Uudenajan
eväsleivät
retkelle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kesko
Aurinkoiset kevätsäät kutsuvat retkelle. Kokeile rohkeasti erilaisia eväsleipiä, joiden voimalla jaksaa nauttia ulkoilmasta täysin rinnoin ja vatsoin.

Yleensä näppärintä piknikevästä ovat sellaisenaan syötävät sormiruuat, jotka voi parhaimmillaan napata matkalla retkelle kaupasta mukaan. Joskus kuitenkin tekee mieli panostaa, pakata mukaan kunnon eväät. Eväsleipiin on loputtomasti erilaisia tuunausvaihtoehtoja, joista löytyy jokaiselle maistuvat.

Kun retki suuntautuu omalle terassille, voi perheelle tai ystäville tarjoilla vaikkapa voileipägrillissä valmistettuja kana-brietoasteja. Perinteinen kanaleipä pääsee uudelle tasolle ylellisen brie-juuston ja eksoottisemman boysenmarjahillon myötä.

PIDEMPÄÄN VALMISTAUTUMISEEN sopivat hyvin tuhdit eväsleivät, joissa itse tehty jauhelihapihvi laitetaan ruispalojen väliin. Mättöleivän kruunaa paistettu kananmuna. Tämän voimilla jaksaa retkipaikalta kotiinkin. Helpompaan valmistautumiseen sopivat raikkaat pikkupitat, joihin mozzarella ja vihreä pesto tuovat ihanaa raikkautta.
Runsaat vegeleivät pitävät nälän poissa. Nopeimmin pääset luontoon, kun teet korianterihummuksen valmiiksi jo aiemmin ja täytät leivät vasta lähtöhetkellä. Tuhdit kasvisleivät toimivat hyvin myös kevyenä lounaana.

EVÄÄT VOI pakata tuorekelmuun tai ekologisemmin pestäviin eväsrasioihin. Pidemmällä reissulla leivät säilyvät parhaiten, kun erilaiset nestettä sisältävät kasvikset säilytetään erillään. Pakkaa siis ennen retkeä tomaatit, kurkut ja paprikat omiin rasioihinsa ja täytä leivät vasta paikan päällä. Muista myös huolehtia syntyneistä roskista varaamalla leiripaikalle mukaan roskapussi. Tarvikkeet retkelle ja kaupungin huippua olevan kasvisosaston löydät K-Citymarket Päivärannasta.

KANA-BRIETOASTIT
4 annosta • alle 15 min  

8 viipaletta täysjyvä-paahtoleipää
1 pkt (180 g) Kariniemen kananpojan mustapippuri-oliiviöljy
paahdettu filee -leikkelettä
1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat briejuustoa
n. 4 rkl Pirkka Parhaat boysenmarjahilloa
n. 20 g rucolaa

1 Jaa neljän leipäviipaleen päälle viipaloitua briejuustoa, boysenmarjahilloa, leikkelettä ja rucolaa. Lisää päälimmäiseksi vielä brietä ja paina loput leivät kansiksi. Paahda voileipägrillissä 2–3 minuuttia. Leikkaa leivät kulmittain kolmioiksi.

TÄYTETYT PIKKUPITAT
12 annosta • alle 30 min  

12 kpl pikkupitaleipää
1 dl Pirkka vihreää pestoa
1 pkt (150 g) Pirkka mozzarellaa
2 tomaattia
1 vihreä paprika
100 g Pirkka ohuen ohutta kalkkunanfileeleikettä

1 Kuumenna pitaleivät pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi mozzarella 12 viipaleeksi. Viipaloi tomaatit ja paprika. Halkaise pitat niin, että ne jäävät kiinni toisesta päästä.

2 Voitele leivät pestolla. Täytä mozzarellalla, tomaatilla, paprikalla ja kalkkunalla. Kääri kelmuun ja tarjoa retkieväänä.

TUHTI RETKIEVÄS
6 annosta • alle 30 min  

6 Pirkka ruispalaa

Pihvit
400 g Pirkka naudan jauhelihaa 10 %
1 ½ dl Pirkka kaurahiutaleita
1dl maitoa
1 kananmuna
3 rkl Pirkka makeaa chilikastiketta
½ tl suolaa

Lisäksi
6 kananmunaa
öljyä tai margariinia
suolaa
basilikaa
2–3 tomaattia
Pirkka hampurilais-kastiketta

1 Valmista ensin pihvit. Mittaa kulhon pohjalle kaurahiutaleet ja maito. Anna turvota hetki. Lisää kulhoon jauheliha, muna, chilikastike ja suola. Sekoita mureketaikina tasaiseksi. Muotoile kostutetuin käsin leivinpaperille pellille 6 isoa pihviä. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

2 Paista munat kuumassa rasvassa. Ripottele paistettujen kananmunien pinnalle suolaa ja basilikaa. Viipaloi tomaatit

3 Voitele leivät hampurilaiskastikkeella. Täytä pihvillä, munalla ja tomaatilla. Paina päälle kansileipä. Kietaise ympärille lautasliina.

RUNSAAT VEGELEIVÄT
4 annosta • alle 30 min  

1 ps (300 g) Fazer Juuresleipä Kaura 100 %, bataatti & linssi
2 (160 g) porkkanaa
2 (160 g) tomaattia
pala kurkkua
1 (150 g) avokado
pala punakaalia
n. 1 dl mungpavun ituja

Korianterihummus
1 tlk (380 g/230 g) Pirkka kikherneitä suolaliemessä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl vettä
1–2 rkl sitruunanmehua
1-2 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
1–2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
ripaus mustapippuria
ripaus juustokuminaa
1 dl korianteria hienonnettuna

1 Valmista ensin hummus. Valuta kikherneet ja hienonna valkosipulinkynsi veitsellä. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon muut ainekset paitsi korianteri ja soseuta tasaiseksi. Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja tarvittaessa lisää vettä tai öljyä, jos hummus on liian paksua.

2 Kuori porkkanat, puolita ne ja suikaloi ohuiksi tikuiksi. Viipaloi tomaatit ja kurkku. Halkaise avokado, poista siemen ja viipaloi hedelmäliha. Suikaloi punakaali.

3 Levitä leipäviipaleille runsaat kerrokset hummusta. Jaa loput täytteet leiville ja tarjoa runsaat vegeleivät kevyenä lounaana.

 

Reseptit: K-ruoka.fi

eväs
retki
leivät
leipä
toast
resepti
pita
pihvi
vegaaninen
vege
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Tutustu myös näihin yrityksiin

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva