Sujuvasti
reissukeittiössä

Teksti Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat ja reseptit Kesko
Matkailijan keittiössä keskiössä on ruuanlaiton kätevyys. Reissukeittiössä helppous on kaiken a ja o, sillä kaikkea mitä kotikeittiöstä löytyy, ei tienpäällä välttämättä ole tai kannatakaan olla saatavilla.

Kesäfiilis löytyy viimeistään kesälomamatkalla mökillä, tienpäällä tai ulkomailla. Kesämatkailijan ja karavaanarin keittiö vaihtaa maisemaa reissaajan mielen mukaan. Suomessa leirintäalueita on runsaasti ja rannoilta löytyy myös keittokatoksia ja muita ruoanvalmistuspaikkoja. Kokosimme viisi vinkkiä reissukeittiöön käytettäväksi:  

 

1 Ole luova
Lähes kaikki ruokalajit ovat valmistettavissa reissussa, kun vain käyttää hieman luovuuttaan tarvikkeissa ja kypsentämismenetelmissä. Lähes kaikkea voi grillata, joten kokeile rohkeasti erilaisia raaka-aineita. Hedelmät ja kasvikset ovat helposti säilytettäviä ja käyvät oivallisesti myös grilliruuasta.

2 Mieti säilytysmahdollisuudet ja kylmäketju
Mitä vaatimattomammin liikut, sitä enemmän tarvitset pitkään säilyviä tuotteita. Vaikka Suomen kesä saattaa yllättää jääkaappilämpötiloilla ja helpottaa itsessään reissaajaan ruoansäilytystä, on kuitenkin todennäköisempää, että lämpö saavuttaa suomalaiset myös tänä kesänä. 

3 Puolivalmiit tuotteet
Jos reissussa haluaa päästä mahdollisimman helpolla ruokarintamalla, ei tarvitse kuitenkaan turvautua eineksiin, sillä puolivalmiita, aterian valmistusta helpottavia aineksia on saatavilla useanlaisia. Yhdistele puolivalmista ja itse tehtävää.

4 Panosta kestäviin valintoihin
Matkalta ja mökiltä löytyy aina aterimien ja muiden välineiden pesupaikka. Kertakäyttöastiat ovat helppo, mutta kestämätön ja epävakaa valinta. Vältä siis turhaa roskakuormaa ja tuulen mielellään lennättämiä kertakäyttöastioita.

5 Älä roskaa
Pysäkeillä, keittokatoksilla, grillauspaikoilla ja muilla ruokailuun soveltuvilla paikoilla löytyy yleensä jätehuolto. Mikäli matkaajan ruokailu tapahtuu huollon ulottumattomissa, niin vastuullinen matkaaja vie mukanaan sen mitä on tuonutkin. Ennakkoon kannattaa suunnitella omien reissuruokailuiden roskataso, jotta pääsee mahdollisimman vähällä roskakuormalla. Yksi kelpo vinkki ovat palvelutiskeiltä ostettavat tuotteet, jotka pakataan helposti hävitettäviin kääreisiin. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

Kokeile ainakin näitä reseptejä:

GRILLATTU ANANAS JA MASCARPONEMOUSSE

4 annosta • alle 30 min

  • 1 (n. 1,2 kg) tuore ananas
  • ½ tl pitkäpippuria tai mustapippuria jauhettuna

Mascarponemousse

  • ½ vaniljatankoa
  • 1 dl kermaa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • ¼ ruukku sitruunamelissaa

Paahda pippurit nopeasti kuumalla ja kuivalla pannulla. Jauha pippurit hienoksi morttelissa.

Halkaise puolikas vaniljatanko pituussuunnassa. Raaputa tangon sisäpuolelta vaniljansiemenet talteen.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

Laita mascarpone, tomusokeri ja vaniljansiemenet kulhoon ja sekoita hyvin. Ohenna mascarponemassa kermavaahdolla. Laita kylmään maustumaan.

Halkaise ananas kuorineen pituussuunnassa 4 osaan ja poista kova keskiosa.

Grillaa maksimiteholla 2–3 minuuttia per puoli tai kunnes ananaslohkojen pinnoissa on hyvä väri.

Nosta ananaslohkot tarjoiluastialle. Ripottele päälle jauhettua pippuria ja sitruunamelissan lehtiä kokonaisina. Tarjoa mascarponemoussen kanssa.

TOMAATTI-MOZZARELLA-PIZZA GRILLISSÄ

4 annosta • yli 60 min

Pohja

  • 3 dl vettä
  • ripaus sokeria
  • 1 tl Pirkka kuivahiivaa
  • 6 dl Pirkka puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 1 tlk (390 g) Pirkka pizzakastiketta
  • 2 ps (à 125 g) Pirkka mozzarellaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ ruukku basilikaa hienonnettuna

Lisäksi
Pirkka Pizzakivi 

Liota hiiva ja sokeri 42-asteiseen veteen monitoimikoneen kulhoon ja lisää öljy.

Käynnistä kone ja lisää pikkuhiljaa 3 dl jauhoista, anna sekoittua keskiteholla 5 minuuttia. Sammuta ja anna levätä 15 minuuttia.

Lisää loput jauhoista ja suola. Käytä konetta vielä pari minuuttia. Jätä kulho peitettynä vedottomaan paikkaan ja anna nousta 30 minuuttia.

Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä neljään osaan. Kauli palat ohuiksi, pyöreiksi taikinapohjiksi.

Revi mozzarellat pienemmiksi paloiksi ja anna valua kunnolla siivilässä.

Nosta pizzakivi grillin parilalle tai ritilälle. Kuumenna kaasugrilli kuumaksi kaikki polttimot käytössä (250–300 astetta). Sulje kansi ja anna lämmetä noin 10–15 minuuttia.

Nosta pizzapohja pizzakivelle isolla lastalla ja paista pari minuuttia. Käännä pizzapohja, levitä 1/4 tomaattikastikkeesta ja revityistä mozzarellapaloista pizzapohjan päälle. Paista edelleen pari kolme minuuttia.

Ota valmis pizza grillistä. Mausta mustapippurilla ja ripottele pinnalle hienonnettua basilikaa. Paista loput pizzat samaan tapaan.

K-citymarket Päiväranta
grillaus
ananas
pizza
reissu
keittiö
matkailu

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva