Sirpa Karpin joulukinkkuvinkit

Sirpa Karpin

joulukinkkuvinkit

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Kinkku pitää vuodesta toiseen asemansa joulupöytien kuninkaana ja tänäkin vuonna suomalaiset syövät kinkkua useamman miljoonan kilon edestä.

1Varaa kinkku ajoissa
Ensimmäiset joulukinkut löytyvät kauppojen pakaste- ja kylmäaltaista jo marraskuun alussa. Tuoresuolattu kinkku, jota ei ole pakastettu, tulee varata etukäteen, jotta kinkku on tänäkin vuonna joulupöydän kunkku.

2Sulata kärsivällisesti
Ajoissa huoneenlämpöön otetusta kinkusta tulee mehevämpi. Tuoresuolattua kinkkua ei tarvitse sulattaa, joten se on paistovalmis parissa tunnissa. Pakastetun kinkun sulattamiseen menee 2–3 päivää. Uuniin laitettavan kinkun sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta.

3Esivalmistele huolella
Huuhtele ja pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku paistoastiaan tai uunipannun ritilälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannun pohjalle paiston aikana sen verran vettä, että tippuva rasva ei kuivu pannuun. 

4Hyödynnä paistomittaria
Testaa ensimmäiseksi paistomittarin toimivuus pitämällä sitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Toimiva mittari näyttää noin 98–100 astetta. Työnnä paistomittari kinkun kyljen paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki ei kosketa luuta. 

5Kypsennä hartaasti
Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa noin 75–80 astetta. Kinkku on kypsä 75-asteisena, ja perinteisen pehmeä ja murea siitä tulee 80-asteisena. Paistoaikaa menee tunnista puoleentoista tuntiin per kinkkukilo.

6Kuorruta mieleiseksi
Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä ja valmista joulukinkun kuorrute. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja pidä kinkkua 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia

Vaihtoehtoja kinkulle

NAUDANPAISTI Mehukas naudan ulko- tai sisäpaisti sopii erinomaisesti jouluruoan seuraksi. Kastikkeen paistille voi tehdä esimerkiksi punaviinistä, joka on maustettu jouluisilla mausteilla.

NAUDAN RINTA vaatii kinkun tapaan pitkän valmistusajan. Rintaa kannattaa hauduttaa nesteeseen peitettynä 90 asteessa noin 12 tuntia.

PORSAAN SISÄ- TAI ULKOFILEE Vaikka usein ajatellaan, että joulun ainoa oikea porsaanliha on kinkkua, sopivat possun sisä- ja ulkofileekin erinomaisesti joulupöytään. Näissä lihoissa on myös hyvää se, että niitä voi ostaa pieninäkin määrinä.

POSSUNPAISTI Porsaan paahto-, kulma-, sisä- ja ulkopaisti saadaan kinkusta. Paisti valmistuu kinkkua nopeammin uunissa, mutta kannattaa muistaa paistaa liha ennen uuniin laittamista. Näin herkullinen neste ei pääse valumaan pois lihasta.

PORSAANKYLKI tunnetaan rasvaisena lihana, joka sopii grilliin. Kylkeä voi kuitenkin valmistaa myös uunissa joulupöytään. 

LAMPAAN TAI KARITSAN maku toimii hyvin jouluruokien kanssa. Lampaan eri osista voi valmistaa maittavia ruokia, mutta paisti soveltuu hyvin uunissa laitettavaksi sen suuremman koon vuoksi. 

HIRVI on erinomaista riistaa ja soveltuu vaivattomasti osaksi joulupöytää. Hirvenliha on vähärasvaista, joten sen valmistamisessa kannattaa olla tarkkana.

PORO Yksi arvostetuimmista riistalihoista on poro. Vaikka poronkäristys onkin erittäin maukasta, kannattaa joulupöytään harkita poronpaistin ottamista. Poron ominainen riistanmaku toimii hyvin muiden jouluruokien kanssa.

KALKKUNA on vähärasvaista, joten sen täyttämistä kannattaa harkita esimerkiksi englantilaiseen tapaan. Täytteeseen sopivat kuivahedelmät, omena ja sipuli. Kalkkunan voi ostaa raakana kokonaisena tai rullana. Sitä myydään myös savustettuna, jolloin tähteet sopivat erinomaisesti vaikka leivän päälle.

KANA Vaikka kana nähdäänkin usein arkisena ruokana, sopii se myös joulun pyhille syötäväksi. Marinoi kokonainen kana öljyllä, hunajalla ja jouluisilla mausteilla, ja anna sen levätä jääkaapissa yön yli. Paista kana uunissa meheväksi ja tarjoile jouluruoan kera.

HANHI voi olla monelle suomalaiselle vieras näky ruokapöydässä. Useat ravintolat pitävät kuitenkin hanhea ruokalistallaan, onhan se arvostettu herkku. Hanhen voi kalkkunan tapaan täyttää herkullisilla jouluisilla raaka-aineilla.

ANKKA on hanhen lisäksi kokeilemisen arvoinen osana joulupöytää. Kokonaisena uunissa paistetun ankan voi maustaa jouluisilla mausteilla. Ankan sisälle ja päälle kannattaa kokeilla rutistaa appelsiinimehua. Se antaa lihalle miellyttävän vivahteen.

PERINTEINEN JOULUKINKKU
yli 60 min

  • 1 (n. 4,5 kg) tuoresuolattu juhlakinkku

Mikäli kinkku on jäinen, huolehdi se ajoissa sulamaan. Jääkaapissa sulaminen kestää monta päivää.
Ota sulanut kinkku hyvissä ajoin lämpiämään huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan on oltava 8–10 astetta ennen kinkun uuniin laittoa.
Laita kinkku ritilälle uunipannun päälle kamara ylöspäin. Aseta kinkkuun paistomittari ja laita uunipannuun vettä.
Paista kinkkua 200 °C ensimmäiset 30 minuuttia.
Paista kinkkua 100 °C–125 °C  noin tunti per kilo.
Kinkku on kypsä kun sisälämpötila on 75 °C.
Ota kinkku uunista ja jäähdytä hetki. Poista verkko ja kamara. Laita päälle sinappia ja korppujauhoja reilusti. Paista tämän jälkeen 225 °C noin 20 minuuttia, kunnes pinta on halutun ruskea.

PIPARIKUORRUTE

  • 1 keltuainen
  • 1 rkl perunajauhoja
  • ½ dl Turun sinappia (väkevä)
  • 1 dl (n. 50 g) piparkakkuja murskattuina

Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi.
Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa.
Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Koristele vati grillivartaaseen pujotetuilla luumutomaateilla, kumkvateilla ja rosmariinilla.

K-Market Neulamuikku
Neulamäentie 28, KUOPIO
Puh. 017 363 2980
Ma–pe 7–21, la 8–21, su 10–20
www.k-market.fi/neulamuikku

Joulukinkku
piparikuorrute
Sirpa Karppi
K-Market Neulamuikku
naudanpaisti
naudan rinta
porsaan sisäfilee
possunpaisti
ulkofilee
porsaankylki
lammas
hirvi
poro
kalkkuna
kana
hanki
ankka

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva