät nykyään tiloja säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. 

– Todella hyvät, laadukkaat ja monipuoliset tilat ja laitteet sekä ammattitaitoinen porukka auttoivat myös minua tuotekehityksessä. Tullessani minulla oli idea. Kehittämisen jälkeen markkinoille saatiin suomalainen pehmytjäätelömassa sekä ainoa vegaaninen kaurapohjainen pehmytjäätelö, iloitsee Minna Kaasalainen My Ice D -yrityksestä. Pehmytjäätelöä saa tänä kesänä Kuopion kotieläinpuistosta Vehmasmäestä.

Toimijoille järjestettiin myös yhteistä toimintaa, infoja, koulutuksia ja opintoretkiä. Viime kesän kaksi isointa ponnistusta olivat Suonenjoen mansikkakarnevaalien yhteydessä järjestetyt Vege- ja lähiruokamessut ja ympäri Pohjois-Savon maakuntaa oli kesäkauden ajan myös lähituotteiden pop up -myyntipaikkoja, joiden avulla tuotteille saatiin hyvää näkyvyyttä. 

– Markkinointi on pitkäjänteistä työtä, johon sain hankkeesta hyvää apua. Verkoston kautta löytyi myös ammattilainen suunnittelemaan etiketit Hiekkalan tilan luomuomena-päärynäsiirapeihin, hymyilee Panu Hiekkala. Myös hän kiittelee monipuolisia tiloja, joissa saa helposti tehdyksi kerralla esimerkiksi ison satsin siirappia. Hiekkalan tila on Euroopan pohjoisin kauppakelpoinen luomuhedelmätarha. Tuoreita hedelmiä ja jalosteita löytyy muun muassa Kuopion ja Siilinjärven K-Supermarketeista.

– Rohkeutta! Puhelin käteen tai tuotteet mukaan ja kauppiaan pakeille, niin tuotteille löytyy uusia myyntipaikkoja, kannustaa Hiekkala muita pienyrittäjiä.

 

Numeroin
430
lihapullaa puolessa tunnissa
143
pihviä puolessa tunnissa
120
kiloa jäätelömassaa tunnissa
900
siirappipulloa päivässä
480
riisipiirakkaa 7 minuutissa
30
pyöritettyä pullaa 30 sekunnissa
150 €
tuotekehityspuolen päivävuokra (veroton)
100 €
leipomopuolen päivävuokra (veroton)

Savon silmut pähkinänkuoressa

  • Mukana oli 28 toimijaa.
  • Osallistumiseen riitti pelkkä idea tai halu kehittää jo olemassa olevia tuotteita.
  • Parin vuoden aikana 18 Silmu-yrittäjää hyödynsi tuotekehitystiloja.
  • Järjestettiin pienryhmätoimintaa: leipuritiimi kehitti uusia leivonnaisia ja leipiä, villiyrttiryhmä hyödynsi luonnonantimien mahdollisuuksia uusissa tuotteissa.
  • Tuotekehityspäivissä kehitettiin uusia tuotteita, kuten raparperivaahtokarkkeja.
  • Projektin aikana syntyi yhteensä noin 60 uutta tuotetta, esimerkiksi hilloja, siirappeja, uudenlaisia glögejä, alkoholittomia kuohujuomia, soijattomia kasvismakkaroita, kalapihvejä, salamimakkaroita, kuivattuja lihalastuja.
  • Toimijat oppivat muun muassa suunnitelmallisuutta, tuotannon tehostamista, hävikin vähentämistä, markkinoinnin saloja aina viivakoodeista etikettiin ja digimarkkinointiin.
  • Isoja yhteisiä ponnistuksia olivat Suomen ensimmäiset vege- ja lähiruokamessut Suonenjoen mansikkakarnevaalien yhteydessä sekä ympäri maakuntaa sijainneet lähituotteiden pop up -myyntipaikat.
  • Luotiin yrityksille suunnitelmallisuutta ja keksittiin keinoja tehostaa toimintaa. Osa toimijoista halusi luoda harrastuksestaan ja intohimostaan itselleen päätoimisen yrityksen. 
  • Kaksi uutta yritystä perustettiin.

 

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
Tuotekehittäjä Johanna Kekäläinen
Puh. 040 8321120
www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/elintarvikekehitys

ruoka
tuotekehitys
elintarvikeala
Savo Grow
leipomo
Suonenjoki

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva