Scandic: Terassilla

nautittua

Teksti ja kuvat: Anu Janttonen
Veden äärellä, auringonpaisteessa ystävien kanssa maukasta ruokaa. Se on kesän merkki. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Kesää kohti ruokavaliot usein kevenevät. Tämä näkyy myös terassiruokailussa.

- Kesällä kysytään paljon kalaa ja salaatteja. Caesar-salaatit ovat suosittuja, ja niitä saa muun muassa katkaravuilla ja kanalla. Paikallisuutta meillä edustavat järvikuha ja muikut. Jäätelö on ikisuosikki jälkiruokana, kertoo keittiöpäällikkö Jarmo Diov.

Pihvipuolella Diov kertoo nyt tarjolla olevan nautaa ja lammasta, josta löytyy pitkään kypsytetty entrecôte. Sitä haudutetaan noin 8 tuntia matalalla lämmöllä. Lisukkeeksi sopivat mainiosti rucolaperunat. Kyytipojaksi kaivataan kylmiä juomia.

- Terassilla maistuvat esimerkiksi olut, valkoviini ja perinteinen lonkero. Pitkä longneck-pullo on suosittu. Pullosta voi juoda suoraan, ja juoma säilyy pullossa hyvin. Alkoholittomia vaihtoehtojakin on: olutta löytyy ja erilaisia juomasekoituksia voidaan tehdä asiakkaan toivomusten mukaan, täydentää ravintolatoimen päällikkö Sami Päivinen.

SCANDICIN TERASSIALUE on uusittu: veden äärellä on uudet rakenteet ja kalusteet. Päivinen kertoo asiakaspaikkoja olevan 60. Terassille tulee myös tarjoilutiski, ja ruokalista on täysin sama kuin sisällä. Myös kaupunkilaiset ovat tervetulleita ruokailemaan ja viihtymään.

- Kaikki asiakkaat ovat tervetulleita. Tämä ei ole pelkästään hotelliasukkaille, painottaa Diov.

Suosituin ruoka-annos vaihtelee sesongeittain ja ruokalistan mukaan. Kesäaikaan myydään Päivisen mukaan paljon burgereita ja paistettuja muikkuja, joita varsinkin turistit ja bisnesasiakkaat kysyvät. Juhannuksen jälkeen voimaan tulevalta kesälistalta Diov mainitsee myös vuohenjuustosalaatin, possun ribsit barbeque-kastikkeella sekä luomujauhelihasta tehdyn sipulipihvin.

Kasviruoan ystäville on myös vaihtoehtoja. Pastan kanssa tarjolla on esimerkiksi parsaa, kirsikkatomaatteja, pinaattia ja pestoa kevään yrteissä. Se on kevyt vaihtoehto terassiruoaksi.

Brittiläinen Jamie Oliver on suunnitellut lasten menun kokonaan.

- Lapset voivat katsoa ruokalistaa Viewmastereilla. Lapsi voi muokata annoksia mieleisekseen: hän voi sekoittaa itse alkusalaatin kulhossa ja jäätelöpalloihin voi itse laittaa lisukkeita. Toki myös à la carte -annoksia voi tilata lapsille, muistuttaa Päivinen.

Oliver tekee myös vuodenaikalistoja, ja hän suunnittelee yhteistyössä Scandicin ravintola- ja keittiöhenkilöstön kanssa noin kolmesti vuodessa ruokalistat. Niiden tulee vastata pohjoismaisiin makuvaatimuksiin. Annokset myös kootaan aina huolellisesti - esillepano on tärkeä elementti, huomauttaa Diov.

Terassi on heinäkuussa päivittäin auki kello 22 asti (säävaraus). Heinäkuussa paikalla on myös oheisohjelmaa, kuten kesäteatteri Nummisuutarit, lasten sirkus ja Santerin kesäseikkailu.

 

Scandic, Satamakatu 1, 70100 Kuopio, puh. 017-195111
www. scandichotels.fi/Kuopio

MENU
Alkuruoka
Kalalautanen

20 g graavia lohta
20 g Skagen-katkarapuja
20 g valkosipulisilakkaa
20 g siianmätimoussea
10 g vaaleaa leipää
50 g varhaisperunoita

Siianmätimousse

10 g siianmätiä
7,5 g smetanaa
valkopippurijauhetta
suolaa

Vaahdota smetana kuohkeaksi, mausta valkopippurilla ja suolalla. Sekoita massa mädin sekaan.

Skagen katkarapuja

20 g katkarapuja
10 g hyvää majoneesia
piparjuurta
tilliä
sitruunamehua
10g vaaleaa leipää

Hienonna katkaravut ja sekoita ne majoneesiin. Lisää raastettu piparjuuri, tilli ja sitruunamehu. Paahda leipä ja laita massa leivän päälle.

Kokoa kalalautanen.

Tee lohesta ruusuke. Valmista Skagen-katkarapuleipä ja tee siianmätimoussesta lusikan avulla kuula, tai pursota se pursotinpussista lautaselle. Lisää viimeiseksi varhaisperunoita. Koristele annos sitruunalohkolla ja tillillä.

Juomasuositus: 
Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier 2013
CHILE
Kuiva, hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, herukkainen, kevyen yrttinen.
Pääruoka
Grillattu Black Angus -ulkofilepihvi

200 g Black Angus- tai Hereford-
naudan ulkofilepihvi
20 g punaista köynnöstomaattia
20 g maustevoita (esim. Café
De Paris)
10 g rucolasalaattia
80 g hyvin pestyä varhaisperunaa
Maldon-suolaa (hiutaleina)

1. Ota pihvit hyvissä ajoin ennen grillaamista huoneenlämpöön. Mausta pihvit pippurilla ja suolalla. Kuumenna grilli kuumaksi. Jos haluat pihvistä puolikypsän, grillaa pihviä niin kauan, että pihvin pinnalle alkaa tulla punertavaa lihasnestettä. Käännä pihvi ja grillaa yhtä kauan toiselta puolelta. Suositeltava keskilämpötila: 52°C.

2. Anna pihvin levätä hetken aikaa esim. folioon käärittynä. Näin lihasneste pysyy leikatessa pihvin sisällä. Ripottele ennen
tarjoilua pihvin pintaan Maldon-suolaa ja koristele annos esim. basilikanlehdellä.

3. Café De Paris – Maustevoi (132 eri maustetta) tai valitsemasi maustevoi. Vatkaa voi ja mausta se. Muotoile voi tangoksi voipaperin avulla. Vatkattu voi sulaa paremmin pihvin päällä. Keitä varhaisperunat kypsiksi, paista ne kokonaisina voissa ja lisää rucolasalaatti perunoiden sekaan.

4. Grillaa köynnöstomaatit grillissä kuumaksi. Lisäksi voit tarjota myös erilaisia kastikkeita!

Juomasuositus: 
Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2011
Uusi-Seelanti
Kevyt, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, kirsikkainen, orvokkinen, hennon mausteinen
Jälkiruoka
Mansikoita Romanov

60 g tuoreita mansikoita
30 g tuorejuustoa
10 g kuohukermaa
5 g marenkia
pieni appelsiini
Triple Sec-likööriä
sokeria
vaniljasokeria

1. Pese ja raasta hiukan appelsiinin kuorta (ei valkoista osaa). Purista puolikkaan appelsiinin mehu ja lisää Triple Sec. Lisää mansikat isoina lohkoina ja kääntele niitä muutaman kerran liemessä.

2. Lisää tuorejuusto ja vaahdotettu kerma. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Voit käyttää myös vanilja-tuorejuustoa. Murskaa marenki mansikoiden päälle. Koristele esim. sitruunamelissan lehdellä.

Juomasuositus: 
Deutz Brut Vintage
Ranska
Erittäin kuiva, hapokas, kukkainen, aromikas
scandic

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista