Sushi ja viini 
ne yhteen sopii

TEKSTI digimag/heta jyrälä KUVAT digimag/mirka happonen
Kesän raikkaisiin kalaherkkuihin kuuluvat ehdottomasti värikkäät sushilautaset. Oikea juomavalinta täydentää kalan makua ja tekee annoksesta täyteläisen.

Kuumana kesäpäivänä on mukavaa rentoutua viileän ruoan parissa. Kesäkuun puolesta välistä alkaen kuopiolaiset pääsivät jälleen maistuvien annosten ääreen, kun Hanko Sushi avasi ovensa keskustan Kauppakeskus Aapelissa.

Sushilautaselta löytyy useita lajeja sushia, mikä tarkoittaa myös useampia erilaisia kaloja ja äyriäisiä. Juomavalinnassa tämä huomioidaan siten, että sushipalat syödään järjestyksessä vähärasvaisemmasta kalasta kohti rasvaisempaa. Ravintolapäällikkö Henri Rantonen kertoo, että mikäli annos on kokonaisuudessaan liian rasvainen, viimeisten kalojen makuelämys jää vaisuksi.

SYÖNTIJÄRJESTYS ON sushimestarin mukaan selvä: lautaselta syödään ensimmäisenä kasvissushit, seuraavaksi valkoinen kala, jonka jälkeen siirrytään raa'an lohen kautta muihin paloihin. Annoksen pikkelöidyn inkiväärin tehtävänä on toimia neutralisoijana eri makujen välillä. Inkiväärin jälkeen voi halutessaan palata jälleen maistelemaan kevyempää kurkkumakia, kun rasvaisen lohen maku on häivytetty.

Rantonen kertoo, että sushille kaveriksi sopivat parhaiten kuiva kuohu- tai valkoviini. Viini saa olla hapokas, sitruksinen ja mineraalinen. Roseeviini puolestaan sopii hyvin esimerkiksi rasvaisen, grillatun lohen kanssa. 

‒ Alkosta hyviä kuluttujaystävälliseen hintaan saatavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Wolfberger Riesling ja Meinklangin Grüner Veltliner. Näiden viinien rypälelajikkeet ovat erinomaisia kalan ja viinin liitossa, kehuu Rantonen.

Vaikka sushilautasella on vain useita erilaisia paloja, riittää silti yksi juomalaatu kruunaamaan makuelämyksen.

‒ Perinteisesti japanilaiset juovat sushin kanssa vihreää teetä tai sakea eli riisiviiniä, taustoittaa Rantonen. Sopivin vihreä tee on joko maustamaton tai kevyesti sitruunalla maustettu.

OLUISTA KALAN kanssa nautittaviksi sopivat lagerit, mutta myös jotkin IPAt toimivat. Japanilaisilla on paljon lager-oluita, kuten Sapporo, Asahi ja Iki-luomuolut, joka on maustettu sitruunalla ja vihreällä teellä. Punaviinin makumaailma on yleensä niin vahva, että se vie sushin makua pois.

‒ Hyvän juoman kanssa ruokailu on isompi kokemus, sillä silloin kaikki komppaa niin hyvin yhteen. Juomavalinnan onnistuessa tyytyväinen ruokailija on yhtä hymyä. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan, miten juomat ja kala sopivat yhteen. Annamme mielellämme vinkkejä oikean vaihtoehdon löytymiseen, kannustaa Rantonen.

 

Hanko Sushi
Kauppakatu 28 (Kauppakeskus Aapeli, keskusta)
Puh. 040 674 6767
Ma-To 10.30-20, 
Pe 10.30-22, La 11-22, Su kiinni
www.hankosushi.fi

 

 

viini
olut
Sushi
kalaruoka

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva