Sirkkaa pöytään!

Sirkkaa pöytään!

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen, Hasse Wallen
Monipuolinen ja ominaismaultaan mieto kotiheinäsirkka sopii kokkaamiseen, leivontaan ja naposteltavaksi. Kuvan Harri Pekkarinen ja Hasse Wallen uskovat vahvasti heinäsirkkojen kasvavaan suosioon terveellisenä elintarvikkeena.

Tervossa käynnistyi viime vuonna, tällä hetkellä Pohjois-Euroopan suurin heinäsirkkatila. Farmilla kasvaa yhteensä noin 15 miljoonaa heinäsirkkaa. Valmiita sirkkoja tulee päivittäin noin 300 000 kappaletta. Farmin osakkaina toimii kolme ennakkoluulotonta edelläkävijää: Harri Pekkarinen, Hasse Wallen ja Ilkka Tarvainen.

– Kyseessä on takuusuomalainen sirkkakanta, sillä ne ovat hyppineet Tarvaisen tomaattien keskellä ainakin 30 vuotta, nauraa Wallen. Kaikki muut Suomessa kasvatettavat kotisirkat ovat alkujaan tuotu ulkomailta.

HEINÄSIRKAT OVAT todella ekologista ruokaa, sillä Pekkarisen mukaan yhden naudanlihaproteiinikilon tuottamiseen menee noin 12 000 litraa vettä. Sirkoissa vastaavaan määrään menee 7 litraa. Heinäsirkoissa on muutenkin loistava ravintoprofiili, sillä ne sisältävät kaksi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja viisi kertaa enemmän magnesiumia kuin pihvissä. Lisäksi kotisirkoissa on yhdeksää erilaista aminohappoa, B12-vitamiinia, kalsiumia ja omega 3 ja 6 -rasvahappoja. Kuivat sirkat ovat 60–80 prosenttisesti pelkkää proteiinia.

Kokonaisia kotisirkkoja voidaan käyttää tuomaan ruokaan tekstuuria. Sirkoista tehdyllä jauholla puolestaan voi rikastaa sämpylä- tai lettutaikinaa korvaamalla osa tavallisista jauhoista sirkoilla. Helpoin ja yksinkertaisin tapa valmistaa hyönteisiä, on paistaa sirkkoja miedolla lämmöllä runsaassa rasvassa ja maustaa ne suolalla ja pippurilla. Ne toimivat hyvin naposteltavana.

– Tällä hetkellä sirkkoja kuljetetaan pakasteina ravintoloiden käyttöön. Syksyllä kaupoista voi ostaa noin pähkinäpussin hintaisia sirkkatuotteita, vihjaavat Pekkarinen ja Wallen.

Savonia Grasshopper Oy
Puutarhatie 13, Tervo
www.savoniagrasshopper.fi

SIRKKASÄMPYLÄT

16-20 KPL • YLI 60 min

6 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 dl jauhettuja sirkkoja
n. 10 dl Pirkka vehnäjauhoja

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, hunaja ja jauhetut sirkat.
Lisää jauhot muutamassa erässä koko ajan vaivaten joko käsin tai yleiskoneella. Vaivaa taikina sitkeäksi ja kulhon reunoilta juuri ja juuri irtoavaksi, mutta yhä mahdollisimman löysäksi. Ripottele taikinan pinnalle hieman vehnäjauhoja ja anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa n. 1–1 ½ tuntia.
Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Ripottele vielä taikinan päälle hieman jauhoja ja leikkaa se kahteen osaan esimerkiksi kakkulapion avulla. Taputtele taikinat pötkylöiksi ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi.
Siirrä sämpylät leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille ja paista 225 asteessa koosta riippuen 20–30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä ja paistuneen ruskeita.

SUKLAISET SIRKAT

ALLE 30 MIN

50 g kenttäsirkkoja
200 g taloussuklaata
100 g vadelmia
1 tl vaniljasokeria
mintunlehtiä

Sulata suklaapalat kattilassa tai fondue-astiassa. Jos käytät kattilaa, kiehauta ensin 2 dl nestettä kuten kermaa, ennen kuin lisäät suklaapalat kattilaan.
Soseuta vadelmat tehosauvalla. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jatka sekoittamista.
Paista sirkkoja puolisen minuuttia kuumalla pannulla öljyssä. Lisää reippaasti suolaa. Nosta valumaan pyyhkeelle.
Tartu sirkkaan syömäpuikoilla ja dippaa se sulaan suklaaseen. Anna jähmettyä kymmenisen sekuntia, ja kostuta vadelmasoseeseen. Mintunlehdet voi silputa vadelmasoseen päälle tai nauttia sellaisenaan suupalojen välissä.

Vinkki! Jos käytät pakastettuja sirkkoja, anna niiden sulaa puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen valmistusta. Kuivatut sirkat voi heittää pannuun sellaisenaan.

ruoka
heinäsirkka
Savonia Grasshopper
sirkka

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva