Pohjois-Savon
ruoka maistuu maailmalla

TEKSTI digimag/teemu viemerö KUVA digimag arkisto, kesko,
Pohjoissavolainen arvostaa alueensa ruokakulttuuria. Pohjois-Savon maistuvan ruoan puhtaus ja tuoreus on myös herättänyt maailmalla kiinnostusta, ja maakunta palkittiinkin tänä syksynä Euroopan ytimessä, Brysselissä.

Pohjois-Savoon matkustava turisti kohtaa matkallaan meille arkiset ruoat. Se mikä on meille arkista, on matkustajalle positiivisesti yllättävää ja makuhermoja kutkuttavan uusi elämys. Vuodesta 2006 lähtien VS Ravintolat Oy:n yrittäjänä ja keittiömestarina toiminut Aki Hiltunen on nähnyt matkoillaan kuin myös kotimaassaan ulkomaalaisten suuren kiinnostuksen ja kysynnän maakuntamme herkulliseen ruokaan.

Pohjois-Savon ruokakulttuurin merkitystä myös korostaa menneenä lokakuuna Brysselissä myönnetty Euroopan gastronominen maakunta 2020 -titteli. Kunniakirja ojennettiin paikallisessa Suomen suurlähetystössä, jossa titteliä juhlistettiin maakuntalaisin herkuin. Tilaisuudessa kokkina toimineelle Hiltuselle juhla oli mielenkiintoinen, avartava kokemus.

‒ Veimme mukanamme paikallisia raaka-aineita, joista valmistimme vieraille maistelumenun. Teimme tilaisuuteen cocktail-buffan, josta tarjosimme paistettuja muikkuja, haukea, lapinlahtelaista sorsaa ja kuopiolaista kyyttö-nautaa perunan kera eräänlaisena kylmänä tillilihana. Tarjoamamme kasvikset tulivat Kiuruvedeltä, ja kokkasimme muun muassa herneistä ja suppilovahveroista valmistettua falafelia. Tarjoilimme myös suonenjokelaista Peltolan juustoa punajuurten kanssa sekä paikallisia leivonnaisia, Hiltunen kommentoi.

‒ Savolaisella kuin myös yleisesti suomalaisella ruoalla on tällä hetkellä kova kysyntä ja sitä mukaa myös vienti. Suomalaisen luonnon puhtaus sekä ruoan luonnollinen maku ovat maailmalla erittäin arvostettuja asioita. Esimerkkinä mainittakoon ‒ saimme vasta kuulla, että Suomen suurlähetystössä tarjoamaamme ruokaan kohdistui valtavia odotuksia. Olikin ilo kuulla, että olimme myös ylittäneet ne odotukset. Ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita siitä, mitä tarjoamamme ruoka oli ja miten se oli valmistettu, Hiltunen jatkaa.

JOKAISELLA MAALLA on omat makumaailmansa. Savolainen ruoka erottuu laatunsa ja puhtaudensa lisäksi yksinkertaisuudellaan – suomalainen ruoka on kevyesti maustettua, millä pyritään tuomaan tuoreiden luonnon antimien luontaiset aromit esille parhaalla mahdollisella tavalla. Hiltunen mainitsee savustuksen yhdeksi tärkeämmäksi savolaiseksi aromiksi.

‒ Savolaisen ruoan ydin lähtee tuoreista, luonnollisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista sekä makujen esiintuomisesta. Luonnolla on suuri merkityksensä mauissa, esimerkiksi kesän upeimpiin makuihin kuuluvat marjat ja uusi peruna, koska runsas auringonvalo antaa oman upean makunsa kaikkeen kasvavaan. Savolaisen ruoan yksinkertaisuudesta puhuttaessa jopa niinkin yksinkertainen raaka-aine kuin kanamuna ja sen maku pyritään jopa fine dining -ravintoloissakin tuomaan esille mahdollisimman täydellisesti. Savolainen antaa raaka-aineen maun puhua puolestaan, Hiltunen kertoo.

‒ Suuressa arvossaan on myös raaka-aineiden saatavuus. Se, että jokainen voi kerätä muun muassa marjoja ja sieniä luonnosta, ei ole välttämättä 
itsestäänselvyys toisella puolella maailmaa, Hiltunen jatkaa

UUSIEN PERUNOIDEN, marjojen ja sienien lisäksi, Hiltunen suosittelee turisteille muita kesän satoa ja antimia, kuten järviemme vaaleita kaloja, joista haukea arvostetaan suuresti ulkomaailmassa. Savolaisille tuttu kalakukko on ollut eksoottinen elämys Kuopiossa vierailevalle, mistä myös mediajätti BBC kertoi tämän vuoden marraskuussa BBC Travel -sivuillaan. Makuelämyksiä haluaville turisteille Hiltunen suosittelee myös kauppojen tuoreita raaka-aineita, joita löytyy liha- ja kalatiskiltä sekä vihannes- ja hedelmäosastoilta.

‒ Uudet perunat, suomalaiset marjat ja sienet, kuten kanttarellit ovat kesäsadon herkkuja, joita suosittelen Savossa vierailevan ostamaan mukaansa. Herkullisista lihoista ja kaloista pääsee nauttimaan ympäri vuoden – unohtamatta loistavia savolaisia meijerituotteita, kuten voita. Matikka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kala, Hiltunen suosittelee.
Nouda savolaiset herkut Päivärannan Citymarketista! 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, Ma–la 8–21, 
su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

 

kuopio
ruoka
K-citymarket Päiväranta
joulu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva