Syksyn sato
on täällä

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuvat Kesko
Päättyvän vuoden runsas satokausi tarjoaa ihanaisia herkkuja pimeneviin iltoihin.
Kotimaisia satokauden parhaita syys-lokakuussa
  • Avomaankurkku
  • Chili
  • Sellerit
  • Kaalit
  • Keltajuuri
  • Kukkakaali
  • Kurkku
  • Kurpitsat 
  • Lanttu
  • Latva-artisokka
  • Luumu 
  • Maa-artisokka
  • Mangoldi, lehtijuurikas
  • Maissi
  • Marjat (puolukka, juolukka, karhunvatukka, karpalo, lillukka, mesi-, pihlajan-, ruusun-, tyrni-, variksenmarja)
  • Munakoiso
  • Mustajuuri
  • Nauris
  • Omenat
  • Palsternakka
  • Paprika
  • Parsakaali
  • Pavut
  • Persilja 
  • Peruna
  • Pinaatti
  • Piparjuuri
  • Porkkana
  • Punajuuri
  • Päärynä
  • Raitajuuri
  • Retiisi
  • Retikka
  • Salaatit
  • Salaattifenkoli
  • Sipulit
  • Raparperi
  • Tomaatti, pihvitomaatti, kirsikkatomaatti
  • Tilli
  • Vihanneskrassi
  • Vesimeloni
  • Haperot (iso-, kangas-, kelta-, viinihapero)
  • Herkkusieni
  • Kantarelli
  • Mustatorvisieni
  • Orakkaat (vaalea-, rusko-orakas)
  • Rouskut (haapa-, kangas-, karva-, leppärousku)
  • Tatit (punikki-, kangas-, voitatti)
  • Vahverot (suppilo-, kosteikkovahvero)

Syksy on kulinaristin kulta-aikaa. Viileneviin ilmoihin valmistuvat lämmittävät padat kauden tuoreista kasviksista ja juureksista. Syys- ja lokakuussa satokauden annista saa edullisesti niin raikkaita kukkakaaleja, kurpitsaa kuin perinteistä perunaa unohtamatta metsänanteja, kuten herkullisia kantarelleja.

Kevyemmän juuresherkun saa tekemällä raikkaan uunijuures-feta-salaatin, joka sopii mainiosti esimerkiksi alku- tai pääruuaksi koko perheen syysaterialle. Kun pääruuaksi nautitaan ruokaisa ja mausteinen pataruoka, voi jälkiruuaksi fiilistellä Amerikasta inspiraationsa saaneilla kurpitsapannukakuilla. Kurpitsasta valmistuvat pannukakut sopivat myös osaksi maukasta brunssia tai jopa välipalaksi koululaiselle. 

PERUNAT, PORKKANAT, punajuuret ja lanttu ovat iso osa suomalaista ruokakulttuuria, ja ovatkin pääraaka-aineena monessa perinneruuassa. Eikä turhaan, sillä juureksissa on tutkitusti monia mainioita terveyshyötyjä, ja niiden terveysarvot ovat omaa huippuluokkaansa. Esimerkiksi punajuuren sisältämän nitraatin on todettu alentavan verenpainetta ja edistävän sydämen toimintaa. Porkkana puolestaan tunnetaan beetakaroteenista, joka elimistössä muuttuu A-vitamiiniksi, joka on tärkeää muun muassa silmien toiminnalle. Yleensä juurekset syödään kypsennettyinä, mutta trendikäs raastaa ne tai käyttää vaikkapa smoothieen. Terveysvaikutukset ovat kuitenkin parhaimmillaan, kun ne nautitaan kypsentämättöminä. 

Herkullisimmillaan juurekset ovat tuoreina, mutta oikein varastoituna ne voivat säilyä hyvinkin pitkään. Parhaiten ne viihtyvät pimeässä noin 2‒6-asteisessa viileässä. Muovipussin sijaan ne kannattaa säilöä esimerkiksi paperisessa kääreessä, joka estää niiden homehtumista ja näin ennenaikaista pilaantumista.

VALITSEMALLA SATOKAUDEN mukaisia kasveja löydät aina valikoimien maukkaimmat ja ekologisimmat tuorekset. Kaikki nämä löytyvät K-Citymarket Päivärannasta, joka palvelee notkuvine hedelmä- ja vihannesosastoineen joka päivä kello 8‒21.

Lähteet: Kaleva, Ruokatieto 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

UUNIJUURET-FETA-SALAATTI

Kotimaisista juureksista syntyy runsas salaatti, jota maustavat linssit sekä fetajuusto.

4 annosta • 30–60 min

  • 1 (400 g) K-Menu lanttu
  • 4 (400 g) K-Menu punajuuria
  • 4 (300 g) K-Menu porkkanoita
  • 1 (100 g) sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 tlk (380 g) Pirkka punaisia linssejä
  • 1 prk K-Menu salaattijuustokuutioita öljymarinadissa

Pese ja kuori juurekset. Paloittele ne tasakokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja paloittele myös sipuli. 

Levitä juurekset ja sipulilohkot leivinpaperin päälle uunipellille. Pidä punajuuret hieman erillään, jotta ne eivät värjää muita kasviksia. 

Valuta päälle öljy ja mausta suolalla sekä pippurilla. 

Paista 200 asteessa 30–35 minuuttia.

Huuhtele ja valuta linssit. Valuta myös salaattijuustokuutiot ja ota öljymarinadi talteen.

Kokoa salaatti kerroksittain tarjoiluastiaan. Valuta päälle vielä öljymarinadia. Tarjoa salaatti rapeakuorisen leivän kanssa.

SYKSYN KAALI-JAUHELIHAPATA

Syksyn kaali-jauhelihapata maistuu myös muina vuodenaikoina. Padan hautuessa voit vaikka valmistaa jälkiruoan.

5 annosta • 30–60 min

  • 800 g keräkaalia
  • 3–4 (n. 250 g) porkkanaa
  • 2–3 dl vettä
  • 2 rkl lihafondia
  • ½ pkt (à 170g) HK Amerikan pekonia
  • 1 (150 g) sipuli
  • 2–3 rkl öljyä
  • 400–500g naudan jauhelihaa
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl timjamia
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • persiljaa
  • puolukkahilloa
  • (smetanaa)

Halkaise keräkaali ja poista kanta. Leikkaa suikaleiksi. Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Mittaa noin kolmen litran kattilaan vesi ja kuumenna. Kun vesi on kiehahtanut, lisää lihafondi, kaalisuikaleet ja porkkanaviipaleet. Anna hautua kannella peitettynä noin 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.

Suikaloi pekoni. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Ruskista pekoni ja sipulilohkot kuumassa pinnoitetussa paistinpannussa ja lisää hautuvaan kaalipataan.

Kuumenna öljy pannulla ja ruskista jauheliha kahdessa erässä. Lisää pataan. Mausta meiramilla, timjamilla, pippurilla ja suolalla. Anna hautua vielä noin viisi minuuttia.

Koristele kaali-jauhelihapata hienonnetulla persiljalla. Tarjoa puolukkahillon ja halutessasi smetanan kanssa.

KURPITSAPANCAKES

Pannukakut syntyvät brunssille tai välipalaksi itse tehdystä kurpitsasoseesta.

Noin 24 kpl • 30–60 min

Kurpitsasose

  • ½ (á 850 g) myskikurpitsa
  • n. ¼ dl vettä

Taikina

  • 3 kananmunaa
  • 2 dl Pirkka maitoa
  • 2 dl(225 g) kurpitsasosetta
  • ½ dl öljyä
  • 4 dl Pirkka vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl Pirkka vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • ¾ tl suolaa
  • ½ tl pomeranssinkuorta
  • ¼ tl neilikkaa
  • ¼ tl inkivääriä

Lisäksi

  • öljyä paistamiseen
  • Pirkka vaahterasiirappia
  • Pirkka pekaanipähkinöitä

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja kuutioi kurpitsa. Pane kattilaan kurpitsakuutiot ja vesi. Kuumenna ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes kurpitsat pehmenevät. Sekoita välillä ja loppuvaiheessa muussaa kurpitsoja kauhalla. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä sose.

Vatkaa munat, maito, kurpitsasose ja rasva keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Kuumenna lettupannu. Lisää pannulle tilkka öljyä ja annostele taikinaa vajaa ½ dl pannunsyvennystä kohden, jotta taikinalle jää kohoamisvaraa.

Paista keskilämmöllä kummaltakin puolelta 2–3 minuuttia, kunnes pannukakut ovat saaneet väriä ja kypsyneet myös sisältä. Pidä valmiit pannukakut lämpiminä esimerkiksi alumiinifolion tai kannen alla. Tarjoa pannukakut vaahterasiirapin ja pekaanipähkinöiden kanssa.

K-citymarket Päiväranta
satokausi
kurpitsa
kaali
juures
juurekset
vihannekset
syksy
syys
kasvikset

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva