Sukellus 
viinin
maailmaan

Teksti Digimag, Kuvat Pixabay
Viinin maailmaan tutustuessa tärkeintä on seurata omia mieltymyksiä ja uskaltaa rikkoa rajoja. Kaikkein tärkeintä on tietää oma makunsa.

Viinistä on tullut arkinen asia monelle suomalaiselle. Varsinkin Kuopion viinijuhlat ovat olleet yksi merkittävimpiä viinikulttuurin edistäjiä Suomessa. Pystyäkseen nauttimaan viineistä ihmisen ei tarvitse kahlata kaikkea maailman viinitietoutta läpi, sillä kehittyminen tapahtuu monesti itsestään. Viineihin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa keräämällä yhteen pienen porukan vertailemaan ja maistelemaan viinejä.

Helppoja, aloittelijan suuhun sopivia viinejä tulee esimerkiksi Chilestä, Australiasta ja Etelä-Afrikasta. Näiden maiden punaviinit ovat suunmyötäisiä ja valkoviinit hedelmällisen raikkaita. Eurooppalaisilla viineillä on pidempi historia, minkä vuoksi ne voivat olla kokemattoman makuun liian vaikeita.

Eurooppalaisten viinien kuvaillaan olevan tyyliltään historian tulosta, kun taas Uuden maailman viinit ovat tekijänsä näköisiä. Uuden maailman viinejä on tehty vain joitakin kymmeniä vuosia, joten samanlaisia perinteitä ei ole vielä syntynyt. Eurooppalainen viini on tehty alun perin ruokajuomaksi. Se taittuu, pehmenee ja saa lisää aromikkuutta ruoan kanssa nautittaessa. 

VIINIMAAILMASSAKIN TOIMII ajatus, että lapset pitävät enemmän karkeista ja makeasta ja vanhemmiten makuaisti kehittyy. Siksi moni pitää viiniharrastuksen alussa helpoista viineistä, mutta maun kehittyessä eurooppalaiset viinitkin alkavat viehättää.

Viinin makuun vaikuttaa kaikki se, mitä viinille tapahtuu matkalla tilalta suuhun. Suurin merkitys on raaka-aineella, mutta myös tuottajan toimet ja viinialue vaikuttavat makuun. Eri alueilla tehdään erityyppisiä viinejä ja tuottajat pyrkivät säilyttämään omalle alueelleen tyypilliset piirteet. Tuotannon ja kuljetuksen lisäksi lasilla ja lämpötilalla on suuri merkitys.

Lasin muoto vaikuttaa sekä juoman tuoksuun että makuun. Myös heikompi viini voi maistua hyvältä oikeanlaisesta lasista. Makeus, suolaisuus, hapokkuus ja karvaus tuntuvat ja maistuvat suun eri osissa. Lasin muodolla voidaan vaikuttaa siihen, miten nämä maut nousevat esille, sillä sen muoto ohjaa viinin suuhun. Yleensä valkoviini neuvotaan tarjoilemaan kylmänä ja punaviini hieman lämpöisempänä. 

Paljon ohjeita löytyy myös ruoan ja viinin yhdistämiseen. Yleensä sanotaan, että punaviiniä tulisi tarjota lihan kanssa, valkoviiniä kalan seurana ja makeaa viiniä jälkiruuan kanssa. Rajoja kannattaa rikkoa rohkeasti. Yksi loistava yhdistelmä syntyy esimerkiksi balsamiviinietikalla marinoiduista mansikoista ja punaviinistä. 

 

viini
viinien maistelu
viinimaailma

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva