Savolaesta superruokoo

Talakkuna on
savolaista
superruokoo

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Vaivalla ja perinteitä kunnioittaen valmistettu talkkuna on monipuolinen raaka-aine. Kokeile tehdä siitä esimerkiksi ohessa olevan reseptin mukaista mustikkakukkoa.

Rantalan tilalla Kuopion Kurkiharjussa on valmistettu yli sata vuotta perinteistä savolaista talkkunaa, joka sopii niin suolaisiin ruokiin kuin leivoksiinkin. Talkkuna tehdään täysjyväohrasta, jossa on luonnostaan terveellistä beetaglukaania. Rantalan tilalla talkkuna valmistetaan perinteiseen tapaan paistamalla ohrat puulämmitteisessä leivinuunissa, jonka lämmittäjinä ovat kotimaiset lehtipuut. Uunin lämmityksen onnistuminen on tärkeä osa prosessia, jolla talkkunaan saadaan oikea maku ja aromi. Ohrat keitetään ennen huolellista paistamista, ja lopuksi jyvät jauhetaan kivimyllyssä.

TALKKUNASTA TEHDÄÄN useimmiten puuroa voin tai tirripaistin kanssa nautittavaksi. Nykyaikainen, helppo tapa lisätä kuitua päivään on syödä talkkunaa jogurtin ja marjojen kanssa. Hyvin kuitupitoinen (22 %) talkkuna sopiikin myslin korvikkeeksi, ja se pitää nälän aisoissa. Harva kuitenkaan hoksaa, että talkkunalla saa aikaiseksi myös monenlaisia makeita herkkuja. Etenkin kesällä voi nautiskella talkkunalla tehdystä marjapuurosta, marjarahkasta ja letuista mansikoiden ja kerman kera. Talkkunaa voidaan käyttää myös leivissä ja kakkujen pohjissa.

‒ Talkkunalla saa aikaiseksi myös äärimmäisen hyvän mustikkakukon. Kolmasosa ruisjauhoista korvataan talkkunalla, ohjeistaa Rantalan tilan isäntä Mikko Kokkonen.

Kalan paistamiseen talkkuna on erityisen hyvä.

‒ Ne, jotka kerran kokeilevat talkkunaa kalan paistamisessa, eivät suostu enää muuta käyttämään, Kokkonen kertoo.

Rantalan Talakkuna
Naulajärventie 73, Kuopio
Puh. 017 362 1135
www.talakkuna.fi

Rantanen suosittelee:
TALAKKUNA-MUSTIKKAKUKKO

200 g voita 
1 dl sokeria 
3 dl ruisjauhoja
1 ½ dl talakkunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
Täyte 
400 g mustikoita 
1 dl sokeria 
½ dl perunajauhoja

Sulata rasva kattilassa. Anna rasvan jäähtyä hieman ja lisää siihen sokeri. 
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää rasvasokeriseos ja sekoita.
Siirrä ¼ taikinasta odottamaan kannen valmistusta.
Painele muu taikina ison vuoan (Ø noin 20 cm) pohjalle ja reunoille.
Lisää täyte. Taputtele loput taikinasta mustikoiden päälle kanneksi.
Paista 220 asteessa uunin keskitasolla 40–45 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

ruoka
rantalan talakkuna
talkkuna
mustikkakukko
resepti

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva