Silmänruokaa

kattauksella

Teksti ja kuvat: NMT Media, Pixabay
Hyvin suunniteltu ja toteutettu kattaus viimeistelee juhlan. Mitä virallisempi juhla, sitä tarkemmat säännöt määrittelevät kattauksen luonnetta. Rennommissa tai kotona järjestettävissä juhlissa sen sijaan kattauksessa voi päästää mielikuvituksen valloilleen.
Hyvät tavat kaunistavat

Hyvät pöytätavat ja etiketin tunteminen korostuvat erityisesti juhlatilanteissa. Näillä vinkeillä ruokailu sujuu mutkitta.

  • Pöytään istutaan yhdessä muiden kanssa. Myös ruokailu aloitetaan yhtä aikaa, kun kyseessä on kylmä alku- ja jälkiruoka. Lämmintä ruokaa voi alkaa syödä samaan aikaan lähimpien pöytäkumppaneiden kanssa. Mikäli juhlissa on noutopöytä, ruokailu tapahtuu omaan tahtiin.
  • Katetussa pöydässä ruokailu aloitetaan aina uloimmista aterimista ja siirrytään siitä kohti lautasta. Lautasen yläpuolella olevat aterimet on tarkoitettu jälkiruokaa varten.
  • Jokaisen tulisi osallistua keskusteluun muiden lähellä istuvien kanssa. Keskustelussa kannattaa pitäytyä mukavissa asioissa.
  • Vältä nojailemasta kyynärpäillä pöytään tai viemästä muuten liikaa tilaa. Ruoka suussa puhumista olisi myös hyvä välttää.
  • Ruokailun päätyttyä käytetty lautasliina jätetään taiteltuna lautasen viereen ja ruokailuvälineet asetellaan vierekkäin ”kello viiden” kohtaan lautaselle.
  • Pöydästä noustaan yhtä aikaa muiden kanssa. Tuoli työnnetään paikoilleen, jottei se ole tiellä. Käytetyt astiat viedään keräyspisteeseen, mikäli sellainen löytyy.
  • Muista kiittää juhlien emäntää tai isäntää tarjoilusta sekä vierustovereita seurasta.

Lähde: Ruokatieto

Juhlien kattausta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon päivänsankarin toiveet. Ideoita voi poimia myös vaikkapa juhlittavan harrastuksista, mieltymyksistä ja mielenkiinnon kohteista. Esimerkiksi sankarin lempivärin voi sisällyttää osaksi kattauksen värimaailmaa.

Juhlapöydässä saa näkyä myös persoonallisuus. Persoonallisuutta juhlapöytään saa esimerkiksi eri sarjoista olevilla astioilla. Kattauksessa tulee olla jokin yhtenäinen elementti, kuten samanlaiset servietit tai lautaset, jotka tekevät kokonaisuuden. Punainen lanka yhdistää ja saa kokonaisuuden näyttämään harmoniselta.

MIELENKIINTOA TAVALLISEEN kattaukseen saa yhdistelemällä vastakohtia sekä luomalla korkeuseroja. Kun kattauksessa ja koristelussa käyttää sopivassa suhteessa sekaisin esimerkiksi kovaa ja pehmeää tai luonnonmateriaaleja ja teollisesti tuotettuja asioita, ollaan trendien jäljillä.

Kattauksen luominen lähtee aina tarjolla olevasta ruuasta, jonka mukaan asettelut suunnitellaan. Kun kattaus on käytännöllinen tarjoilujen mukaan, se viimeistellään sopivilla koristeluilla. Koristeina voi hyödyntää luonnonmateriaaleja, joita voi hakea kaupan lisäksi lähimetsästä. Kukat, koristekivet ja oksat tuovat ilmettä ruokapöytään.

Kynttilät tuovat juhlakattaukseen sekä arvokkuutta että näyttävyyttä. Edustavan tarjoilupöydän saa aikaan myös kerroksellisuudella, kun kaikki tarjoiluastiat eivät ole samalla korkeudella. Kerroksellisuudessa auttavat jalalliset tarjoiluastiat tai esimerkiksi juomalasien hyödyntäminen astian jalkoina. Tallöin on varmistettava esillepanon tukevuus.

KEVÄÄLLÄ JA kesällä kattauksessa näkyvät vuodesta toiseen hempeät pastellisävyt. Vaaleansininen ja -punainen sekä hento lila värittävät sekä astioita että tekstiilejä, kynttilöitä ja serviettejä. Myös kultaiset tai hopeiset elementit tuovat luksusta ruokapöytään.

Väriloistoa kattaukseen saa vaihtamalla perinteisen valkoisen pöytäliinan värilliseen vaihtoehtoon. Kankaisten liinojen lisäksi kattauksessa voi hyödyntää kerni- eli vahakangasliinoja. Kerniliinat eivät välitä tahroista tai roiskeista ja ne ovat helppohoitoisia. Osan uudemmista kerniliinoista voi pestä jopa pesukoneessa, jolloin niille saadaan pitkäikäisyyttä.

juhlat
juhlan järjestäminen
suunnittelu ja valmistelu
kattaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva