Ruokaostokset netissä

Arjen pelastaja:

ruokaostokset

netissä

Teksti: Digimag/Tiia Pitkänen Kuvat: K-Citymarket Päiväranta
Kiireistä yrittäjän tai lapsiperheen arkea helpottaa ruokaostoksien tekeminen verkossa. Ostokset saa kotiin parhaimmillaan saman päivän aikana.
Ruuan verkkokauppa kasvattaa suosiotaan tasaisesti

Euroopassa ja muualla maailmassa ruuan verkkokauppa on kasvanut ja arkipäiväistynyt viime vuosina. Esimerkiksi Ruotsissa verkkomyynnin osuus on yli 70 miljoonaa eli noin 2,5 prosenttia koko elintarvikemyynnistä. Edelläkävijämaa Iso-Britannia on tehnyt verkkokauppaa pisimpään, ja sen osuus koko myynnistä on jo noin kuuden prosentin luokkaa.
Pienimuotoista ruuan verkkokauppaa on meilläkin tehty jo useita vuosia hitaasti kasvavaan tahtiin. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä kauppa on vilkkainta, monet pienet kaupat tarjoavat mahdollisuuden tilata ruokaa lähialueille. Muualla Suomessa verkkokauppaa hidastavat esimerkiksi pitkät välimatkat, jotka tuovat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjun katkeamisen kannalta. 

Nyt verkkomyynti näyttää kuitenkin harpanneen askeleen eteenpäin. Tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan ruoan verkkokaupan arvo Suomessa oli viime vuonna 57 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2016 se oli 38 miljoonaa euroa. Suurimmat ruuan verkkokauppiaat Suomessa ovat K- ja S-ryhmä, Kauppahalli24 ja Ekamarket.com, ja nykyään ostokset saa kotiovelle näppärästi eri puolilla Suomea. 

Erityisesti nuoret sukupolvet ovat tottuneet tekemään ostoksensa netissä, joten heille myös ruoan ostamisen verkosta povataan olevan tulevaisuudessa kaikkein luontevinta. Tähän mennessä verkkotilauksissa johtavat ylivoimaisesti lapsiperheet.

Harva tilasi netistä vaatteita 10 vuotta sitten, mutta tänä päivänä jokainen taitaa nettishoppailun. Tehdäänkö tulevaisuudessa myös ruokaostokset verkossa? Jo nyt ruuan verkkokaupat helpottavat monen kiireisen yrittäjän ja lapsiperheen arkea. Aikaa jää mieluisampiin tehtäviin ja viikon ostokset saa tarvittaessa kotiovelle kuljetettuina.

Ruokaostosten tekeminen työpäivän jälkeen ruuhkaisessa marketissa voi saada hien nousemaan otsalle. Hyllyjen väliin luikertelevat kassajonot ovat kuitenkin vältettävissä. K-Citymarket Kuopio Päiväranta avaa syyskuussa asiakkailleen uuden mahdollisuuden hoitaa ruokaostokset näppärästi netissä. Lisäpalveluna onnistuu myös kotiinkuljetus. 

MYYMÄLÄPÄÄLLIKKÖ JUSSI SORSA arvelee ruokaostosten siirtyvän tulevaisuudessa enenevässä määrin verkkoon. Jo nyt palvelulla vastataan 
asiakkaiden kasvaviin toiveisiin. Kuopiossa on aiemminkin ollut tarjolla pienimuotoista ruoan verkkokauppaa rajatulla alueella, mutta nyt halutaan panostaa laajaan jakeluun sekä monipuoliseen valikoimaan – tarkoituksena on olla varteenotettava vaihtoehto kivijalkakaupoille.

Vaikkei kaikkia ruokaostoksia tekisikään netin kautta, on yksi vaihtoehto tilata verkkokaupasta säännöllisesti kuluvia arkisia peruselintarvikkeita. Näin kivijalkakauppaan pistäytyminen on nopeampaa ja sujuvampaa. Juuri ajankäyttöä ja helppoutta Sorsa korostaa kuvaillessaan tarvetta verkko-ostoille. Suuri osa Keskon verkkoruokakauppojen palveluita pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa jo käyttävistä asiakkaista on ruuhkavuosiaan viettäviä lapsiperheitä, joiden arkea kotiinkuljetus helpottaa.

– Palvelu mahdollistaa ostoksilla käynnin esimerkiksi autottomille ja heille, jotka haluavat ostaa meidän tuotteitamme, mutta asuvat vaikkapa toisella puolella kaupunkia. Myös yritykset ja kotihoidon palvelut käyttävät tätä mahdollisuutta, Sorsa kertoo ja kehottaa kaikkia uteliaita kokeilemaan palvelua.

– Palvelua voi suositella kaikille, jotka eivät tykkää kaupassakäynnistä, hän naurahtaa.

Käytännössä palvelu toimii K-ruoka-sivustolla sekä sovelluksessa, jonka voi ladata omalle älylaitteelleen. Tilauksen tekemisellä on tietyt sulkuajat aamulla, päivällä ja illalla, ja sen mukaan valitaan mahdollisen kotiinkuljetuksen aikaikkuna. Esimerkiksi illalla tehdyt tilaukset toimitetaan heti seuraavana aamuna ja aamulla tehdyt tilaukset saman päivän aikana.

Halutessaan tilauksen voi noutaa myös itse kaupasta. Hinnat hakevat vielä lopullista muotoaan, mutta arvioita voidaan jo esittää. Kanta-asiakaskortilla palvelut saa edullisimmin.

– Hintaluokka on noin vitosen kaupasta noudettuna ja kympin kotiin toimitettuna, Sorsa kertoo.
Pääsääntöisesti kaikki kivijalkakaupan elintarvikeosastolta löytyvät tuotteet pyritään lisäämään myös verkkokauppaan. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on. 

– Tiettyjä rajoituksia on lain puitteissa. Tupakkatuotteita ei Suomessa saa myydä netissä millään muotoa, eikä alkoholia saa toimittaa kotiin. Näin ollen alkoholijuomia tilatessa tuotteet tulee aina itse noutaa kaupasta, Sorsa selventää.

Kyseessä on nimenomaan ruuan verkkokauppa, joten vaatteita, kodinelektroniikkaa tai vapaa-ajan tuotteita ei voi vielä tilata nettikaupasta. Palveluun kuitenkin lisätään elintarvikkeiden lisäksi myös muita päivittäistavaroita, joita asiakkaat usein ruokaostosten yhteydessä hankkivat – eli esimerkiksi pesuaineita ja hygieniatarvikkeita. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600,
ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi
www.k-ruoka.fi/kauppa

#k-citymarket
Päiväranta
#bisnes

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva