Tuoretta hyvää

läheltä

Teksti: Noora Hyvönen Kuva: Zsuzsanna Kilian
Lähiruoassa olennaista on jäljitettävyys: ostaja tai välittäjä tietää, kuka lehmän kasvatti tai missä pellossa mansikka kypsyi. Lähiperiaate takaa sen, että pöytään saadaan puhdasta ja tuoretta syötävää, jonka alkuperä on tiedossa.

Lähiruoka on kiinnostanut ja puhututtanut jo pitkään. Sen ympärille on syntynyt liikkeitä ja ruokarinkejä. Outi Reinikainen ja Anna Säisä pyörittävät Lähiruoka TullinTupaa; myymälää, joka on erikoistunut nimenomaan paikallisuuteen.

- Lähiruoalla on nimi ja sen tuottajalla kasvot. Reitti on selvä: suoraan tuottajalta välittäjälle tai ostajalle. Sinällään lähiruoan käsitteelle ei ole olemassa virallisia kilometrirajoja, mutta meillä tuotteista 90 prosenttia tulee 150 kilometrin säteeltä. Ideana on, että ruoka hankitaan niin läheltä kuin mahdollista, he kertovat.

- Tärkeää on jäljitettävyys. Voi olla, että tietyn tuotteen lähin tuottaja tulee vaikkapa Varsinais-Suomesta. Emme sulje tällaista tuotetta valikoimamme ulkopuolelle.

TORIKAUPPIAS JUHA MYLLYSELLE lähiruoka ei ole mikään uusi juttu.

- Oli hauska seurata, kun ilmiö käynnistyi täällä noin viisi vuotta sitten. Naureskelimme, että lähiruoka-ajatus on ollut meillä voimissaan niin kauan kuin torikauppaa on tehty, kauan ennen kuin siitä tuli mikään ilmiö.

- Tuotteet ovat hyviä ja tuoreita. Torikauppiaille kyseessä on myös kustannuskysymys: on tietysti edullisempaa kuljettaa tuotteet mahdollisimman läheltä.

REINIKAINEN JA SÄISÄ kertovat, että lähiruokatuotteita on saatavilla aivan laidasta laitaan: myymälästä löytyy muun muassa lähellä tuotettua yrttiteetä. Vain kaukomaista saatavat tuotteet kuten kahvipavut tai eksoottiset hedelmät eivät tietenkään lähiruoan tunnusmerkkejä täytä, eikä niitä siksi ole tarjolla myöskään lähiruokamyymälässä.

- Ajatus toimii hieman kuten ennen vanhaan: kesällä syödään sitä mitä maasta saadaan ja talvella sitä mikä säilyy. Perusrunko on kuitenkin aika pysyvä. Marjat, kotimaiset hedelmät ja sienet ovat sitten enemmän kausijuttuja. Toisaalta esimerkiksi gluteenittomissa ruoissa löytyy paljon lähiruokavaihtoehtoja, kertovat Reinikainen ja Säisä.

Lähiruokaan liitetään olennaisena osana myös terveys ja puhtaus. Kauppiaat toteavat ruoan olevan luonnollisesti sitä tuoreempaa mitä lähempää se on – ja samalla myöskään säilöntäaineita ei suuremmissa määrin tarvita. Ruoka on puhdasta, ja sitä ostaessa tukee samalla paikallisia tuottajia ja vahvistaa pienillä teoilla työpaikkojen pysymistä seudulla.

- Kyllä lähiruokainnostus on vaikuttanut asiakkaisiin. Ihmisiä kiinnostaa, mistä tuotteet tulevat. Laatu ja hinta toki ratkaisevat, toteaa Myllynen.

Reinikaisen ja Säisän mielestä lähiruokabuumi on rauhoittunut, mutta tullut silti jäädäkseen. He toivovat, että ilmiö jalkautuisi vielä paremmin väen tietoisuuteen.

- Lähiruoka auttaa pieniä tuottajia pääsemään paremmin esille, he lisäävät.

- Kiuruvesi on oikea edelläkävijä Suomessa. Siellä kouluruoassakin suositaan lähellä tuotettua!

lähiruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva