Syksyn
sienisatoa 
metsistä

Teksti Digimag toimitus Kuvat Unsplash, Digimag arkisto, H.Krisp, Pixabay
Syksyiseen ruokapöytään kuuluvat herkulliset sienet. Kokosimme helpon oppaan yleisimmistä ruokasienilajikkeista.

KARVAROUSKU
on tunnistettavuutensa ja runsassatoisuutensa ansiosta yksi kerätyimpiä sieniämme. Sienen kirpeä maku miedontuu 10 minuutin keittämisellä, ja se soveltuu kaikenlaisiin sieniruokiin. Se sopii erinomaisesti kastikkeisiin, keittoihin ja suola- ja etikkasieneksi.

HERKKUTATTI 
on arvostetuimpia sieniämme. Herkkutatit sopivat erityisen hyvin kastikkeisiin, muhennoksiin ja keittoihin sekä pastaruokiin. Nuoret tatit sopivat hyvin syötäviksi raakoina tai marinoituina. Paras säilöntätapa on kuivaaminen.

KANTARELLI ELI KELTAVAHVERO
on tunnistettavimpia sieniämme. Kantarellin satokausi kestää aina heinäkuulta pakkasten tuloon asti. Niitä käytetään tuoreina ja paistettuina, sekä erilaisiin kastikkeisiin, keittoihin, salaatteihin ja täytteisiin.

KEHNÄSIENI
on runsassatoinen ja erinomainen ruokasieni. Sen mieto maku sopii lähes kaikenlaisiin sieniruokiin. Kuivattaessa maku kitkeröityy, joten kehnäsienten paras säilöntätapa on pakastaminen paloiteltuina omassa liemessä haudutettuina.

MUSTATORVISIENI
on sammaleisissa metsissä viihtyvä tumma torvenmallinen sieni. Mustatorvisienen satoaika sijoittuu elokuusta lokakuuhun. Voimakkaan makuinen sieni sopii kuivattuna mausteeksi, keittoihin ja kastikkeisiin. Soveltuu hyvin säilöttäväksi kuivattuna.

SUPPILOVAHVERO
on mieto ja lievästi makea, jalkaosa on sitkeä. Satokausi on syys–lokakuussa. Suppilovahverot halkaistaan ennen käyttöä, jotta jalan sisään varisseet roskat saadaan pois. Suppilovahveroa voidaan säilöä pakastamalla tai kuivaamalla ja niitä käytetään ruoanvalmistuksessa kuten kantarelleja.

 

HUOMIOI

Älä koskaan maista mitään, mitä et tunnista. 
Poimi vain niitä ruokasieniä, jotka tunnistat sataprosenttisen varmasti.

opas
ruokasienet
sieni
karvarousku
herkkutatti
lampaankääpä
kantarelli
keltavahvero
kehnäsieni
mustatorvisieni
suppilovahvero

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva