Ruokatrendit

2018

Teksti Digimag/Saga Iinatti Kuva Pixabay
Ruokailmiöt vaihtelevat vuosittain. Keräsimme tähän muutamia nostoja tämän vuoden herkullisimmista trendeistä.

HYVÄ OLO & HYVINVOINTI
Ruokavalinnoissa mietitään entistä enemmän omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tänä vuonna ruualla halutaan vaikuttaa esimerkiksi aivojen ja suoliston hyvinvointiin, stressin lievittämiseen ja parempaan unenlaatuun. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tavoitellaan luonnollisilla raaka-aineilla. Myös herkutteluun etsitään parempia ja terveellisimpiä vaihtoehtoja. 

NOPEUS JA HELPPOUS
Nykyajan hektisessä tahdissa arvostetaan ruuan helppoutta ja nopeutta. Arjen kiireissä ruuan täytyy valmistua nopeasti ja vaivattomasti. 
Kuluttajat kaipaavat nopeita, mutta terveellisiä vaihtoehtoja, jotka voi napata kätevästi mukaan. Terveelliset ja ravitsevat välipalat nostavat suosiotaan. Myös puolivalmisteiden tai valmisruokien toivotaan olevan entistä ravinteikkaampia ja terveellisempiä. Tämä näkyy myös ravintolaruuassa kotiannosten kysynnän kasvuna.

KASVIS- & VEGAANINEN RUOKA
Erilaiset kasvis- ja vegevaihtoehdot vakiinnuttavat asemansa myös sekasyöjän ruokavaliossa. Kaupat pursuavat erilaisia lihan korvaavia proteiininlähteitä, ja suurin osa ravintoloista tarjoaa täysin vegaanista ruokaa. 
Kasvimaitojen suosio on ollut kovassa nosteessa, ja nykyään kauppojen hyllyiltä löytyykin useita erilaisia vaihtoehtoja lehmänmaidon korvaajaksi. Myös suomalaiset yritykset ovat alkaneet tuottaa kaurapohjaisia tuotteita. Täysin vegaanisia tuotteita ilmestyy entistä enemmän myös jälkiruokiin ja naposteltaviin välipaloihin. 

KIERRÄTTÄMINEN & HÄVIKIN VÄHENTÄMINEN
Ruokahävikin vähentäminen on ollut tapetilla jo pidempään. Vinkkejä hävikin minimointiin on ruokaostosten parempi suunnittelu, raaka-aineiden monipuolisempi hyödyntäminen sekä ruuan säilöminen oikein. Myös ruokakaupoissa on herätty hävikin vähentämiseen erilaisten kampanjoiden ja alennusten myötä. Ruokateollisuudessa panostetaan pakkauksien kierrätettävyyteen. Ravintoloissa pyritään käyttämään kaikki raaka-aineen osat varresta naatteihin. Lisäksi erilaiset hävikkiruokasovellukset, kuten Lunchie, myyvät ravintoloiden ylimääräisiä annoksia edullisemmin.

SIRKAT & UUDET MAUT
Ihmiset ovat rohkeampia kokeilemaan uusia makuja ja yhdistelmiä. Heinäsirkoista ja muista hyönteisistä tuli lakimuutoksen mukaan elintarvikekelpoisia viime syksynä. Sirkkoja pääseekin maistelemaan jo useassa yhteydessä aina leivästä jäätelöön. Muita 
uusia makutrendejä on yhdistellä suolaista ja makeaa niin pää- kuin jälkiruuissakin. Makeutta pääruokiin saadaan esimerkiksi hyödyntämällä niissä erilaisia hedelmiä.

LÄHIRUOKA & PAIKALLISET TOIMIJAT
Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia oman ympäristön tarjoamista vaihtoehdoista. Kuten kasvisruoka, myös lähiruoka on muuttumassa trendistä pysyvämmäksi ilmiöksi. Suomalainen ruoka ymmärretään laadukkaaksi, ja paikallisia tuottajia sekä pienyrityksiä halutaan tukea. Kuluttajille on entistä tärkeämpää tietää missä ja miten ruoka on tuotettu.  Lähiruoka herättää luottamusta, ja sen alkuperän varmistaminen on helpompaa.

ruoka
kuopio
ruokatrendit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva