Savustettu
possunniska

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Katja Lompolo
Poimi tästä parhaat vinkit savustettuun possunniskaan Sataman tuhdeimpien grilliannosten loihtijalta.

Café Satamassa toimivan Ripa’s BBQ:n Risto Ylitapion mukaan paras possunniska tehdään low & slow -menetelmällä, jolloin lihaa savustetaan pitkään ja hartaasti matalassa lämpötilassa. Hän suosittelee savustuslämpötilaksi 100–110 astetta ja lihan kostuttamista 1,5 tunnin välein. Tällöin 2 kilon palalle tulee valmistusajaksi noin 6–8 tuntia. 

1 Poista niskalihan pinnasta ylimääräiset rasvapaakut ja kalvot, jotta savustuspinnasta tulee kaunis.

2 Suolaa lihapala upottamalla se 6-prosenttiseen suolaliemeen, jolloin litrassa vettä on 60 grammaa suolaa. Anna maustua vähintään 8 tuntia tai yön yli.

3 Kuivaa liha ja hiero siihen runsaasti rub-mausteseosta. Kahden kilon palalle riittää noin 100 grammaa mauste-
seosta. 

4 Lämmitä grilli tai savustin ennakkoon 110-asteiseksi. Tavoitelämpötilan täyttyessä lisää hikkori- tai omenapuukalikat tai leppäkiekkoja brikettien tai hiilien päälle. 

5 Laita savustimen ritilän alle alumiinivuoka, jossa on noin kolmasosa vettä. Vuoka kostuttaa savustimen ilmaa ja kerää valuvat lihanesteet talteen.

6 Kun savua alkaa muodostua, laita niska savustimeen. Kostuta niskan rubmaustepintaa omenamehulla esimerkiksi suihkepullon avulla ennen savustimeen laittoa.

7 Työnnä paistomittari niskan paksuimman osan puoleen väliin ja seuraa lämpötilan nousua kärsivällisesti. Noin 1,5 tunnin savustuksen jälkeen niskaa voi kostuttaa suihkuttamalla omenamehua pintaan. Samalla voi lisätä savustuskalikoita, jos savun määrää halutaan lisätä.

8 Kun niskan lämpötila on 65–70 astetta, niska kannattaa kääriä kauttaaltaan löysästi folioon. Jatka tämän jälkeen kypsentämistä 75 asteeseen, minkä jälkeen niska nostetaan pois ja kääritään folioineen pyyheliinaan. Anna vetäytyä huoneenlämmössä tai kylmälaukussa 30–60 minuuttia. 

Vinkki! Savusuisuuden voimakkuutta voi säädellä. Jo tunnin savustuksella niskaan saa loihdittua miedon maun. Neljän tunnin savustus tekee mausta jo todella voimakkaan.

Vinkki! Mikäli haluat tehdä niskasta helposti revittävää pulled porkkia, niin sitä tulee kypsentää 85–90 asteiseksi. Voit suorittaa loppukypsennyksen myös uunissa noin 110 asteen lämmössä.

Ripa's BBQ / Cafe Satama
Kuopion matkustajasatama
Puh. 045 159 7997, info@cafesatama.fi
www.facebook.com/ripasbbq
www.cafesatama.fi

ruoka
savustaminen
grillaus
possunniska
Ripa's BBQ
cafe satama
Liha

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva