Tiesitkö tämän ravuista?

Tiesitkö tämän
ravuista?

Teksti: Digimag/Heta Jyrälä Kuvat: Shutterstock
Kesä ei suinkaan ole vielä ohi elokuussa – on aika järjestää tunnelmalliset rapujuhlat.

Kesän kääntyessä elokuulle on monella tapana järjestää rapujuhlat. Perinne on lähtöisin Ruotsista ja rantautui Suomeen suomenruotsalaisen väestön kautta. Rapujuhlia pidetään aikuisten ihmisten lastenkutsuina – on lystiä näprätä sormin syötävien rapujen kanssa, nauttia hyviä juomia ja antaa snapsilaulujen raikua.

Muista aloittaa valmistelut ajoissa, sillä tuoreet ravut tulee keittää viimeistään edellisenä päivänä ennen juhlia, jotta ne ehtivät maustua keitinliemessä yön yli. Pakasterapujen pitää ehtiä sulaa, ja ne täytyy keittää elvytysliemessä. Yön yli maustuminen korostaa rapujen aromia.

Alkuruuaksi sopii mainiosti kermainen ja täyteläinen keitto, joka vie pahimman nälän, muttei peitä rapujen herkullista makua alleen. Juhlailtaa voi jatkaa rennoissa merkeissä rapuja availlen.

Rapuja syödään usein paahtoleivän, tillin ja voisulan kera. Aterialla voi tarjota myös grillattua maissia, salaatteja ja suolaista piirasta. Jälkiruuaksi maistuu kahvi ja pala makeaa piirasta tai kakkua.

Rapujuhlien kyljessä voi myös järjestää hulvattomat ravuttomat rapujuhlat, jotka sopivat erityisesti lapsille ja allergikoille. Ravun tilalle pääruuaksi sopii esimerkiksi syksyinen sienimunakasrulla, latva-artisokkaa tai venussimpukat bataattiranskalaisten kera. 

KANTTARELLIKEITTO

5 annosta • alle 30 min

n. 1 l (250–300 g) kantarelleja
2 porkkanaa
1 sipuli
½ isoa purjoa
2 rkl voita
1 l vettä
1 Knorr Fond ”du Chef” kasvisannosfondi
½ tl mustapippuria
150 g Pirkka sulatejuustoa
1 rkl timjamia hienonnettuna
½ dl persiljaa hienonnettuna
(suolaa)

Puhdista ja paloittele sienet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Viipaloi kuorittu, halkaistu sipuli ja hienonna halkaistu, huuhdottu purjo.
Kiehauta sipuli, purjo ja porkkanat rasvassa kattilassa sekoitellen. Anna hautua pari minuuttia kannen alla. Lisää sienet ja jatka hauduttamista. Kaada vesi hetken kuluttua kattilaan. Lisää fondi ja mustapippuri.
Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi sulatejuusto. Hienonna joukkoon timjami ja persilja. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

KEITETYT RAVUT

4 annosta • yli 60 min

40 elävää rapua
5 l vettä
1 ½ dl (n. 160 g) karkeaa merisuolaa
2–4 sokeripalaa
runsaasti tuoretta kruunutilliä
Lisäksi:
vaaleaa leipää
voita
1–2 sitruunaa

Tarkista, että ravut ovat eläviä. Pese ne ennen keittämistä. Huuhtominen kylmässä vedessä yleensä riittää, mutta jos ravut ovat hyvin likaisia, käytä apuna esimerkiksi puhdasta tiskiharjaa. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä vettä pitää olla niin paljon, että ravut peittyvät.
Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä.
Lisää rapujen päälle puuvillalangalla sidottu nippu kruunutilliä. Ravut kypsyvät 8–10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.
Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään veteen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta, tuoretta tilliä tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti illan nautintahetkeen mennessä.
Nosta ravut keitinliemestä. Valuta ravut hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla. Tarjoa rapujen lisäksi paahdettua leipää, voita, sitruunalohkoja ja hienonnettua tilliä.

VENUSSIMPUKAT & BATAATTIRANSKALAISET

2 annosta • yli 60 min

600 g venussimpukoita
1 jalapeno
4 rkl voita
½ rkl hunajaa
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
½ tl suolaa

Bataattiranskalaiset
1 bataatti
suolaa ja mustapippuria
½ tl savupaprikajauhetta
1 rkl oliiviöljyä

Leikkaa jalapeno pieniksi palasiksi.
Laita kuumaan kasariin voi ja jalapeno ja anna voin sulaa.
Lisää joukkoon jäiset venussimpukat ja sulje kansi. Heiluttele kasaria välillä ja anna simpukoiden kypsyä höyryssä noin 5–8 minuuttia.
Ota pois hellalta, nypi joukosta aukeamattomat yksilöt ja sekoita joukkoon loput ainekset.
Pese bataatti huolellisesti ja leikkaa se sitten etusormen kokoisiksi pölkyiksi. Siirrä bataattipölkyt kulhoon ja sekoita niihin öljy ja mausteet. Levitä pölkyt sitten pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 35–40 minuuttia. Käännä puolivälissä.

Bataattiranskalaiset voi korvata myös Pirkka-bataattiranskalaisilla.

rapujuhlat
Kesä
syksy
ravut
ravuttomat
ruoka
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva