Täydellisen lihan

valintaan

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Pixabay, Shutterstock
Hyödynnä tehokkaasti kaikki ruhon osat ruuanlaitossa. Oikean osan valinnalla varmistat mehukkaan lopputuloksen.

NAUTA

1 Niska ja lapa. Lapaa käytetään usein keittolihana. Molemmat passaavat hyvin pitkään haudutettaviin ruokiin, kuten keittoihin ja pataruokiin. 
2 Etuselkä. Sopii pitkään haudutettavaksi pataruokiin ja keittoihin.
3 Entrecote. Suosituin grilliliha, joka sopii hyvin pihveiksi rasvaisuutensa vuoksi. 
4 Sisä- ja paahtopaisti. Tästä kohtaa tulee laadukkainta sisä- ja paahtopaistia. 
5 Paistilihat. Naudan kankusta saadaan 
sisä-, paahto-, ulko- ja pyöröpaistia. Takapotka sijaitsee jalan yläosassa. Paahtopaisti valmistetaan usein kokonaisena uunissa, pyöröpaisti sopii pitkään haudutettuna esimerkiksi merimiespihveihin. Pitkään kypsennettävää ulkopaistia käytetään suikaleina ja paloina. Sisäpaistista tehdään pihvejä, leikkeleitä, kääryleitä ja uunipaisteja.
6 Rinta. Haastavampi liha, mutta sopii hyvin savustusgrillaamiseen tai uunipatoihin.
7 Potka. Etu- ja takapotkaa käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin, kuten uunipatoihin ja keittoihin. Naudan maukkaimpia paloja.
8 Kuve eli flank steak. Naudan kylki sopii hyvin savustusgrillaamiseen, valmistetaan grillissä kuten pihvit. 
9 Kulmapaisti. Pitkään kypsennettävä osa. Käytetään suikaleina ja palapaistina. 

 

PORSAS

1 Kassler eri niska. Pitkään haudutettava osa. Mehevä niska toimii grillipihvinä, paisteissa ja padoissa. Kasslerista voidaan valmistaa pulled porkia.
2 Etuselkä. Kypsennetään aina kypsäksi. Sopii patoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin sekä paistiksi.
3 Lapa. Suikaleina ja paloina patoihin, kastikkeisiin ja wokeihin. Kuutiot toimivat myös karjalanpaistissa.
4 Ulkofilee. Suosituimpia grillattavia osia, joskin vaatii tarkan paistoajan, jottei pihvi kuivu. Sopii myös patoihin ja leikkeisiin.
5 Sisäfilee. Ruhon arvokkain osa. Sopii hyvin grillattavaksi, sillä osa käytetään usein kokonaisena. Myös pihvejä voidaan tehdä.
6 Kylki. Pitkään, matalassa lämpötilassa kypsennettävä osa. Kyljestä leikataan pekonia ja palvea. Osa sopii hyvin savustukseen.
7 Kinkku. Joulupöydän kruunaamisen lisäksi kinkusta valmistetaan keitto- ja palvikinkkuja, porsaanpaisteja, leikkeleitä ja suikaleita. Ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaisti ovat kinkun osia.
8 Potka. Savustettuna potka passaa hyvin hernekeittoon. Voidaan laittaa myös 
uunissa hauduttamalla.

BROILERI

1 Rinta. Broilerin rinnasta saadaan rintafileetä sekä rintaleikettä. Leikkeessä on fileetä runsaampi ja mehukkaampi maku. Rintafilee on mureaa ja lähes rasvatonta lihaa, joka sopii uunissa kypsennettäväksi.
2 Siipi. Voidaan kypsentää grillissä, uunissa tai uppopaistamalla. Liha irtoaa luusta, kun se on kypsää.
3 Paisti. Luuttomaksi ja nahattomaksi leikattu reisipala. Soveltuu hyvin grillivartaisiin tai kypsennettäväksi uunissa.
4 Koipi. Rasvainen reisikoipi sisältää sekä reisilihan että koiven. Koipinuija sopii hyvin grillattavaksi. 
5 Kokonainen broileri. Kokonaisena broileri sopii hyvin savustamiseen ja grillattavaksi.

VINKKI!
Ota liha 30 min-2 h aiemmin huoneenlämpöön lämpenemään.
nauta
porsas
broileri
ruoka
Liha

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva