Jyrki Sukula:
Sopiva
viini löytyy
kokeilemalla

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Sari Jalkanen
Kesäiset viinit ovat raikkaita ja kevyesti viilennettyjä. Itselleen sopivan viinimaan ja rypäleen löytää rohkeasti kokeilemalla.

Reilu kymmenen vuotta sitten kokki Jyrki Sukula muutti Italiaan, ja hän toimii siellä nyt viininviljelijänä puolisonsa kanssa. Viinitilalla tuotetut viinit ovat saavuttaneet mainetta pitkin maailmaa. Suomessa Sukulan pientilan tuottama punaviini on tällä hetkellä loppuunmyyty.

Sukulan mukaan tämän hetken viinitrendeissä pyöritään harvinaisempien rypäleiden ja alkuviinien makumaailmoissa. Alkuviineissä suositaan luonnollisuutta ja perinteisiä valmistuskeinoja, joilla päästään mahdollisimman lähelle alkuperäisen rypäleen makua. Useimmiten alkuviinien rypäleet on tuotettu luonnonmukaisin keinoin ilman synteettisiä lannoitteita tai torjunta-aineita. Lisäksi tämän hetken viinien tuottamisessa pyritään mahdollisimman pieniin häiriöihin kellarissa, jotta juoma saa käydä rauhassa.

– Kesän grilliviineiksi sopivat yleensä kepeämmät maut ja hieman viilennetyt viinit. Lisäksi roseeviinit ovat kovassa nosteessa, ja niistä usein löytyy jokaiselle sopivia makuja, Sukula kertoo.

VIININVILJELIJÄNÄ SUKULA korostaa, että viinien maistamisessa kannattaa luottaa omaan makuaistiinsa ja tottumukseensa. Sopivien viinien etsiminen on leppoisaa puuhaa, jota ei kannata ottaa liian vakavasti. Lisäksi kannattaa muistaa, että viinin makuun vaikuttavat myös ympäristö ja vuodenaika.

– Samakin tavara maistuu eriltä lomalla Espanjan auringon alla kuin keskitalvella takkatulen ääressä hiihtolenkin jälkeen. Silloin kroppa ja ympäristö ovat eri taajuudella, Sukula huomauttaa.

Itselleen sopivan viinin löytämisessä kannattaa hyödyntää myös Alkon asiantuntijoita, jotka neuvovat mielellään kokeilemaan makuaistiin sopivaa maata tai rypälettä. Totuttuja rajoja ja ajatusmallejakin kannattaa rikkoa rohkeasti. Esimerkiksi juustojen kanssa on totuttu maistelemaan punaviiniä, vaikka osalle juustoista valkoviini on selvästi parempi valinta.

Ruuassa rasva pyöristää kaikkia makuja. Mitä rasvaisempaa ruoka on, sitä enemmän viinistä tulee hakea ääripäitä. Sama toimii suolaisen ruuan kanssa, jonka kaveriksi kannattaa usein kokeilla makeaa juomaa. Vaikka viini ei rakennakaan makusiltoja, se voi silti tehdä ruoka-annoksesta uudenlaisen makuelämyksen.

– Viinien kokeilusta saa eniten irti, kun muistaa ajatella miksi tämä ei sovi tai sopii tämän ruuan kanssa todella hyvin. Siitä se viinien maailma alkaa aueta, vinkkaa Sukula.

Jyrki Sukula
viini
viinitila
Italia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva