Silliä 
kesään

Teksti Digimag toimitus Kuvat Kesko Reseptit K-ruoka.fi
Erilaiset silliruuat ovat olennainen osa kesän ruokalistaa. Perinteinen silli taipuu moneksi, joten keräsimme parhaita vinkkejä sillin maustamiseen.

Kalalla on suuri merkitys suomalaisessa ruokavaliossa, koska sitä on ollut aina saatavilla lukuisten vesistöjemme vuoksi. Historiamme aikana suomalaiset ovat muodostaneet kalalle tärkeän aseman erityisesti kotimaisessa kesä- ja juhlapöydässä.

MAUSTEKASTIKKEESSA TARJOTTU silli pitää pintansa pitoherkkuna. Perinteinen lasimestarin silli upotetaan maustumaan makeaan etikkaliemeen. Se säilyy hyvin parikin viikkoa. 

Lasimestarin silli on uusien perunoiden kanssa oivallinen herkku, kun taas turvallinen sinappisilli maistuu niin jouluna kuin juhannuksena. Inkivääri taas tuo kalaherkkuun raikkaan kesämaun. Reseptejä on lukuisia, ja poimimme kauden parhaimmistoa. 

LASIMESTARIN SILLI
yli 60 min 

2–4 silliä 
tai 2 (n. 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
1–2 (150 g) punasipulia
1 (100 g) porkkana
2 laakerinlehteä
pala piparjuurta
10 valkopippuria
10 maustepippuria
Liemi
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria

Liota sillejä runsaassa kylmässä vedessä. Jos sillit ovat pieniä, riittää parin tunnin liotus. Suuria sillejä voit liottaa 6–8 tuntia. Perkaa sillit liotuksen jälkeen, mutta jätä nahka ja selkäruoto jäljelle. Voit myös käyttää valmiita sillifileitä. Niitä ei tarvitse liottaa, pelkkä huuhtelu riittää. Leikkaa sillit noin 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Kiehauta liemen ainekset. Jäähdytä liemi.
Kuori ja leikkaa punasipulit renkaiksi. Kuori ja viipaloi porkkana ja piparjuuri.
Lado puhtaaseen purkkiin kerroksittain sillipaloja, porkkanaviipaleita, sipulirenkaita ja muita mausteita. Kaada kylmä liemi päälle. Sulje purkki ja siirrä jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi. Silli säilyy kylmässä pari viikkoa.

SINAPPISILLI
yli 60 min • 8 annosta

1 pkt (n. 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
Kastike
1dl Pirkka makeaa sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus mustapippuria
½ dl öljyä
½ dl tilliä hienonnettuna

Huuhdo sillifileet kylmällä vedellä. Kuivaa fileet talouspaperilla.
Sekoita sinappi, etikka, sokeri ja pippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon tilli.
Leikkaa fileet sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kääntele ne hyvin kastikkeeseen. Anna maustua ennen tarjoamista. Tarjoa perunoiden tai ruisleivän kanssa.

INKIVÄÄRISILLI
yli 60 min • 10 annosta

2 pkt (à 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
1 porkkana
1 pieni punasipuli
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Mausteliemi
2 dl vettä
1 ¼ dl etikkaa
2 ½ dl sokeria
8–10 maustepippuria
8–10 valkopippuria
6 neilikkaa
2 laakerinlehteä

Aloita valmistamalla mausteliemi. Sekoita vesi, etikka, sokeri ja mausteet kattilassa. Kiehauta ja anna jäähtyä.
Paloittele sillifileet. Kuori ja leikkaa porkkana ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sillipalat, porkkana- ja punasipuliviipaleet ja raastettu inkivääri.
Pane ne isoon lasipurkkiin tai kulhoon ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Silli
Lasimestarin silli
Sinappisilli
Inkiväärisilli

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva