Suomalaisen
leivän
trendi on
terveellisyys

Text Digimag/Teemu Viemerö, Photo Kesko
Leipominen ja ennen kaikkea käsintehty leipä ovat osa tärkeää suomalaista ruokakulttuuria. Nykypäivän suomalainen vaalii ruokavaliossaan terveellisiä valintoja, mikä on näkynyt myös leivän kehityksessä.
Bread is a part of a Finnish meal

Bread has a long history in Finnish cuisine and has held on to its place as a part of Finnish meals. In the past bread and salt were ceremonially used to bring good luck and blessings, and in the course of time they have become an important part of everyday life of Finns.

Baking bread and especially handmade bread is an important part of the Finnish food culture, which has, among other things, given birth to the rye bread iconic to Finland. The modern Finn cherishes healthy choices in his or her diet, which can be seen in the evolution of bread. As the demand for healthy bread has increased, the usage of root vegetables like carrot and beetroot as well as seeds in baking has become more common. The amendment concerning the production of insect foods has made it possible to use the high-protein cricket flour in baking. The Finnish bread is rich in fiber and nutrients.

The Finnish family-owned company Fazer, known as the producer of culinary experiences since 1891, offers bakery and grain products, sweets, cookies, plant-based meals, milk free products and both dining and cafeteria services. Employing over 15 000 people, Fazer operates in eight different countries and exports products to 40 countries.

The Fazer bakery in the Päiväranta Citymarket, located about five kilometres from the centre of Kuopio, produces fresh, handmade bakery products and the aforementioned delicious breads.

“Fazer is a very customer-oriented company so we listen to our customers’ wishes. We invest in freshness, high quality and Finnish ingredients and craftsmanship. We produce fresh bread every day with flour that comes from our own mill in Lahti. Bread is baked during the evening shifts too, so fresh bread and other products are always available to our customers,” says Päivi Pulkkinen, Bakery manager

Leivällä on pitkä historia niin maailmalla kuin myös Suomessa. Ennen leipää ja suolaa käytettiin maassamme juhlamenoissa onnen ja siunauksen tuojina, kun taas katovuosina turvauduttiin pettuleipään. Suomalainen leipäkulttuuri voidaan jakaa Länsi- ja Itä-Suomeen 

– Lännessä suosittiin kovaa leipää ja idässä puolestaan pehmeää leipää, kukkoja ja piirakoita, sekä Itä-suomalainen leipäkulttuuri perustuu edelleen perinteiseen ruisleipään. Nykypäivänä suomalainen suosii yhä terveellisempää leipää kuitupitoisen ruiksen ohella.

KUOPION PÄIVÄRANNAN Citymarkettiin maaliskuussa avattu Fazerin myymäläleipomo tuottaa tuoretta, käsinvalmistettuja leipomotuotteita sekä leipää – aina kuitupitoisesta ruisleivästä ravintopitoisiin juures- ja siemenleipiin asti. Leivän valmistamisesta Fazerilla on kokemusta jo kunnioitettavat 127 vuotta.

– Suomalaisten leipätottumukset ovat terveellistyneet ajan saatossa. Puhtaan vehnäleivän suosiota ovat syrjäyttäneet uudet kasvisleivät, kuten meiltä saatava porkkana-punajuuri-leipä, josta olemme saaneet paljon hyvää palautetta. Suomalainen haluaa syödä ravintorikasta leipää, minkä osoittaa esimerkiksi runsaasti proteiinia sisältävän sirkkaleivän suuri suosio. Suosio oli niin suurta, että jauhot loppuivat kesken ja toivomme saamme sitä lisää viimeistään syksyksi. Terveellisistä leivistä myös monivilja- sekä siemenleivät ovat hyvin suosittuja ja ruisleipä on aina ollut hyvin rakastettu leipä. Tämän kaltaiset kuitupitoiset leivät ovat maamme rikkaus, myymälän leipomoesimies Päivi Pulkkinen kertoo.

– On hienoa nähdä, miten hurjasti ihmisten ravintotietous on lisääntynyt ja monet ovat tajunneet, että oma hyvinvointi on ravintovalinnoista kiinni. Ihmiset haluavat laatua ja ovat valmiita panostamaan  ravintorikkaaseen, terveelliseen, autenttiseen ja maukkaaseen ruokaan. Se on todella hienoa, että kuluttajat rakastavat itseään niin paljon, että haluavat pitää huolta terveydestään. Monipuolisen  ruokavalion perustana on, että syödään kasviksia, kuituja, hiilihydraatteja, proteiinia ‒ kaikkea sopivassa määrin. Toivon, että tämä asenne on tullut jäädäkseen myös Suomen leipäkulttuuriin, Pulkkinen jatkaa.

FAZER ON tarjonnut makuelämyksiä leipomo-, makeis- ja keksi- ja viljatuotteilla, kasvipohjaisilla aterioilla, maidottomilla tuotteilla sekä ruokailu- ja kahvilapalveluita jo vuodesta 1891 lähtien. Perheyritys työllistää yli 15 000 työntekijää kahdeksassa eri maassa ja vie tuotteitaan noin 40 maahan. Fazer tunnetaan yrityksenä, joka toimii vastuullisesti sekä kuuntelee asiakkaitaan sekä heidän toiveitaan.

– Fazer on hyvin asiakaslähtöinen yritys, joten kuuntelemme asiakkaidemme toiveita. Panostamme tuoreuteen, korkeaan laatuun sekä suomalaisiin raaka-aineisiin ja käsityöhön. Valmistamme joka päivä tuoretta leipää, joiden jauhot saapuvat meidän omasta Lahden myllystä. Leipää tehdään myös iltavuoroissa, joten tuoretta leipää ja muita tuotteita on aina asiakkaiden saatavilla, Pulkkinen kertoo.

 

MINNE MENET, LEIPÄ?

Eroaako suomalainen leipä muista?
Leipä on usein melko paikallinen tuote ja kuluttajien makutottumukset vaihtelevat maiden välillä ja jopa maan sisällä. Meilläkin Itä-Suomessa esimerkiksi syödään happamampaa leipää, kun taas Länsi-Suomessa maistuu makeampi. Suomalainen leipäkulttuuri ja -valikoima onkin hyvin rikas ja monipuolinen. 
Yleisesti ottaen Suomessa syödään erityisesti ruisleipää, kun taas läntisessä Euroopassa enemmän vaaleampaa leipää.

Minne ja millaista leipää ulkomaille viedään?
Fazer Leipomot vie Suomesta hapan- ja kaurakorppuja. Ruotsista viemme pitkään säilyvää kaasupakattua ruisleipää. 
Suurimmat vientimaamme ovat Saksa, Norja ja Espanja. Pienempiä määriä viedään noin kymmeneen maahan. Viemme useita miljoonia tonneja.

Syödäänkö ruisleipää muualla kuin Suomessa?
Jokaisella maalla on omanlaisensa leipämaku. Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Baltian maissa syödään leipiä, joiden valmistuksessa käytetystä jauhosta osa on ruista. Tosin määrät ovat selvästi pienempiä kuin muiden leipälaatujen. Näissä maissa myös suomalainen ruisosaaminen resonoi hyvin.

Onko jollakin leivällä erityisasema?
Rukiista leivotulla leivällä on paikkansa suomalaisten sydämissä ja ostoskoreissa. Suomi 100 -juhlavuonna ruisleipä äänestettiin Suomen kansallisruuaksi. Hapanjuureen käsin leivottu vehnäpohjainen leipä on ollut muutaman vuoden ajan kovasti kasvava trendi kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa.

Vastaukset antoi Petri Kujala, Fazer-konsernin leipomoliiketoiminta-alueen toimitusjohtaja.

kuopio
pohjois-savo
leipä
Bread
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva