Ukko-laiva: Maakunnan makuja laivalla

Ukko-laiva: Maakunnan makuja laivalla

Teksti ja kuvat: Noora Hyvönen Menu ja ohjeet: Timo Eskelinen
Kallaveden aalloilla päästään nauttimaan perinteisistä savolaisista herkuista. Ukko -laivan keittiössä osataan arvostaa lähiruokaa, ja reseptien lisäksi myös raaka-aineilla onkin perisavolainen alkuperä! Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Ukko -laivalla risteillessä nälkä ei pääse yllättämään: laivassa toimii suuri laivakeittiö, joka pystyy taikomaan jopa sadalle hengelle kolmen ruokalajin illallisen.

- Yleensä laivakeittiöt ovat pieniä ja ruoka tehdään eineksistä. Meillä vahvuutena on kuitenkin aito keittiö, jossa ruoka valmistetaan tuoreista, lähellä tuotetuista raaka-aineista, kertoo Rolls Risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi.

- Sanonkin aina, että meiltä löytyy eläviä laivakokkeja, nauraa Ismo Apell, toinen yhtiön omistajista. Tässä laivassa kokit eivät vain lämmitä ruokaa, vaan todella tekevätkin sen!

Ukko -laivan keittiössä on panostettu erityisesti hinta-laatusuhteeseen.

- Logistiikan toimiminen ja tuoreiden raaka-aineiden saaminen on hyvin tärkeää. Menu onkin rakennettu niin, että ainekset voidaan hankkia lähiruoan toimittajilta. Tällä hetkellä meillä on kuusi eri toimittajaa, Kivi selventää.

Menun ytimen muodostavat järven antimet - luonnollisesti kun laivalla ollaan. Listalta löytyy niin savusärkeä kuin siikaakin, ja haaveissa siintää myös kylmäsavustettu hauki. Voikin todeta, että Kallaveden järvikala on syrjäyttänyt lohen ja muut vanhat suosikit!

- Ukko on toiminut nyt 35 vuotta matkustajalaivana, ja juhlavuoden kunniaksi meillä onkin erikoismenu, jota on ollut mukana tekemässä tv-kokki Janne Pekkala. Janne on selkiyttänyt menua jonkin verran ja tulee kesällä olemaan myös laivalla kokkaamassa, paljastavat Kivi ja Apell.

Laivan vakiona toimii paketti, jossa yhdistyvät risteily ja lounas taikka illallinen, ja 90 % risteilyistä onkin erilaisia paketteja. Keittiössä häärii tuolloin yleensä kaksi kokkia, ja pöytiintarjoilusta vastaavat kansimiestarjoilijat.

 Suosituin risteilypaketeista on Alahovin viinitilalle suuntautuva päiväristeily.

- Viinitila houkuttelee ja teemmekin paljon paikallista yhteistyötä matkailijoiden hyväksi, toteaa Kivi.

- Tällä hetkellä asiakkaissa on paljon erilaisia ryhmiä, ja myös yritykset käyvät paljon risteilylounailla. Laivasta voi varata myös kokoustilan ja lounastaa näin kokoustamisen ohessa. Loma-aikaan turisteja on tietysti eniten, ja silloin pakettien rinnalle on tulossa myös a’la carte –menu.

Risteilystä tunnelmallisen tekee myös Heikki Kinnusen reitin aikana kertoma mielenkiintoinen tarina, jota voi kuunnella samalla, kun katselee kauniille järvelle ja nauttii maittavasta ateriastaan. 

Kuopion Roll Risteilyt, Minna Canthin katu 4 C,
70100 Kuopio, www.roll.fi/

Alkuruoka
Salaatti

Jäävuorisalaatti
Krutonkia
Parmesan juustoa
Caesar-kastike
Juureslastu
Mummon tillikurkku
Savumuikku

1. Sekoita caesar-kastike salaattiin kulhossa, annostele lautaselle ja laita päälle parmesan-lastuja ja krutongit.
2. Koristele annos juureslastuilla, mummon tillikurkuilla ja savumuikuilla.

Juomasuositus: 
Terraprima blanco
Espanja
Hedelmäinen ja miellyttävä uutuus, monikäyttöinen kalaruokien viini. Aromaattisuus korostaa savuisia aromeita.
Pääruoka
Härkäruukku ja uuniperuna maustevoilla (4:lle), savumuikkuruukku (4:lle)

Härkäruukku ja uuniperuna maustevoilla (4:lle)

 4 kpl pieni ruisleipä (370 g) Rautavaaran leipomo
500 g naudan filee- tai paistisuikale
1 paprika
300 g tuore herkkusieni
1 punasipuli
4 kpl valkosipulin kynsiä
½ kesäkurpitsa
100 g pekonikuutio
6 kpl aurinkokuivattua tomaattia
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
½ lihaliemikuutio
basilika, persilja, rosmariini (tuore)
1 dl smetanaa

1. Pese ja kuivaa uuniperunat, kääri ne jokainen omaan folioon. Kypsennä perunat uunissa 200°C n. tunti. Tee perunalle maustevoi (voin sekaan esim. valkosipulia ja yrttejä) tai käytä valmista persiljavoita tai aiolia.
2. Leikkaa ruisleivistä kansi pois, koverra sisus tyhjäksi. Käytä leipiä uunissa n. 5 min.
3. Suikaloi paprika, kesäkurpitsa ja herkkusieni. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Pilko aurinkokuivattu tomaatti.
4. Ruskista naudan suikaleet pannulla ja siirrä kasariin lihaliemeen. Freesaa kasvikset pannulla ja lisää lihojen sekaan kasariin. Hauduta kypsäksi. Lisää kerma ja yrtit loppuvaiheessa. Tarkista nesteen määrä, lientä saa olla reilusti, koska leipä imee nestettä.
5. Jaa hautunut pata leipien sisään ja käytä uunissa n. 3-4 min. Laita valmiin ruukun päälle nokare smetanaa ja leivän kansi purjeeksi.

 

Savumuikkuruukku (4:lle)

¼ hakattua sipulia
2 rkl rypsiöljyä
1 dl puolikuivaa valkoviiniä (esim. Yali)
1 dl vettä
½  kalaliemikuutio
1 kpl laakerinlehti
5 kpl mustapippuria
1,5 dl kerma
150 g savumuikkuja
tuore tilli  
lisäkkeenä uudet perunat

1. Laita uudet perunat kiehumaan kattilaan, keitinveteen voi lisätä tilliä ja suolaa.
2. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy kasarissa. Kuullota sipulisilppu ja lisää kalaliemi sekä mausteet ja valkoviini ja kerma.
3. Keitä kokoon sakeahkoksi liemeksi, lisää savumuikut ja hienonnettu tilli. Lisää nestettä tarpeen mukaan, kiehauta, tarkista maku.
4. Nostele valmis annos kauniiseen ruukkuun. Tarjoa uudet perunat eri ruukussa voinokareen kera. Koristele annokset tillillä.

Juomasuositus: 
Gnarly head old vine zin
Yhdysvallat
Keskitäyteläinen ja keskitanniinen, muhevan marjainen viini. Monikäyttöinen ja sopii loistavasti grillikauteen.
Jälkiruoka
Talkkunahyve (4:lle)

2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl puolukkaa
½ dl Rantalan tilan
talkkunajauhoja
½ dl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, marjat, talkkunajauhot ja sokeri kerman joukkoon.

Juomasuositus: 
Araldica Brachetto d’acqui dolce
Italia
Tyylikäs, hyvin kylmänä nautittava, makea italialainen, kypsää kirsikkaa ja tuoksussa kevyitä ruusuisia aromeita.
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva