Ullan Krouvi:
konstailema-
tonta ruokaa
tyylikkäällä
otteella

Teksti ja kuvat: Arja Kangas
Julkulalainen kulttiravintola tarjoaa monipuolista ruokaa. Ravintolan tiloissa on myös mahdollisuus järjestää monenlaisia tilaisuuksia. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Rentoa tunnelmaa maukkaan ruoan ystäville, näin kiteytyvät yhden kuopiolaisen ruokapaikan, legendaarisen Ullan krouvin lähtökohdat. Jo vuodesta 1987 toiminut krouvi sai nykyiset omistajat vuoden 2011 lopulla, jolloin Jani Miettinen ja Petteri Tiitta astuivat vetämään Julkulassa toimivaa ravintolaa.

- Ruokalista on vuosien mittaan laajentunut siitä alkuperäisestä aika paljon ja elänyt tietenkin koko ajan. Periaate on, että ruoka on perusvarmaa, helppoa syötävää, kiteyttää ravintoloitsija Jani Miettinen.

Hänen mukaansa ravintolan perusperiaatteisiin kuuluu myös se, että annosten koot eivät jätä ketään nälkäiseksi. Itsessään krouvin tämän hetkinen menu on suunniteltu monipuoliseksi kokonaisuudeksi, jossa hyvät, tuoreet raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

Toki listalta löytyy myös siipiä ja muita helppoja ruokia, jotka istuvat hyvin krouvin miljööseen. Myös tavallista laajempi olutvalikoima vetää asiakkaita ruokailemaan.

TUOREUS JA monipuolisuus ovat ehdottomia ykkösasioita, joista pidetään kiinni uusiakin ruoka-annoksia luotaessa. Menua suunniteltaessa kaikki vallalla olevat ruokatrendit halutaan ottaa huomioon. Samoin on huomioitava myös allergikot ja erikoisruokavaliota noudattavat.

- Haluamme, että listalta löytyisi vaihtoehtoja mahdollisimman monelle. Tarkoitus on, ettemme profiloidu tietynlaiseksi ruokapaikaksi vaan että listalla on pihviannosten lisäksi myös burgereita ja pizzaa sekä kotiruoantyylisiä annoksia.

Uusien ruoka-annosten lisäksi listalla on haluttu säilyttää myös vanhoja klassikoita, joita enää harvemmin löytyy ravintoloiden listoilta. Ravintoloitsijan mukaan esimerkiksi sveitsinleike on sellainen, jonka vuoksi moni on löytänyt tiensä ravintolaan.

Listalle on niin ikään talon omia klassikoita, kuten härkäruukku sekä broileriruukku, unohtamatta talon pizzoja, joiden vuoksi moni kanta-asiakas palaa.

- Pizzoihin meillä ei ole mitään salattua reseptiä, mutta pizzauuni alkuperäinen, vuodelta 1987 ja vaatii ihan omat taitonsa, jotta pizza paistuu
hyvin, Miettinen virnuilee.

Keittiössä käytetään myös omia mausteseoksia, jotka täydentävät raaka-aineiden makumaailmaa. Mausteista yksi on ylitse muiden.

- Ehdottomasti eniten käytetyin mauste meillä on love eli rakkaus, krouvin kokki Markku Koskell tokaisee.

Alkuruoka
Tomaatti-mozzarella salaatti

2 tomaattia
100 g mozzarellaa
rucolaa
yrttiöljyä
tummaa balsamikastiketta

Yrttiöljy:

1,5 dl tuoretta basilikaa
1,5 dl tuoretta persiljaa
1 dl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
½ tl mustapippuri
rouhetta

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja yrtit pieneksi.

Huuhtele tomaatit ja poista kannat. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi. Kokoa lautaselle
tomaatit, mozzarella sekä rucola ja mausta annos yrttiöljyllä ja tummalla balsamikastikkeella.

Juomasuositus: 
LINDEMANS WINEMAKERS RELEASE CHARDONNA
Australia
Pehmeän pyöreä, trooppinen, hedelmäinen, virkistävä, keskitäyteläinen.
Pääruoka
Lankkupihvi

150 g Naudan ulkofilepihvi
200 g lohkoperunoita
1 dl kermaista pippurikastiketta
60 g kasviksia (porkkanaa,
paprikaa, kesäkurpitsaa ja
punasipulia)
suolaa ja pippurisekoitusta
hunajaa

Pilko kasvikset. Valmista pippurikastike.

Kypsennä kasvikset pannulla ja mausta suolalla ja hunajalla. Kypsennä lohkoperunat (rasvakeittimessä tai uunissa) ja mausta ne suolalla. Paista pihvi mieleisesi kypsyyteen ja mausta pinta suolalla ja pippurisekoituksella. Kokoa annos lankulle tai lautaselle.

Pippurikastike:

5 dl ruokakermaa
0,2 dl häränlihafondia
0,2 dl konjakkia
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl maizenaa

Kaada kerma kattilaan. Lisää sinne fondi, konjakki ja pippurisekoitus. Kiehauta kastike kokoajan
sekoittaen. Suurusta kastike maizenalla. Tarkista maku.

Juomasuositus: 
CASA SILVA CARMENÈRE RESERVA
Chile
Täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, paprikainen, mausteinen, mokkainen, lämmin.
Jälkiruoka
Suklaakakku

200 g taloussuklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:

150 g taloussuklaata
1 dl kermaa
1 rkl voita

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää sulatettu ja jäähdytetty suklaa-rasvaseos. Siivilöi kaakaojauhe jauhojen sekaan ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot kevyesti nostellen taikinan sekaan. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 45 min. Valmista kuorrutus. Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä keitä. Lisää sekaan suklaa ja voi. Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista. Anna hieman jäähtyä ja kuorruta kakku.

Tarjoa kakku vaniljajäätelön ja suklaakastikkeen kera.

Juomasuositus: 
CALVADOS PÈRE MAGLOIRE X.O.
Calvadosit
Kullanruskea, täyteläinen, iäkäs, lämmin, kypsän omenainen, tamminen, suklainen, tyylikäs.
ullan krouvi
ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva