Savolainen ruoka
on erityistä 

teksti digimag/sirpa korhonen KUVA digimag/mirka happonen, Jarkko Kääriäinen
Puhdas ruoka ja turvallisuus ovat osa huippuruokaketjua. Ruokamatkailu on kasvava trendi maailmalla. Tällä saralla myös Kuopion alue on noteerattu ja Kuopion alueelle myönnetään European Region of Gastronomy -tunnustus vuodelle 2020.

Kuopion alueen gastronominen osaaminen on huippuluokkaa. European Region og Gastronomy –tunnustuksen taustalla on eurooppalaisten alueiden ja tutkijoiden sitoutumaton ICGAT-verkosto, joka edistää ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kulttuurin yhteistyötä. Yhdeksänhenkinen asiantuntijajury kokoontui Kuopiossa 14.6.2017. Perusteluissaan raati totesi muun muassa, että Kuopion alueen hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon, sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

SUOMI ON maailman puhtain maa ja Suomineidon sydämessä Kuopion alue on gastronominen aarreaitta, kuten myös ansiantuntijaraadin jäsen Kuopion vierailullaankin totesi. Tunnustus tuo Kuopion alueella kansainvälistä näkyvyyttä laajalti. Se lisää tapahtumia ja sitä mukaa matkailijavirtoja sekä aktivoi elintarvikeyritysten liiketoimintaa.

‒ Meillä ravintolat käyttävät paikallisia puhtaita raaka-aineita. Vastuullisuus on tärkeä asia ja se näkyy myös muun muassa SATOA Goes Wild –ruokafestivaaleilla. Kun yhdistetään gastronomia, taide ja kulttuuri, syntyy ainutlaatuisia kokonaisuuksia. SATOA Goes Wild ja Kuopio Tanssii ja Soi –festivaalit järjestettiin tänä vuonna samaan aikaan, kun asiantuntijaraati oli täällä vierailemassa. Kuopio teki kyllä juryyn todella positiivisen vaikutuksen, ProAgrian kansainvälisyyskoordinaattori Ilona Sares valottaa.

Alueen vahvuuksia ovat luonto, monimuotoisuus ja yhteistyö. Jo hakemuskirjan otsikko kielii näistä vahvuuksista: Elämää luonnon rytmin mukaan. Hakemuskirjassa esitellään malli Pohjois-Savon ruoka-, maatalous-, matkailu- ja kulttuurialojen laaja-alaiselle, tavoitteelliselle yhteistyölle.

 

Kuopion alueen vahvuudet:

• Puhdas luonto
• Luonnon monimuotoisuus
• Monipuolinen tuotanto
• Yhteistyö
• Vahvat perinteet
• Huippuluokan koulutus ja tutkimus
• Huumori ja design - positiivinen yllätyksellisyys

Eurooppalaisen alueen gastronomista tunnustusta hakivat yhdessä ProAgria Pohjois-Savo, Kuopion kaupunki ja Savoia-ammattikorkeakoulu. Tunnustuksenluovutustilaisuus järjestetään Brysselissä 11. päivä lokakuuta. Tunnustus voidaan myöntää kolmelle eurooppalaiselle alueella vuosittain. Tänä vuonna tunnustuksen ovat saaneet Tanskassa Århusin, Italiassa Lombardian ja Latviassa Riga-Gaujan alueet.

HYVÄ RUOKA ei ole pelkkä makuelämys vaan sen taustalla on ruokaketju, jossa valinnat on tehty harkiten. Siispä hyvä ruoka ei synny sattumalta, vaan rautaisella ammattitaidolla. Ruokaketju luonnosta lautaselle pitää sisällään vaiheita, joita ruokailija ei tule välttämättä ajatelleeksi. 

‒ Savolainen ruoka kiinnostaa maailmalla, koska meidän ruoka on erityistä. Meillä on todella puhdasta ruokaa ja maa on yksi turvallisimmista maista, ellei jopa kaikkein turvallisin. Turvallisuus on myös osa ruokaketjua ja se on yksi keskeisimmistä asioista. Täällä käytetään meidän kulttuuriin ja alueeseen pohjaavia raaka-aineita. Meillä on huippuosaamista siihen, miten tuotteet saadaan tuoreena lautaselle. Meidän kokit ovat terveesti ylpeitä osaamisestaan ja siitä kuinka raaka-aineista tehdään parhaiten upeita ruokaelämyksiä. Tällä alueella on hienoja elintarvikeyrityksiä, jotka saavat alueen erityispiirteet upeasti tuotteiksi. Esimerkiksi Kuopion Kalatuote on saanut tunnustusta kalatuotteista sokkomaistatuksessa Brysselissä Superior Taste Award –kilpailussa. Paljon on vielä mahdollisuuksia ja tilaa uusille huippuelintarvikkeille. Me tarvitsemme lisää elintarvikeyrityksiä ja tilaa on myös uusille tuotteille, jotka olisi helppo ostaa mukaan viemisiksi, Sares lisää. 

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva