Syksyn satoa purkkiin: 

Karviaiset chutneyksi

Teksti ja kuvat: Elina Prepula
Säilö syksyn tuoreet antimet talteen. Muhiessa paraneva chutney valmistuu karviaismarjoista ja sipuleista. Puhtailla ja kuumilla tölkeillä säilöntä onnistuu.

1. Pese tölkit huolellisesti.

Pese tölkit astianpesuaineella. Upota tölkit ja kannet säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen ja anna liota yön yli.

2. Puhdista ja paloittele ainekset.

Perkaa noin litra punaisia karviaisia. Kuori ja silppua kaksi punasipulia. Kuori ja raasta 2 rkl inkivääriä. Karviaiset voit korvata esim. omenoilla ja käyttää mausteita oman maun mukaan.

3. Kuumenna ainekset kattilassa.

Laita kattilaan karviaiset, sipulit, inkivääri, 2 rkl chilikastiketta, ripaus suolaa, 3 dl hillo- ja 2 dl fariinisokeria sekä desilitra viinietikkaa. Kuumenna.

4. Hauduta seosta.

Hauduta seosta kunnes karviaiset ovat pehmenneet soseeksi, noin 20 minuuttia.

5. Kuumenna tölkit uunissa.

Seoksen hautuessa kääri tölkkien ympärille sanomalehteä niin, että suuaukko jää vapaaksi. Laita tölkit 100-125-asteiseen uuniin ja anna niiden kuumentua 15 minuuttia.

6. Kiehauta kannet.

Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta ne.

7. Kaada seos tölkkeihin.

Kaada chutney kuumiin tölkkeihin. Täytä tölkit piripintaan, jottei pieneliöille jää happea ja elintilaa. 

8. Jäähdytä tölkit ja säilytä viileässä.

Sulje astiat välittömästi, jäähdytä ja laita viileään. Kun seos jäähtyy, se kutistuu ja vetää kannen lommolle - tämä on merkki onnistuneesta säilönnästä.

karviainen
punasipuli
chutney
säilyke
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista