Sämpylöistä on moneksi

Sämpylöistä
on moneksi

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuvat Mikael Rutonen
Sämpylät ovat mainioita keiton tai salaatin täydentäjiä, ja niistä voi sopivin lisukkein loihtia vaikka kokonaisen aterian.
Turusen vinkit sämpylöiden leivontaan
  • Valitse hyvä resepti oman maun mukaan.
  • Käytä hyviä raaka-aineita.
  • Kohota taikinaa juuri sopivasti.
  • Paista sämpylöille pehmeä sisus ja rapsakka pinta.

Sämpylöitä on tarjolla monenlaiseen makuun ja tarkoitukseen. Hampurilaisten tekoon sopivat pehmeät mutta jämäkät suolaisemmat sämpylät, aamiaiselle tai brunssille puolestaan kuohkeat briossit.

Sämpylöiden leipominen onnistuu hyvin kotonakin, ja reseptejä voi muokata oman maun mukaisesti käyttämällä esimerkiksi taikinan nesteenä veden sijasta jogurttia tai kookosmaitoa ja jauhoina vehnäjauhon sijasta graham- tai spelttijauhoja. Lisämakua antavat vaikkapa porkkana- tai juustoraaste.

Sämpylät kuuluvat myös vuonna 2011 perustetun Liepuskan Herkkupaja Oy:n valikoimiin. Toimitusjohtaja Timo Turusen mukaan nykyisin muodissa ovat etenkin tuhdimmat, rasvaa, kananmunaa ja maitoa sisältävät briossit. Myös vegaaniset vaihtoehdot ovat kysyttyjä.

– Ravintola-alalla sämpylöistä halutaan selkeän makuisia, jotta makumaailman voi luoda sämpylöiden täytteillä. Hampurilaisannoksessa sämpylä toimiikin tasapainottavana elementtinä, Turunen kertoo.

YRITYKSEN OMAT reseptit perustuvat paikallisten puhtaiden raaka-aineiden käyttöön ja tuotteiden käsin valmistukseen.

– Johtoajatuksenamme on tehdä tuotteita maku edellä, Turunen kiteyttää. Erityistä suosiota ovat saaneet briossit, karjalanpiirakat, mustikkakukot ja korvapuustit.

Leipomon tuotteita myydään Pohjois-Savon alueella ja pääkaupunkiseudulla, ja niitä viedään myös ulkomaille. Asiakkaina ovat etenkin gourmet-ravintolat. Kuopiossa yrityksen street food -tuotteita ainesosinaan käyttää noin 10 ravintolaa. Liepuskan moniviljahampurilaissämpylöitä on myytävänä myös monissa Kuopion alueen kaupoissa.

Turusen mukaan hyvän sämpylän salaisuutena ovat resepti ja osaaminen, hyvät raaka-aineet ja juuri sopiva kohotus. Hyvin tärkeänä tekijänä on myös taikinajuuren käyttö, joka antaa sämpylälle maun. 

– Juuren tekeminen onnistuu hyvin kotonakin, mutta se vaatii leivontatekniikkaan paneutumista, harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Sämpylöiden leivonta onkin monimutkaista kemiaa, johon vaikuttavat monet asiat, Turunen valottaa.

Liepuskan Herkkupaja Oy
Leipomon myymälä Nilsiäntie 76, Nilsiä
ma–pe 9.00–16.30
Leipomo Kaunisahontie 37, Nilsiä
Puh. 050 302 2351
www.liepuska.fi

ruoka
sämpylä
Liepuska
leipominen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva