Sadonkorjuun makuja

Sadonkorjuun
makuja

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuvat Kesko
Syksy on kulinaristin kulta-aikaa. Päättyvän vuoden runsas satokausi tarjoaa ihanaisia herkkuja pimeneviin iltoihin.

1 Punajuuri 
Trendikäs punajuuri hurmaa monipuolisuudellaan. Tuttujen keittojen ja laatikoiden lisäksi se soveltuu vaikkapa risoton tai carpaccion raaka-aineeksi. Voimakkaan makuinen juures on suositeltavaa ottaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota, sillä sen on todettu muun muassa vähentävän väsymystä sekä vilkastuttavan aivojen verenkiertoa. Säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. 

2 Purjo
Sipuleiden sukuun kuuluva purjo on loppusyksyn kasvi. Lokakuussa alkavan sadonkorjuun myötä pöytiin saapuu ravintorikas herkku, jota voidaan käyttää monipuolisesti eri ruokalajehin. Pehmeän makunsa ansiosta se on kuin luotu keittoihin ja piirakoihin. Ranskalainen purjo-perunakeitto créme vichysoisse toimii mainiona esimerkkinä kasvin hienostuneesta makumaailmasta. Säilytä purjo kylmässä, +2 – +5 asteessa. 

3 Ruusukaali 
Belgiasta kotoisin oleva ruusu- eli brysselinkaali on loppusyksyn vihannes. Runsaasti rautaa ja kuituja sisältävän terveyspommin satokausi kestää jopa tammikuulle saakka, ja parhaimmillaan se on juuri ilmojen kylmetessä. Perinteisesti ruusukaalia on käytetty tuhtien liharuokien lisukkeena tai sellaisenaan esimerkiksi salaateissa. Säilytys tapahtuu +2 – +5 asteessa mielellään pussiin suljettuna.  

4 Palsternakka
Makean pähkinäiseltä maistuva palsternakka on sukua porkkanalle. Sukulaisensa tavoin sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. Erityisesti se pääsee oikeuksiinsa uunissa paahtamalla tai lämpimissä sosekeitoissa. Ulkonäöltään kartiomainen juures sisältää paljon kaliumia, joten sen käyttäminen on suositeltavaa korkeasta verenpaineesta kärsiville. Säilytys +2 – +5 asteessa muovin sisällä. 

5 Lanttu
Pohjolan appelsiiniksi kutsuttu lanttu on mainettaan parempi raaka-aine. Se on edullista ja terveellistä lähiruokaa, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia herkutteluun. Esimerkiksi karamellisoidut lanttuviipaleet ovat maistuvia lisukkeita syksyisille liharuoille. Korkean C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta lanttu kannattaa sisällyttää osaksi jokapäiväistä ruokavaliota. Säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa. 

6 Maa-artisokka 
Runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita sisältävä maa-artisokka on kasvattanut suosiotaan suomalaisten ruokapöydissä. Maultaan mieto ja aavistuksen pähkinäinen juures sopiikin mainiosti keittojen, muhennosten ja gratiinien raaka-aineeksi. Lisäksi sitä voidaan käyttää raakana, esimerkiksi raasteena salaatin joukossa. Helposti nahistuvan mukulan säilytys tapahtuu kylmässä, +2 – +5 asteessa. 

7 Piparjuuri
Ristikukkaiskasveihin kuuluva piparjuuri on flunssakauden pelastus. Tuoreessa kasvissa on C-vitamiinia noin 170 mg/100g, mikä on kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.  Voimakkaan makunsa ansiosta se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kylmäsavustetun lohen lisukkeeksi raasteena tai tahnana. Paksujuurinen piparjuuri säilyy parhaiten kylmässä +2 – +5 asteen lämpötilassa. 

8 Omena
Kotimaisen omenan satokausi alkaa elo‒syyskuussa. Laajasta lajikevalikoimasta löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Makeat omenat syödään sellaisenaan, kun taas kirpeän happoiset lajikkeet soveltuvat leivontaan ja ruoanlaittoon. Omenoista on myös valtava hyöty terveydelle. Niiden sisältämät flavonoidit pienentävät riskiä sairastua keuhkosyöpään ja sepelvaltimotautiin. Säilytys tapahtuu kylmässä, +1 – +2 asteessa. 

Vinkki! Huhti-elokuun välisen satokausikalenterin voit vilkaista täältä!

 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

K-citymarket Päiväranta
satokausikalenteri
tuorekset
sienet
vihannekset

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva