Silliä juhlaruokailun 
alkupalaksi

Teksti digimag/teemu viemerö Kuvat kesko, Pixabay
Kalalla on suuri merkitys suomalaisessa ruokavaliossa, koska sitä on ollut aina saatavilla lukuisten vesistöjemme vuoksi. Historiamme aikana suomalaiset ovat muodostaneet kalalle tärkeän aseman erityisesti kotimaisessa joulupöydässä.

Aattoateria alkaa kylmillä kalaherkuilla. Suolaiset ja etikkaisen makeat maustekalat kuuluvat pohjoismaiseen pitopöytään. Joulusilli maistuu mätimajoneesin kanssa, rapumarinoituna tai sipulilla höystettynä.
K-Citymarketista löydät erinomaisia makuyhdistelmiä valmiina, mutta sillifileet voi myös maustaa itse.

Kokeile tänä jouluna vaikkapa joulusilliä, sinappisilliä, inkiväärisilliä, puolukkasilliä ja lasimestarin silliä. Myös rosollin voi tuunata sillillä. Reseptejä on lukuisia, ja poimimme kauden parhaimmistoa.

Maustekastikkeessa tarjottu silli pitää pintansa pitoherkkuna. Perinteinen lasimestarin silli upotetaan maustumaan makeaan etikkaliemeen. Se säilyy hyvin parikin viikkoa.
Puolukkasilli saa makua punasipulista, sokeroimattomasta puolukkasurvoksesta ja mustapippurista.

Inkiväärisilli puolestaan saa raikkautta tuoreesta raastetusta inkivääristä.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

Lasimestarin Silli

yli 60 min 

2–4 silliä 
tai 2 (n. 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
1–2 (150 g) punasipulia
1 (100 g) porkkana
2 laakerinlehteä
pala piparjuurta
10 valkopippuria
10 maustepippuria
Liemi
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria

1 Liota sillejä runsaassa kylmässä vedessä. Jos sillit ovat pieniä, riittää parin tunnin liotus. Suuria sillejä voit liottaa 6–8 tuntia. Perkaa sillit liotuksen jälkeen, mutta jätä nahka ja selkäruoto jäljelle. Voit myös käyttää valmiita sillifileitä. Niitä ei tarvitse liottaa, pelkkä huuhtelu riittää. Leikkaa sillit noin 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
2 Kiehauta liemen ainekset. Jäähdytä liemi.
3 Kuori ja leikkaa punasipulit renkaiksi. Kuori ja viipaloi porkkana ja piparjuuri.
4 Lado puhtaaseen purkkiin kerroksittain sillipaloja, porkkanaviipaleita, sipulirenkaita ja muita mausteita. Kaada kylmä liemi päälle. Sulje purkki ja siirrä jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi. Silli säilyy kylmässä pari viikkoa.

Joulusilli

yli 60 min • 10 annosta

2 pkt (noin 300 g) Pirkka kevytsuolattuja sillifileitä
1 appelsiini
1 vihreä omena
1 punasipuli
Marinadi
3 dl vettä
1 ½ dl sokeria
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
10 neilikkaa
10 mustapippuria
1 dl etikkaa

1 Kiehauta marinadin ainekset etikkaa lukuun ottamatta. Lisää etikka ja anna liemen jäähtyä.
2 Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja leikkaa fileet parin sentin viipaleiksi. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että hedelmäliha jää näkyviin. Poista omenaporalla omenan siemenkota. Leikkaa kuorittu punasipuli ja appelsiini sekä pesty omena ohuiksi viipaleiksi.
3 Lado sillipalat sipuli- ja hedelmäviipaleiden kanssa kerroksittain lasikulhoon. Kaada päälle jäähtynyt liemi, josta on poistettu kanelitanko. Anna sillin maustua vähintään vuorokausi jääkaapissa ennen tarjoilua.

Pinkki puolukkasilli

alle 15 min
10–12 annosta

1 pkt (n. 160 g) Pirkka kevytsuolattuja sillifileitä
1 pieni punasipuli
2 dl Pirkka Kevyt -kermaviiliä
1 dl puolukkasurvosta, sokeroimatonta
ripaus mustapippuria

1 Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi. Hienonna punasipuli ja sekoita silppu kermaviiliin. Lisää joukkoon puolukkasurvos ja mustapippuri.
2 Levitä sillit vadille tai kulhoon ja kaada kermaviiliseos päälle. Puolukkasilli on heti tarjoiluvalmista. Silli säilyy jääkaapissa 3–4 päivää. Tarjoa perunoiden kanssa.

Sinappisilli

yli 60 min • 8 annosta

1 pkt (n. 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
Kastike
1dl Pirkka makeaa sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus mustapippuria
½ dl öljyä
½ dl tilliä hienonnettuna

1 Huuhdo sillifileet kylmällä vedellä. Kuivaa fileet talouspaperilla.
2 Sekoita sinappi, etikka, sokeri ja pippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon tilli.
3 Leikkaa fileet sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kääntele ne hyvin kastikkeeseen. Anna maustua ennen tarjoamista. Tarjoa perunoiden tai ruisleivän kanssa.

Inkiväärisilli

yli 60 min • 10 annosta

2 pkt (à 160 g) Pirkka kevytsuolattua sillifileetä
1 porkkana
1 pieni punasipuli
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Mausteliemi
2 dl vettä
1 ¼ dl etikkaa
2 ½ dl sokeria
8–10 maustepippuria
8–10 valkopippuria
6 neilikkaa
2 laakerinlehteä

1 Aloita valmistamalla mausteliemi. Sekoita vesi, etikka, sokeri ja mausteet kattilassa. Kiehauta ja anna jäähtyä.
2 Paloittele sillifileet. Kuori ja leikkaa porkkana ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sillipalat, porkkana- ja punasipuliviipaleet ja raastettu inkivääri.
3 Pane ne isoon lasipurkkiin tai kulhoon ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

ruoka
kuopio
Lasimestarin silli
Silli
Joulusilli
Pinkki puolukkasilli
Sinappisilli
Inkiväärisilli
joulu
kala
k-citymarket
Päiväranta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva